Cytat: krzysp3 w 19 Maja 2023, 10:50:10Czy prostownik (mam NOCO Genius 5) mogę podłączyć do wspomnianego akumulatora bez jego odłączania ? Podłączać go bezpośrednio do zacisków akumulatora czy można pod maską poprzez przyłącza wskazane przez producenta?Taką ładowarką do 14,8V możesz jedynie wymieszać elektrolit w akumulatorze. Chcąc naładować na 100% musisz jednak ładować wyższym napięciem u mnie akurat było to napięcie 15,8V (ale to z uwagi, że akumulator jest nowy). Przy napięciu powyżej 14,8V - 16,5V musisz jednak odłączyć akumulator.
Czy prostownik (mam NOCO Genius 5) mogę podłączyć do wspomnianego akumulatora bez jego odłączania ? Podłączać go bezpośrednio do zacisków akumulatora czy można pod maską poprzez przyłącza wskazane przez producenta?
Cytat: Hillbilly w 19 Maja 2023, 10:56:05Miałeś pierwszy przegląd po 15 tys i serwis zalecił Ci podładować mały akumulator? A oni co robili na przeglądzie? Wymienili olej i filtr, sprawdzili co mieli do sprawdzenia i skasowali 1900 zł z czego niecałe 700 to części (olej i filtr antyalergiczny). Wizyta na stanowisku trwała około 50 minut z czego dodatkowe kilkanaście minut samochód stał ulicy obok parkingu (czyżby wytapianie czasu do pełnej godziny?). Ze zgłoszonymi stukami w okolicy ładowarki indukcyjnej nie zrobili nic, tłumacząc się, że lepiej żeby sprawdził to elektryk a nie mechanik. Niestety elektryk był zajęty, pomimo, że na przegląd umawiałem się ponad 2 tygodnie wcześniej równocześnie zgłaszając wspomnianą usterkę. Na sprawdzenie ładowarki muszę ponownie się umawiać i marnować czas. Widać to cecha ASO Toyoty. Podobne zignorowanie sprawdzenia zgłoszonych nieprawidłowości w opisach menu komputera pokładowego miało miejsce w ASO Carter Gdańsk. Myślałem, że w Chwaszczynie będzie lepiej. Na kolejny przegląd umówię się za pośrednictwem centrali TCE angażując w to Prezesa TCE. Może wówczas moje zgłoszenia nie zostaną zignorowane.
Miałeś pierwszy przegląd po 15 tys i serwis zalecił Ci podładować mały akumulator? A oni co robili na przeglądzie?
Wymienili olej i filtr, sprawdzili co mieli do sprawdzenia i skasowali 1900 zł z czego niecałe 700 to części (olej i filtr antyalergiczny).
Taką ładowarką do 14,8V możesz jedynie wymieszać elektrolit w akumulatorze. Chcąc naładować na 100% musisz jednak ładować wyższym napięciem u mnie akurat było to napięcie 15,8V (ale to z uwagi, że akumulator jest nowy). Przy napięciu powyżej 14,8V - 16,5V musisz jednak odłączyć akumulator.
Cytat: krzysp3 w 19 Maja 2023, 11:20:00Wymienili olej i filtr, sprawdzili co mieli do sprawdzenia i skasowali 1900 zł z czego niecałe 700 to części (olej i filtr antyalergiczny).Trzeba zmienić serwis.
ylko na jaki? Gdańske ASO do du... Gdyńskie ASO do d... Pozostaje ASO Rumia ale ten sam właściciel co ASO Gdyński. Do Elbląga mam jeździć ?
Czy oznacza to, że mam pozbyć się nieużywanej ładowarki NOCO Genius 5 i kupić coś "mocniejszego"? Według instrukcji po odłączeniu aku będę musiał skalibrować kilka systemów w tym system wspomagania parkowania.
Cytat: komyak w 19 Maja 2023, 11:24:31Taką ładowarką do 14,8V możesz jedynie wymieszać elektrolit w akumulatorze. Chcąc naładować na 100% musisz jednak ładować wyższym napięciem u mnie akurat było to napięcie 15,8V (ale to z uwagi, że akumulator jest nowy). Przy napięciu powyżej 14,8V - 16,5V musisz jednak odłączyć akumulator.Czy oznacza to, że mam pozbyć się nieużywanej ładowarki NOCO Genius 5 i kupić coś "mocniejszego"? Według instrukcji po odłączeniu aku będę musiał skalibrować kilka systemów w tym system wspomagania parkowania.
To ma jeździć i tyle.
W godzinę przecież na zdrowy rozum nie naładujesz aku.
Więc powinni zaproponować auto zastępcze, przetestować AKU 12V i jeżeli wymaga tylko doładowania, doładować i wydać klientowi sprawny samochód po przeglądzie
Cytat: komyak w 19 Maja 2023, 12:01:46W godzinę przecież na zdrowy rozum nie naładujesz aku.Więc powinni zaproponować auto zastępcze, przetestować AKU 12V i jeżeli wymaga tylko doładowania, doładować i wydać klientowi sprawny samochód po przeglądzie.
skasowali 1900 z
Hej. Ile realnie średnio kilometrów robicie na baku rav4 hybryda awdi od tankowania do tankowania?Jaki tam jest bak?Teraz w Astrze jestem w stanie 680 przejachac, ciekaw jestem czy jest szansa podobnie.