Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1650 dnia: 09 Stycznia 2025, 19:06:58 »
Panowie - ile może kosztować  w ASO wymiana przedniej szyby w RAV4 GR Sport -  kalkuluje bo chce sobie dodatkowo ubezpieczyć szybę w pakiecie  poza AC to  5k starczy czy raczej 8k . ???

Wiem wiem - rano to sobie w ASO ustalę ale może ktoś ma akurat taką wiedzę ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1651 dnia: 09 Stycznia 2025, 19:16:16 »
Mało
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #1652 dnia: 09 Stycznia 2025, 19:28:28 »
A bliżej :)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1653 dnia: 09 Stycznia 2025, 19:28:51 »
Panowie mam pytanie, czy ubezpieczając auto można też ubezpieczyć wartości dodane typu, konserwacja, wygłuszenie itp? Tak aby w razie kradzieży cos odzyskać? Wiem, że AC tylko w 1 roku a Gap zależności od umowy (tez pytanie czy opłaca się go wykupować na dzień dzisiejszy) zwraca kwotę z dnia zakupu ale tylko za auto

Długookresowo żadne AC nigdy się nie opłaca - inaczej ubezpieczalnie dokładałyby do interesu ;)

Jeśli z jakiegoś względu musisz mieć, to doradzałbym opcję minimum.

Ja tam od zawsze tylko OC + NW.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1654 dnia: 09 Stycznia 2025, 19:30:26 »
Panowie - ile może kosztować  w ASO wymiana przedniej szyby w RAV4 GR Sport -  kalkuluje bo chce sobie dodatkowo ubezpieczyć szybę w pakiecie  poza AC ???
Są trzy lub cztery rodzaje szyb, w dodatku ceny w ASO z naprawy AC są kosmiczne, robią to z premedytacją.
A naprawy z AC niestety ostro podbijają potem ubezpieczenie tego auta przez okres 5-6 lat, więc jak tu cokolwiek kalkulować.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #1655 dnia: 09 Stycznia 2025, 23:16:47 »
Czyli nie mamy żadnych szans albo uznają gwarancję i masz ją dalej, albo spadaj.
Przekopałem całą książkę serwisową i instrukcję obsługi. Nie ma tam ani słowa o marginesie do 1000 km. Zatem nie wolno przekroczyć w ogóle. To, że ASO machnie ręką i zrobi nam przegląd po przekroczeniu przebiegu nie jest problemem. Problemem jest to, że ASO nie jest gwarantem, jest nim importer, który decyduje, czy wymienią motor na gwarancji, czy nie wymienią.  Czyli trzeba jednak umawiać przeglądy wcześniej uwzględniając, że może wypaść wyjazd służbowy (nieoczekiwana przebieg) oraz dostępność serwisu (czeka się często po 3 tygodnie w moim mieście, żeby się umówić). Trza odstawić auto i przesiąść się w drugie, żeby dojechać na przegląd jednak przed 15 kkm.
Pozdrawiam,

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1656 dnia: 10 Stycznia 2025, 00:36:10 »
Przekopałem całą książkę serwisową i instrukcję obsługi. Nie ma tam ani słowa o marginesie do 1000 km. Zatem nie wolno przekroczyć w ogóle
To maksymalna ilość km, której nie wolno przekraczać.
Auto ma możliwość zapisu stylu, warunków jazdy.
Zna drogi, którymi jeździmy, a ta fajna aplikacja może stać się dla nas niewygodnym narzędziem.

Mamy jeszcze z tyłu głowy serwowaną "dolewkę paliwa" do oleju, to raczej nie warto czekać.
Cytuj (zaznaczone)
Problemem jest to, że ASO nie jest gwarantem, jest nim importer, który decyduje, czy wymienią motor na gwarancji, czy nie wymienią.
Problem dopiero się uwidoczni przy jakiejś większej usterce, wtedy zaczyna się zrzucanie odpowiedzialności i "kopanie z koniem".
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2025, 00:40:36 wysłana przez animuss »

Offline Pao6

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1657 dnia: 10 Stycznia 2025, 07:01:39 »
Panowie, ma ktoś powłokę "elastomerową" i może napisać coś na jej temat, warto czy raczej placebo?

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1658 dnia: 10 Stycznia 2025, 08:33:58 »
Panowie - ile może kosztować  w ASO wymiana przedniej szyby w RAV4 GR Sport -  kalkuluje bo chce sobie dodatkowo ubezpieczyć szybę w pakiecie  poza AC to  5k starczy czy raczej 8k . ???

Tylko wez pod uwage, ze ubezpieczenie szyb poza AC, to wymiana na zamiennik (chyba, ze nie maja, to wtedy ASO).
A jak chcesz ASO to wtedy z AC.

A i żeby było ciekawiej, to wymiana szyby, to nadal szkoda u ubezpieczyciela, wiec inny ubezpieczyciel przy nowej polisie może durzucić coś do ceny, bo szkoda...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1659 dnia: 10 Stycznia 2025, 09:04:58 »
Ja tam od zawsze tylko OC + NW.
Nie odważyłbym się jeździć samochodem za ponad 200 tys bez AC. Jak ukradną, nie mam kolejnych 200 tys na kupno nowego.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1660 dnia: 10 Stycznia 2025, 10:27:32 »
Nie odważyłbym się jeździć samochodem za ponad 200 tys bez AC. Jak ukradną, nie mam kolejnych 200 tys na kupno nowego.
No ja też :) ale jest wolność.... Chociaż.... jeżeli ktoś kasę przeznaczoną AC, powiedzmy 3500 rocznie odkladał ładnie do skarbonki to już po 57 latach ma na nowe auto za 200000 - jakaś metoda to jest ;)  Własne auta mam od jakiś 30 lat więc juz bym był za połową.

Powyższe wyliczenia mają charakter satyryczny i chyba nie warto tego ciagnąć. Sorki za offtop
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #1661 dnia: 10 Stycznia 2025, 12:42:43 »

No to odpowiadam - ASO wymianę przedniej szyby w RAV4 GR Sport wyceniło na 7 do 8 k.

Kwestia ubezpieczenia to zupełnie inna sprawa :)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1662 dnia: 10 Stycznia 2025, 21:46:34 »
No ja też :) ale jest wolność.... Chociaż.... jeżeli ktoś kasę przeznaczoną AC, powiedzmy 3500 rocznie odkladał ładnie do skarbonki to już po 57 latach ma na nowe auto za 200000 - jakaś metoda to jest ;)  Własne auta mam od jakiś 30 lat więc juz bym był za połową.

Powyższe wyliczenia mają charakter satyryczny i chyba nie warto tego ciagnąć. Sorki za offtop

Wiadomo, że jak się ma droższy przedmiot, to rośnie strach przed ryzykiem. Przy tańszym człowiek mniej się przejmuje ;) Ubezpieczenie to nic innego jak kupowanie spokoju - aczkolwiek jest to w skali wielu lat haracz dość duży a ochrona często iluzoryczna.

No i przede wszystkim nie ma co z góry zakładać, że ukradną bo statystycznie nie zdarza się to aż tak często jak to przedstawiają ubezpieczyciele.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2025, 21:49:26 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1663 dnia: 10 Stycznia 2025, 22:50:43 »
...to jak z ubezpieczeniem domu, zdrowia, życia, czy banalnej podróży.  Niby nic ale jak coś, to trwoga do Boga..."jak żyć!" Króla papryki cytując.
A serio, tak! Jak nic się nie stanie, to zaoszczędziłeś, tylko to jest podatek za spokój.
Ja 4 lata temu miałem wypadek w górach Hiszpanii i jakbym nie miał pełnego ubezpieczenia, do dziś bym myślał co jeszcze można sprzedać, by spłacić dlug za leczenie.  Ale masz rację, statystycznie w ile osób trafi spadajacy kamień?
To jest ubezpieczenie "od spokoju" i jak ktoś jeździ jakimś szrotem, gratem itp. To tak, kasa w błoto.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2025, 22:54:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pao6

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1664 dnia: 11 Stycznia 2025, 16:53:34 »
Panowie jakie akumulatory macie w swoich rav4 5 gen, ile Ah fabrycznie tam wkładają?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl