Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1500 dnia: 06 Listopada 2024, 17:40:11 »
Jak pracowałem jeszcze w ASO,  to te silniki już po roku miały po 80-100 tkm , a niektóre po 150 tkm i zeto problemów....

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1501 dnia: 06 Listopada 2024, 18:20:36 »
A może źródło tych rewelacji? Trudno odnosić się do tekstu napisanego nie wiadomo na jakiej podstawie, nie wiadomo przez kogo.
Ten silnik hybrydowy produkowany jest od 8 lat. Nie słyszałem jakoś by ktoś podnosił temat zacierających się panewek. Owszem, podnoszono temat przybywania oleju. Toyota przekazała stosowny komunikat - do 35mm nic się nie stanie.
tekst napisał jeden z użytkowinków tego forum dosyć mocno udzielający się tu ale to bylo ponad 3 lata temu
Czyli napisał co mu się wydawało. Może i w dobrej wierze ale pierdoły które nawet matematycznie się nie spinają. Co @marekj ładnie podsumował.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1502 dnia: 06 Listopada 2024, 20:02:55 »
tekst napisał jeden z użytkowinków tego forum dosyć mocno udzielający się tu ale to bylo ponad 3 lata temu
O tego Ci użytkownika chodziło :

10 lat z jednym autem :wallbash:
Pierwszy rok to jeszcze zachwyt, w drugim zaczynają irytować wszystkie wady, trzeci to odliczanie do ostatniej raty leasingu. Na szczęście od połowy 3, już się żyje odbiorem nowego :).
Jak nie skrócisz interwałów zmiany oleju do 5000 km to nowa hybryda nie dojedzie do 150tys. Wcześniej zatrą się panewki.
Tylko problem dotyczy tych co robią około 7-10 tys. rocznie.
Pierwsze zatarte egzemplarze, pojawią się za 5 lat. Dla tego Toyota milczy i ma to w d....

Jeżeli tak to właśnie masz przykład żeby nie kierować się do końca opiniami internetowymi bo ani nie znasz tej osoby, ani nie wiesz jaką ma realną wiedzę w temacie o którym pisze.
Poszczególne modele Toyoty zgodnie z nurtem forumowej grupki osób były już uśmiercane a jednak dalej żyją i dobrze się sprzedają.
Obserwuje Toyoty na innych rynkach gdzie nikt nie patyczkuje się że specyfikacjami oleju albo nie myśli o poprawianiu fabryki i nie ma żadnych problemów z silnikami. Co ciekawe jak pojawia się jakieś "ale" to w tych samych miejscach co w Pl czyli a to mmt a to valvematic a to ...

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1503 dnia: 06 Listopada 2024, 20:13:04 »
Zastanawiam się już chwile o co mogło koledze chodzić. Może że parametry oleju się zmieniają jak robisz małe przebiegi? Może że benzyna wtedy rozcieńcza olej, no ale problem dotyczy chyba 2.0 i toyota się wypowiedziała na ten temat, oraz zgodnie zaleceniami technicznymi to nie ważne jaki przebieg robisz i tak masz wymienić olej raz do roku. Może że auto które co chwila odpala silnik na momencik ma nieadekwatne smarowanie, no ale to też wydaje się bez sensu. Nie mam pojęcia  :grin:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline specjalniedlaps4pro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1504 dnia: 07 Listopada 2024, 09:11:08 »
Czy ktoś wie gdzie w corolli E15 znajduje się moduł czujników parkowania?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1505 dnia: 07 Listopada 2024, 09:18:33 »
Dokładane czujniki COFANIA najczęściej mają moduł w bagażniku po lewej lub prawej, we wnękach za tapicerką
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1506 dnia: 07 Listopada 2024, 10:32:37 »
Podobają mi się te "rewelacje" pseudoekspertów forumowych typu: " silnik zatrze się, jak nie będziesz zmieniał oleju co 5 tys" chociaż producent zaleca rozsądne interwały 15 tys lub co rok. Albo " jak nie wymienisz oleju po 2 tys przebiegu, silnik będzie do wyrzucenia". Po co pisać takie rzeczy, skoro nie mają żadnego faktycznego potwierdzenia. Są na forum ludzie, którzy pracują w branży i mają na codzień do czynienia z silnikami i widzą, jakie awarie się zdarzają. Oni niczego takiego nie piszą, a piszą fachowcy nie mający nic wspólnego z mechaniką samochodową. No i są tacy, którzy te bzdety powielają.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1507 dnia: 09 Listopada 2024, 11:09:24 »
Będę pierwszy raz zmieniał samemu koła, pytanie (bo nie zwróciłem wcześniej na to uwagi), czy są jakieś oznaczenia, które koło na które miejsce? Ma to jakieś znaczenie?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1508 dnia: 09 Listopada 2024, 15:44:35 »
Będę pierwszy raz zmieniał samemu koła, pytanie (bo nie zwróciłem wcześniej na to uwagi), czy są jakieś oznaczenia, które koło na które miejsce? Ma to jakieś znaczenie?

Są przeciwnicy i zwolennicy robienia rotacji. Upewnij się też, czy nie masz opon kierunkowych. Ja co jakiś czas zamieniam miejscami tył z przodem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1509 dnia: 09 Listopada 2024, 17:33:37 »
Przy autach z napędem 4x4/awd itp. rotacja to must have.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline La_brujita

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1510 dnia: 10 Listopada 2024, 07:40:58 »
Orientujecie się jaki płyn do spryskiwaczy jest lany do nowych samochodów przy wydaniu?
Odebrałem auto końcem sierpnia, powoli wkraczamy w minusowe temperatury i tak się zastanawiam jaki płyn mam zalany...

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1511 dnia: 10 Listopada 2024, 07:49:26 »
Orientujecie się jaki płyn do spryskiwaczy jest lany do nowych samochodów przy wydaniu?
Odebrałem auto końcem sierpnia, powoli wkraczamy w minusowe temperatury i tak się zastanawiam jaki płyn mam zalany...
Z tego co mi mówili przy odbiorze w październiku to letni.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1512 dnia: 10 Listopada 2024, 12:03:25 »
Jeśli zdarza mi się dolewać płynu pod koniec sierpnia - letniego rzecz jasna - to wlewam góra litr, bo więcej nie ma szans wypsikać przed nadejściem mrozów. Jeśli zostało tego w zbiorniku kilka litrów, to najlepiej spuścić albo dolać denaturatu.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #1513 dnia: 10 Listopada 2024, 12:11:00 »
Jeśli zostało tego w zbiorniku kilka litrów, to najlepiej spuścić albo dolać denaturatu.
Albo koncentratu płynu zimowego.

Offline Jarqb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1514 dnia: 17 Listopada 2024, 22:43:56 »
Witam wszystkich,
Mam RAV wersję Comfort, planuję zamontować maty do podgrzewania foteli.
Zmieniłem panel z włącznikami do podgrzewania foteli, po wpięciu kostek pojawiło się tylko podświetlenie włączników ale brak reakcji po ich przełączaniu.
Nie świecą kontrolki załączenia podgrzewania oraz brak napięcia w kostkach pod fotelami.
Orientuje się ktoś może czy do podgrzewania foteli są dodatkowe bezpieczniki i przekaźniki?
Gdzie powinny być wpięte oraz jakie?
U mnie to wygląda tak:
https://ibb.co/YPrDjL4
https://ibb.co/H4p1vMB
https://ibb.co/5YN4g2v
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2024, 22:50:52 wysłana przez Jarqb »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl