Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 350992 razy)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #360 dnia: 19 Maja 2023, 11:26:29 »
Czy prostownik (mam NOCO Genius 5) mogę podłączyć do wspomnianego akumulatora bez jego odłączania ? Podłączać go bezpośrednio do zacisków akumulatora czy można pod maską poprzez przyłącza wskazane przez producenta?

Taką ładowarką do 14,8V możesz jedynie wymieszać elektrolit w akumulatorze. Chcąc naładować na 100% musisz jednak ładować wyższym napięciem u mnie akurat było to napięcie 15,8V (ale to z uwagi, że akumulator jest nowy). Przy napięciu powyżej 14,8V - 16,5V musisz jednak odłączyć akumulator.
Miałeś pierwszy przegląd po 15 tys i serwis zalecił Ci podładować mały akumulator? A oni co robili na przeglądzie?

Wymienili olej i filtr, sprawdzili co mieli do sprawdzenia i skasowali 1900 zł z czego niecałe 700 to części (olej i filtr antyalergiczny). Wizyta na stanowisku trwała około 50 minut z czego dodatkowe kilkanaście minut samochód stał ulicy obok parkingu (czyżby wytapianie czasu do pełnej godziny?). Ze zgłoszonymi stukami w okolicy ładowarki indukcyjnej nie zrobili nic, tłumacząc się, że lepiej żeby sprawdził to elektryk a nie mechanik. Niestety elektryk był zajęty, pomimo, że na przegląd umawiałem się ponad 2 tygodnie wcześniej równocześnie zgłaszając wspomnianą usterkę. Na sprawdzenie ładowarki muszę ponownie się umawiać i marnować czas. Widać to cecha ASO Toyoty. Podobne zignorowanie sprawdzenia zgłoszonych nieprawidłowości w opisach menu komputera pokładowego miało miejsce w ASO Carter Gdańsk. Myślałem, że w Chwaszczynie będzie lepiej.  Na kolejny przegląd umówię się za pośrednictwem centrali TCE angażując w to Prezesa TCE. Może wówczas moje zgłoszenia nie zostaną zignorowane.

1900 zł - to przecież nie dużo :). ASO lubi taki RELAX. Gorzej dla właścicieli pojazdów.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #361 dnia: 19 Maja 2023, 11:35:01 »
Wymienili olej i filtr, sprawdzili co mieli do sprawdzenia i skasowali 1900 zł z czego niecałe 700 to części (olej i filtr antyalergiczny).
Trzeba zmienić serwis.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #362 dnia: 19 Maja 2023, 11:38:13 »
Taką ładowarką do 14,8V możesz jedynie wymieszać elektrolit w akumulatorze. Chcąc naładować na 100% musisz jednak ładować wyższym napięciem u mnie akurat było to napięcie 15,8V (ale to z uwagi, że akumulator jest nowy). Przy napięciu powyżej 14,8V - 16,5V musisz jednak odłączyć akumulator.
Czy oznacza to, że mam pozbyć się nieużywanej ładowarki NOCO Genius 5 i kupić coś "mocniejszego"? Według instrukcji po odłączeniu aku będę musiał skalibrować kilka systemów w tym system wspomagania parkowania.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2023, 12:26:15 wysłana przez krzysp3 »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #363 dnia: 19 Maja 2023, 11:39:31 »
Wymienili olej i filtr, sprawdzili co mieli do sprawdzenia i skasowali 1900 zł z czego niecałe 700 to części (olej i filtr antyalergiczny).
Trzeba zmienić serwis.
Tylko na jaki? Gdańske ASO do du... Gdyńskie ASO do d... Pozostaje ASO Rumia ale ten sam właściciel co ASO Gdyński. Do Elbląga mam jeździć ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #364 dnia: 19 Maja 2023, 11:42:26 »
ylko na jaki? Gdańske ASO do du... Gdyńskie ASO do d... Pozostaje ASO Rumia ale ten sam właściciel co ASO Gdyński. Do Elbląga mam jeździć ?
Przed następnym przeglądem wyślij mailem zapytania do wszystkich, które wymieniłeś. Sprawdź, co wchodzi w zakres przeglądu, spytaj, co zrobi serwis i za ile. Wybierz najbardziej rozsądny. Swego lokalnego Ci nie polecę, bo to prawie 500 km. Ja na razie z mego jestem zadowolony.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #365 dnia: 19 Maja 2023, 11:49:50 »
Czy oznacza to, że mam pozbyć się nieużywanej ładowarki NOCO Genius 5 i kupić coś "mocniejszego"? Według instrukcji po odłączeniu aku będę musiał skalibrować kilka systemów w tym system wspomagania parkowania.
To oznacza, że jak za godzinę roboty kasują Ci 1200 robocizny to nie mają stwierdzać że masz se ładowac akumulator tylko mają to zrobić i tyle, a przedwszystkim wyjaśnić czemu w nowym aucie jest niedoładowany akumulator. Nawet jeśli gdzies go podmęczyłeś na postoju słuchajac 5 godzin radia bez trybu READY to powinien się przy normalnej eksploatacji naładować i już. Nie raz zdarzało się po jakims rozładowaniu swiatlami odpalać auto z kabelków i po odpaleniu troche pojeździł i było już ok. Nie dajmy się zwariowac z tym ładowaniem. Ponad 30 lat jeżdżę róznymi autami i padajace akumulatory ładowałem zwykłymi ładowarkami/prostownikami czy jak sie to nazywało i nie było kłopotu. Wiem że można to zrobić doskonale tylko kurła... To nie jest 50 letni zabytkowy wóz przy ktorym spedza się godziny w garażu. To ma jeździć i tyle.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #366 dnia: 19 Maja 2023, 11:57:19 »

Ta ładowarka jest ok. Możesz odłączyć aku, bo z tego co zauważyłem będąc w salonie to oni odłączają również masę od aku i ładują. Sprawdzałem na własne oczy. Nie sądzę, żeby coś kalibrowali. Ja niestety nie wiedząc o tym kupiłem małe Aku 5,5Ah i na czas ładowania przepinam na podtrzymanie napięcia.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #367 dnia: 19 Maja 2023, 12:01:46 »
To ma jeździć i tyle.

Przecież jeździ, przyjechał na serwis do ASO. Powiedzieli, że trzeba doładować. Przecież nie musisz. Można jeździć, jak się zepsuje to wymienić i po problemie. Jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć. W godzinę przecież na zdrowy rozum nie naładujesz aku. Jedynie możesz się zrelaksować pijąc kawę i oglądając TV lub nowinki technologiczne niezadoności marki Toyota.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #368 dnia: 19 Maja 2023, 12:04:18 »
W godzinę przecież na zdrowy rozum nie naładujesz aku.
Więc powinni zaproponować auto zastępcze, przetestować AKU 12V i jeżeli wymaga tylko doładowania, doładować i wydać klientowi sprawny samochód po przeglądzie.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #369 dnia: 19 Maja 2023, 12:34:00 »
Więc powinni zaproponować auto zastępcze, przetestować AKU 12V i jeżeli wymaga tylko doładowania, doładować i wydać klientowi sprawny samochód po przeglądzie
Zawsze pozostaje mi procedura zalecana przez ASO w UK. Samochód odpalam w trybie Ready z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami. W tym czasie aku 12V ładuje się z baterii trakcyjnej czasami wspomaganej przez silnik spalinowy. Sprawdziłem tą procedurę zimą i w ciągu 1 godziny takiego ładowania w pełni naładowana bateria trakcyjna ładując aku 12V rozładowała się do około 40% pojemności nie uruchamiając silnika spalinowego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #370 dnia: 19 Maja 2023, 13:10:04 »
W godzinę przecież na zdrowy rozum nie naładujesz aku.
Więc powinni zaproponować auto zastępcze, przetestować AKU 12V i jeżeli wymaga tylko doładowania, doładować i wydać klientowi sprawny samochód po przeglądzie.
W każdej marce ( w tym w BMW) mieliśmy tego typu info po serwisie "doładuj akumulator", oczywiście nie zawsze.  W Toyocie jeszcze mnie to nie spotkało.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #371 dnia: 19 Maja 2023, 20:02:39 »
skasowali 1900 z

Czy byłeś uprzedzany o takich kosmicznych kosztach wcześniej, podczas umawiania przeglądu?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #372 dnia: 21 Maja 2023, 17:00:45 »
Hej. Ile realnie średnio kilometrów robicie na baku rav4 hybryda awdi od tankowania do tankowania?
Jaki tam jest bak?
Teraz w Astrze jestem w stanie 680 przejachac,  ciekaw jestem czy jest szansa podobnie.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #373 dnia: 21 Maja 2023, 18:36:36 »
około 720, bak 55, wynik do wskazania zero..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #374 dnia: 21 Maja 2023, 18:59:16 »
Hej. Ile realnie średnio kilometrów robicie na baku rav4 hybryda awdi od tankowania do tankowania?
Jaki tam jest bak?
Teraz w Astrze jestem w stanie 680 przejachac,  ciekaw jestem czy jest szansa podobnie.

Nie ma co tego porównywać - zależy jak i gdzie jeździsz. Ile % autostrad, ile miasta, ile dróg "przez wiochy". Jak energicznie przyspieszasz, jak często wyprzedzasz... Realny zasięg u każdego będzie inny

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl