Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351379 razy)

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #255 dnia: 12 Kwietnia 2023, 00:14:22 »
To zależy, firmy które robiły to porządnie miały 2 żarówki. Firmy gdzie robili to na odwal się (aby tylko móc napisać w wyposażeniu "cornering lights") faktycznie poprzestawały na 1 żarówce włączanej także jako doświetlanie zakrętu. Notabene, pierwsi wprowadzili je amerykanie w 1962 roku. W cudownym Cadillacu Sixty-Two...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #256 dnia: 12 Kwietnia 2023, 00:48:27 »
Przez jakiś czas jeździłem Toyotą Avensis 2014 z ksenonami i tam doświetlanie zakrętów było poprzez skrętne lampy główne. Auris z tego okresu na ksenonach też chyba coś takiego miał. Serio RAV-4 tego nie ma w żadnej wersji?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #257 dnia: 12 Kwietnia 2023, 08:24:05 »
Serio, teraz i tak  jest wypas, bo już przyciski szyb podświetlili
Jeszcze z dwie wersje i lifty, a schowek będzie chłodził ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #258 dnia: 12 Kwietnia 2023, 09:23:35 »
W C-HR są reflektory skrętne, dość fajnie to działało. Jestem ciekaw, czy po przesiadce do RAV4, będzie mi tego brakować.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #259 dnia: 12 Kwietnia 2023, 11:33:13 »
Ale bez żartów - rav4 (ogólnie nowa generacja toyot) ma porządne światła. Światło jest wystarczająco jasne, snop światła jest szeroki, fabrycznie odcięcie może być minimalnie za nisko, ale to problem wszystkich marek poza bmw (chociaż teraz się poprawili). Jedyna wada, to różnica w wysokości odcięcia pomiędzy prawa a lewą stroną jest zbyt duża.
Ogólnie tu kłania się fizyka:
Są dwa rodzaje świateł - oparte o odbłyśniki (reflektory - stąd potoczna nazwa świateł przednich) oraz oparte o soczewki (przy czym w układzie z soczewką, również jest odbłyśnik, ale to nie ma znaczenia) .
W przypadku żarówek, sprawa była dość prosta. Dla poprawnie zbudowanych układów, reflektor zapewniał mocniejsze światło (szkło soczewki ma ok 90% przepuszczalności), a soczewka zapewnia szeroki snop światła. Dodatkowo soczewka może mieć przesłonę (w sumie każda ma, ale nie każda ruchomą) , która zapewni światło długie, szczególnie w ksenonach.
A przy ledach jest zupełnie inaczej, ponieważ nie ma diody (a przynajmniej tak mocnej) , która daje światło pod każdym kątem (jak żarnik żarówki, lub palnik ksenonu), więc dla układu opartego o reflektory, to dużo gorzej, ponieważ fizycznie nie jesteśmy w stanie zbudować odbłyśnika, który przy jednej diodzie, zapewni szerokie oświetlenie.
Stąd obecnie układy oparte o kilka odbłyśników. Z reguły, są to układy stawiane jako gorsze, bo sam odbłyśnik jest tańszy w produkcji, więc taki układ jak np. W rav4 oparty o 3 odbłyśniki jest tańszy niż o soczewkę. Przy różnych mocach diód (nie jest to standaryzowane jak w przypadku żarówek) nie można wskazać, co będzie miało wyższe natężenie światła, bo może być reflektor ze słabą diodą, a soczewka z układem mconiejszych diód i to ten zestaw będzie miał przewagę.
Nie można też się sugerować obecnością układu spryskiwaczy, dlatego, że wymóg tego rozwiązania tyczy się świateł, których snop przekracza 2000lm (dla przypomnienia, najmocniejsze h7 dają ok 1500-1550lm, ksenony 55w ok 2500lm) , czego nie da się często zmierzyć przy ledach, bo taki układ ma więcej niż jeden snop światła, każdy słabszy, ale efektywnie mogą oświetlać drogę lepiej niż ksenon.
W każdym razie większość dobrych świateł opartych o soczewki, nie potrzebuje doswietlania zakretow że świateł przeciwmgłównych, bo takie światła są osadzone zbyt gleboko i nie są w stanie zapewnić świecenia pod kątem 90°, tak jak to jest u mnie w Leonie, nie mówiąc o doświetleniu zakrętów jak w Audi (albo najnowsze a3, albo a5) gdzie doświetlenie zakrętów jest w stanie świecić do tyłu.
W przypadku rav4, są dwa rodzaje świateł, podstawowe i bi-led. W amerykańskim iihs, przy 4 stopniowej skali (nie jest linearna), wersja z reflektorami ma ocenę 2 od dołu, oznaczoną jako "marginal", a wersja bi-led otrzymała najwyższą note (good). Dla porównania tucson, obecnej generacji, który ma tragiczne światła mijania otrzymał note 3/4 (acceptable), przy czym głównie za dłuższe światła długie, bo oświetlenie pobocza jest bardzo słabe (ja nie mógłbym takim autem jeździć na codzień).

Offline labusm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #260 dnia: 12 Kwietnia 2023, 11:48:45 »
Moje aktualnie jeszcze mondeo MKV ma reflektory ledowe które świecą inaczej przy niskiej prędkości, inaczej przy wyższej prędkości, zakręty doświetla zgodnie z ruchem kierownicy. Widać to również na postoju, jak snop światła podąża za ruchem kierownicy, ( tak jak dawno temu w citroenie DS) . Oczywiście jadący samochód z przeciwka jest niejako wycinany z wiązki, żeby nie oślepiać kierowcy. Bardzo dobrze droga jest widoczna dzięki takiemu rozwiązaniu, jak również pobocze. Mondeem jeździ żona, ale jak ja po jeździe fordem przesiadam się do służbowej oktawii, która ma zwykłe reflektory żarówkowe, to pomijając różnicę w  barwie żarówek a LEDów to i tak jest ogromna przepaść w widoczności. W skodzie nie mam żadnego systemu doświetlania zakrętów ( a przynajmniej nie jest włączony)  i jest ogólnie słabo pod tym kątem. Jeździłem testowaną RAVką specjalnie w nocy, żeby zobaczyć, jak to będzie i wydaje mi się, że niewiele jej brakuje do Mondeo
Odebrałem RAV4 biała perła Exe AWDi + skywiev   31.07.2023

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #261 dnia: 12 Kwietnia 2023, 13:08:07 »
Ale bez żartów - rav4 (ogólnie nowa generacja toyot) ma porządne światła. Światło jest wystarczająco jasne, snop światła jest szeroki, fabrycznie odcięcie może być minimalnie za nisko, ale to problem wszystkich marek poza bmw (chociaż teraz się poprawili). Jedyna wada, to różnica w wysokości odcięcia pomiędzy prawa a lewą stroną jest zbyt duża.
Przecież zarówno jedno jak i drugie można sobie wyregulować. Ja podniosłem snop światła, bo nic nie widziałem jadąc 100km/h.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #262 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:00:47 »
Przecież zarówno jedno jak i drugie można sobie wyregulować. Ja podniosłem snop światła, bo nic nie widziałem jadąc 100km/h.
Kształtu odcięcia nie da się wyregulować. Światła możesz podnieść, ale przysłony, która robi odcięcie nie zmienisz. Przez co, albo lewa strona ma za krótki zasięg, albo prawa będzie oślepiać kierowców podczas skrętów w prawo.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #263 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:02:38 »
no tak, ale można próbować zniwelować różnice, mi to osobiście nie przeszkadza, a że RAV4 jest technologicznie zacofanym autem, to już się zdążyłem przyzwyczaić  :grin:

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #264 dnia: 12 Kwietnia 2023, 16:39:44 »
no tak, ale można próbować zniwelować różnice, mi to osobiście nie przeszkadza, a że RAV4 jest technologicznie zacofanym autem, to już się zdążyłem przyzwyczaić  :grin:
To musiałeś się przyzwyczajać? Przecież to budżetowe auto dla plebsu. Głośne, kiepskie plastiki, nieprzemyślane wnętrze, słabe światła, słabe audio i nie wiedzieć czemu ludzie kupują tę "cofkę technologiczną". Dacia Duster dwa razy tańsza i dwa razy lepsza.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #265 dnia: 12 Kwietnia 2023, 16:58:25 »
To musiałeś się przyzwyczajać? Przecież to budżetowe auto dla plebsu. Głośne, kiepskie plastiki, nieprzemyślane wnętrze, słabe światła, słabe audio i nie wiedzieć czemu ludzie kupują tę "cofkę technologiczną". Dacia Duster dwa razy tańsza i dwa razy lepsza.
Czytając Forum odnoszę wrażenie, że wszystkie obecnie produkowane Toyoty są takie  :grin: :laugh:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Kwietnia 2023, 17:00:28 »
nie wiedzieć czemu ludzie kupują tę "cofkę technologiczną"
Bo może poprzedni samochód mieli jeszcze gorszy? Toyota, co by nie mówić, jest liderem ale tylko w napędzie hybrydowym.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 17:02:53 wysłana przez pireus »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #267 dnia: 12 Kwietnia 2023, 17:06:38 »
nie wiedzieć czemu ludzie kupują tę "cofkę technologiczną"
Bo może poprzedni samochód mieli jeszcze gorszy? Toyota, co by nie mówić, jest liderem ale tylko w napędzie hybrydowym.

myślę ze w większości mieli lepszy, tyle ze wielokrotnie nie dojechali do celu. coś fajnego można mieć na weekendy, do codziennego tyrania potrzebny jest taki właśnie wóz..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:03:59 »
Moje aktualnie jeszcze mondeo MKV ma reflektory ledowe które świecą inaczej przy niskiej prędkości, inaczej przy wyższej prędkości, zakręty doświetla zgodnie z ruchem kierownicy...

W tym aucie w ogóle są rewelacyjne reflektory, ale podobnie jak ty po przesiadce do rav4 nie odczułem jakos szczególnie utraty komfortu z tym związanego.

PS: uwielbiałem w fordzie "szperacze" (czyli ustawianie świateł po włączeniu silnika). Taka mała, nieznacząca rzecz, a jak cieszyła....:D

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #269 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:06:34 »
Toyota ma przemyślaną drogę. Nie rzuca się na nowinki jak szczerbaty na suchary. Zamiast wodotrysków stosuje starsze ale sprawdzone rozwiązania. Poza napędem hybrydowym, rzecz jasna. Dlatego produkuje niezbyt porywające auta ale za to trwałe, takie którym prędzej się znudzisz niż zepsujesz. Oczywiście jest tu pewna przesada, ale zdecydowanie mniejsza niż w innych przypadkach.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl