Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351817 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #555 dnia: 21 Czerwca 2023, 23:08:01 »
Mamy bmw X coś tam i też trzeba czasem wzbudzić, jak i mamy rav4 i czasem sama rusza :) (do 2sek. przerwa).
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #556 dnia: 22 Czerwca 2023, 11:48:12 »
Przyznam, że gdyby nie ta konieczność "wzbudzenia"(najwygodniej robi się to kliknięciem na kierownicy) to zapewne nieraz poszedłbym w komara, a tak to trzeba być czujnym.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #557 dnia: 22 Czerwca 2023, 13:01:51 »
nieraz poszedłbym w komara
... aż tak autonomiczna to RAVka nie jest ;)
czasem się gubi w liniach na jezdni, czasem nie trzyma toru jazdy ... tak że raczej nie pośpisz ;)

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #558 dnia: 22 Czerwca 2023, 19:40:30 »
Jaki jest czynnik w klimie, RAV 2015r.?
R134a?
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2023, 19:48:37 wysłana przez bulit73 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #559 dnia: 22 Czerwca 2023, 20:34:54 »
Tak, poprzedni
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #560 dnia: 22 Czerwca 2023, 21:31:16 »
Dzięki.
Przegląd klimy o 300zł tańszy.  :-)

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #561 dnia: 22 Czerwca 2023, 22:50:34 »
A na czym polega przegląd klimy w Toyocie?
Mi ASO wbiło do głowy, że nic się z tym nie robi, chyba klient coś zauważy, że gorzej chłodzi.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #562 dnia: 22 Czerwca 2023, 23:11:43 »
Nie zareagowałem i wjechałem w próg zwalniający, w mieście jechałem około 30 do 40 km/h ale uderzenie było mocne.
Tak z oględzin niczego nie zauważam ale może by trzeba sprawdzić w ASO by na autostradzie coś nie odpadło?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #563 dnia: 23 Czerwca 2023, 06:39:55 »
Mi ASO wbiło do głowy, że nic się z tym nie robi

Ostatnio słyną z legend. Definicja terminu legenda w skrócie: ma kilka znaczeń ale główne to opowieść nasycona motywami fantastyki i cudowności oraz zmyślone lub przesadzone historie

To teraz powiem jak to powinno wyglądać.
Stacja klimy odzyskuje pozostały czynnik, separuje z niego wyeksploatowany olej, pompa próżniowa w układzie tworzy próżnię i "wyciąga" wilgoć przez zadany czas (odparowanie). Do tak przygotowanego układu nabijany jest świeży olej oraz przefiltrowany czynnik. Po obsłudze sprawdza się warunki pracy czyli ciśnienia panujące po stronie wysokiej i niskiej, stan chłodnic, pracę wentylatora, wzrokowo stan przewodów klimatyzacji oraz filtra pp oraz temperatur wylotowych z nawiewów. W przypadku nieszczelności układu należy je obowiązkowo usunąć a nie nabijać.
Opcjonalnie dochodzi czyszczenie parownika pod ciśnieniem preparatu z lancy. Stosuję Tunap bakteriobójczy ContraSept180.

Tak to robię ja i wdłg mnie tak powinien to robić cały techniczny świat. Możesz nic nie robić zgodnie z ICH sugestią, ale jednak interesuje Cię ten temat z tego co widać, więc wypadałoby jednak nie rzadziej niż co dwa/trzy lata.

Nie zareagowałem i wjechałem w próg zwalniający, w mieście jechałem około 30 do 40 km/h ale uderzenie było mocne.
Tak z oględzin niczego nie zauważam ale może by trzeba sprawdzić w ASO by na autostradzie coś nie odpadło?

Po tym jak ASO sprawdzało u Ciebie akumulator naście razy i sam wreszcie doprosiłeś się wymiany ? W tym przypadku to może lepiej podjechać sobie na SKP, bo Klient, który zawraca im cztery litery i nie przyjechał na przegląd czasem nie jest traktowany poważnie.
Często też pewne rzeczy nie są dostrzegane wzrokowo a wychodzą dopiero na geometrii.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2023, 07:06:28 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #564 dnia: 23 Czerwca 2023, 08:02:48 »
Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście wymienili mi akumulator ale tytułem wyjaśnienia zrobiłem przegląd w terminie.
Ostatnie zdarzenie niepokoi mnie pod względem czy mogły osłabić się jakieś spawy, etc. co mogłoby skutkować wypadkiem.
Co do geometrii to czy pozytywny wynik da już gwarancję?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #565 dnia: 23 Czerwca 2023, 08:11:20 »
Jaką gwarancję? Musieliby rozebrać samochód na kawałki a spawy sprawdzać? Chyba żartujesz? Jeżeli zawieszenie sprawne i geometria w porządku to nie masz co dzielić włosa na czworo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #566 dnia: 23 Czerwca 2023, 08:38:04 »
Tak zrobię, sprawdzę geometrię i zawieszenie to pewnie mnie jakoś uspokoi, pzdr

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #567 dnia: 23 Czerwca 2023, 08:58:19 »
Mi ASO wbiło do głowy, że nic się z tym nie robi, chyba klient coś zauważy, że gorzej chłodzi.

A może coś źle zrozumiałeś ? Ile lat ma Twoje auto ?

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #568 dnia: 23 Czerwca 2023, 10:22:02 »
A może coś źle zrozumiałeś ? Ile lat ma Twoje auto ?
:)
Myślę, że jeszcze w miarę nieźle komunikuję się ze światem.
Nie chciałem już rozwodzić się w tym wątku bo on jest na szybkie sprawy ale temat jest interesujący z punktu widzenia użytkownika.
Otóż moje auto ma 13 lat,  a u mnie jest od ośmiu. Cały czas korzystam z ASO.
Sam ich pytałem o serwis klimatyzacji, bo robiłem to już nieraz w innych autach.
Powiedzieli, że nic z tym się nie robi, chyba że gorzej chłodzi. Oczywiście pojawił się u mnie dylemat, że jak gorzej zacznie chłodzić to już będzie w zasadzie po ptakach, bo lepiej zapobiegać niż leczyć.
Koniec końców zdałem się na ich rekomendację.
Jaki efekt? Klima chłodzi bardzo dobrze. Wymieniam tylko dwa razy w roku filtr kabinowy, dezynfekuję. Klimy używam cały rok.
Rok temu znajomy mechanik podczas rozmowy o Skodzie, sam z siebie podsumował, że jeżeli chodzi o klimatyzację, to Toyota jest z tym do przodu.
Nie zamierzam tu nikogo przekonywać. Bardziej chciałem się dowiedzieć jak to u innych toyociarzy wygląda, bo to co cały techniczny świat zaleca to wiem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #569 dnia: 23 Czerwca 2023, 10:30:27 »
Jeżeli mówimy o układzie klimatyzacji w hybrydzie to z tego co wiem tam nie jest typowa konstrukcja samochodowa z pompą napędzaną z paska (która nie jest idealnie szczelna). Raczej jest to konstrukcja hermetycznie zamknięta z elektrycznym napędem jak w lodówkach, zamrażarkach, klimatyzatorach domowych etc. A w takich systemach nic się nie wymienia o ile nie dojdzie do awarii/rozszczelnienia. Więc wg mnie ASO z którym rozmawiał Roe prawdę rzecze.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2023, 10:41:08 wysłana przez wszim »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl