Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351440 razy)

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1335 dnia: 18 Lipca 2024, 10:40:11 »
Opony letnie

Continental EcoContact 6 235/55R18 104 V XL wzmocniona.

Czy to dobra opona dla RAV4 XA40 4x4 Hybrid?

Znalazłem komplet w rozsądnej cenie a nie mam jeszcze rozeznania bo nowy tu jestem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1336 dnia: 18 Lipca 2024, 11:16:00 »
To bdb opony, ale ja wybrałbym michelin-primacy-4
Są cichsze, mam je w Tucsonie 19" w Platinium, w wersji N-line są właśnie te Conti i jest różnica w hałasie.
Oczywiście obie to premium i godne polecenia.
Łatwo je kupić za dobrą kasę, bo sporo osób po kupnie auta przechodzi na wielosezonowe.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2024, 11:18:58 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1337 dnia: 18 Lipca 2024, 13:07:16 »
EcoContact to średnia półka. To oczywiście bardzo dobra opisana ale Jeżeli letnia to brałbym PremiumContact. Jest lepsza.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1338 dnia: 18 Lipca 2024, 14:11:02 »
EcoContact to średnia półka. To oczywiście bardzo dobra opisana ale Jeżeli letnia to brałbym PremiumContact. Jest lepsza.
Tak, nie zwróciłem uwagi. Oczywiście że premiumcontact 6.
Takie są właśnie w Tucson N-line.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #1339 dnia: 19 Lipca 2024, 07:52:11 »
Dziękuję, porozglądam się jeszcze.

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY23
« Odpowiedź #1340 dnia: 01 Sierpnia 2024, 15:30:25 »
Czy moduł DCM jest w jakiś sposób powiązany z "pikaniem przy przekraczaniu prędkości"?

W moim samochodzie nie działa otwieranie i zamykanie samochodu z aplikacji i doszli do wniosku, że to wina DCM. Wymieniają pomimo iż nie rzuca im żadnych błędów, więc nie jestem pewien czy to rozwiąże problem...
Wracając jednak do pytania mam model MY2023 (bez pikania) i nie chciałbym, aby się okazało, że po wymianie DCM nagle zacznie u mnie pikać ;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1341 dnia: 01 Sierpnia 2024, 15:34:37 »
Nie zacznie pikać :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1342 dnia: 01 Sierpnia 2024, 15:56:24 »
Nie zacznie pikać :)
Dzięki Colin. Szybko i konkretnie :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1343 dnia: 01 Sierpnia 2024, 16:46:37 »
Hej, może głupie pytanie ale w dobie rozładowujących się aku wolę zapytać. W sytuacji gdy w podróży miałbym się zatrzymać i przekimać w samochodzie to wtedy najlepiej po zgaszeniu zapłonu zamknąć go od środka przyciskiem ryglowania i tyle? Chodzi mi o to czy auto po zgaszeniu zapłonu i takim zamknięciu traktuje to jako analogiczną sytuację do opuszczenia auta i zamknięcia kluczykiem oczywiście w tym wypadku bez uzbrojenia alarmu. Czy jest w jakimś trybie czuwania etc. Bo rozumiem, że lepiej nie zamknąć go kluczykiem bo alarm może się włączyć po wykryciu ruchu w kabinie? Swoją drogą mnie ciekawi jak ten czujnik działa, że nie włącza się jak auto jest podnoszone na trzęsącej się platformie - no chyba że nie działa :)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #1344 dnia: 01 Sierpnia 2024, 17:51:06 »
Jeśli masz Cobre to jest w instrukcji procedura wyłączania czujników wnętrza. Brak jest czujnika uniesieniowego w tym systemie. Możesz samochód zamknąć/zaryglowac od środka przyciskiem na drzwiach (alarm się nie włączy) Nie zamkniesz pilotem jesli kluczyk jest Smart Key ponieważ wykryja go anteny wewnetrzne. A skoro nie zamkniesz pilotem to alarm się nie zazbroi.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1345 dnia: 01 Sierpnia 2024, 18:08:47 »
Jeśli masz Cobre to jest w instrukcji procedura wyłączania czujników wnętrza. Brak jest czujnika uniesieniowego w tym systemie. Możesz samochód zamknąć/zaryglowac od środka przyciskiem na drzwiach (alarm się nie włączy) Nie zamkniesz pilotem jesli kluczyk jest Smart Key ponieważ wykryja go anteny wewnetrzne. A skoro nie zamkniesz pilotem to alarm się nie zazbroi.
Cobry nie mam. Ale z tego co rozumiem z instrukcji:

Włączenie autoalarmu w stan czuwania powoduje włączenie czujnika ruchu w kabinie i czujnika przechyłu samochodu. ( S. 90)

Uwagi dotyczące działania czujnika przechyłu samochodu. W niżej opisywanych sytuacjach może nastąpić uruchomienie sygnalizacji alarmowej w wyniku zadziałania czujnika:
Przykład: Gdy samochód zostanie podniesiony.

Uwagi dotyczące detekcji czujnika ruchu w samochodzie. W niżej opisywanych sytuacjach może nastąpić uruchomienie sygnalizacji alarmowej w wyniku zadziałania czujnika:

Gdy samochód zaparkowany jest w garażu lub podziemnym parkingu, gdzie może być narażony na drgania, hałas czy wibracje.

Czyli to zaryglowanie od wewnątrz od zamknięcia kluczykiem różni się tylko uzbrojeniem? Mam na myśli, że auto nie będzie w jakimś trybie który miałby zużywać więcej energii a raczej nawet przez to że alarm nie będzie uzbrojony to powinien mniej drenować aku?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1346 dnia: 01 Sierpnia 2024, 18:13:50 »
Zamykasz od środka przyciskiem i spokojna głowa. Alarm się nie włączy i nie rozładuje akumulatora.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1347 dnia: 01 Sierpnia 2024, 18:22:44 »
Gitara, dzięki.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #1348 dnia: 01 Sierpnia 2024, 21:23:41 »
W moim samochodzie nie działa otwieranie i zamykanie samochodu z aplikacji i doszli do wniosku, że to wina DCM.

Opisz więcej szczegółów.
Czy jest to losowe, czy zawsze?
Masz jakiś komunikat zwrotny z aplikacji tzw PUSH?
Czy samochód był testowany z fizycznie odpięty alarmem Cobra ? (wiem, że taki masz z kartą, już wymieniany)
Czy jak wciskasz "zamknij" lub "otwórz" to jest to dosłownie muśnięcie palcem na ekranie w button apki czy trzymasz dłużej? Bo była zmiana logiki z apki MyT i w nowej MyToyota należy przytrzymać chwilę dłużej (1 sek) co zapobiegac ma przypadkowym aktywacjom.

Dodatkowo auto można odblokować za pomocą aplikacji ale tylko gdy zostało zaryglowane za pomocą aplikacji
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2024, 21:32:14 wysłana przez Colin »

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1349 dnia: 02 Sierpnia 2024, 00:42:41 »
Opisz więcej szczegółów.
Czy jest to losowe, czy zawsze?
Masz jakiś komunikat zwrotny z aplikacji tzw PUSH?
Czy samochód był testowany z fizycznie odpięty alarmem Cobra ? (wiem, że taki masz z kartą, już wymieniany)
Czy jak wciskasz "zamknij" lub "otwórz" to jest to dosłownie muśnięcie palcem na ekranie w button apki czy trzymasz dłużej? Bo była zmiana logiki z apki MyT i w nowej MyToyota należy przytrzymać chwilę dłużej (1 sek) co zapobiegac ma przypadkowym aktywacjom.

Dodatkowo auto można odblokować za pomocą aplikacji ale tylko gdy zostało zaryglowane za pomocą aplikacji
Nigdy nie zadziałało. Próbowałem wielokrotnie, przeinstalowywałem aplikacje też kilka razy, bez rezultatu.
Przytrzymuje przycisk zamykania i wtedy zaczyna się kręcić kółeczko. Pojawia się komunikat, że wysyła komendę i dalej kręci. Po dłuższej chwili przestaje i przychodzi powiadomienie w aplikacji "Pojawił się błąd w trakcie przetwarzania Twojej prośby. Spróbuj ponownie. Jeśli otrzymasz to powiadomienie wielokrotnie, skontaktuj się z Dealerem. [FD]".
TCE niby sprawdzało back end aplikacji i po stronie aplikacji niby wszystko jest w porządku. Dzisiaj jeszcze raz sprawdzali wszystko w ASO po stronie podłączenia i błędów DCM i nic nie znaleźli. Więc jest decyzja o wymianie DCM.
Nie jestem pewien czy sprawdzali to odcinając Cobre (tak, tutaj jest wymieniona centralka na nową).
Co ciekawe odpalenie klimy działa poprawnie, zapalenie świateł awaryjnych również. Nie działa jedynie zamykanie/otwieranie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl