Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352025 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1830 dnia: 20 Lutego 2025, 09:25:35 »
Na szczęście nie, bo przy tej jakości rozpoznawania znaków zwalnialbys na autostradzie do 70 mijając jakieś zjazdy. ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #1831 dnia: 20 Lutego 2025, 10:13:11 »
To co tak naprawdę daje ten tempomat w zasadzie przydatny jest tylko na autostradzie lub drodze szybkiego ruchu.
I pytanie co oznacza komunikat radar włączony czy aktywowany - jakie są jego korzyści ?

« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2025, 10:15:43 wysłana przez mati8201 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1832 dnia: 20 Lutego 2025, 10:33:19 »
Na drogach lokalnych tempomat również jest super przydatny. Bardzo często jeżdżę DK na trasie ok 30 km.
Zwykle jest na niej dość duży ruch, a miejsc do wyprzedzania dosłownie kilka.  Więc nie ma gdzie się wykazywać.
Większość trasy jadę na tempomacie - jest to bardzo wygodne.
Trochę mnie się sprawdza w takiej jeździe asystent pasa ruchu, często gubi ścieżkę.
W mieście tempomat mniej się sprawdza ale czasem też sobie włączam gdy są dłuższe fragmenty drogi lub jazda w sznureczku aut.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1833 dnia: 20 Lutego 2025, 10:34:38 »
Szczerze to nie spotkalem sie jeszcze z tempomatem który by zwalnial do rozpoznanych znaków. No ale z aut premium to jeździłem tylo MB e220 i tam tak nie działał. Teslą też nie jeździłem.
Ten radar o którym wspomniałeś daje Ci to że jadąc na tempomacie nie wjedziesz w auto przed Tobą. Gdy pełzasz w jakims korku to też auto samo jedzie w tempie innych a jak sie korek skończy to przyspieszy do zadanej prędkości. Tempomaty bez radaru utrzymują po prostu zadaną prędkość.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #1834 dnia: 20 Lutego 2025, 12:45:06 »
Dlaczego Corolla Cross ma dynamiczne kierunkowskazy, a Rav4 zwykłe? Japońska logika.
Witam serdecznie Topol , założyłeś do swojej RAV ,  te dynamiczne kierunkowskazy z ALI ?
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #1835 dnia: 20 Lutego 2025, 14:06:42 »
Szybkie pytanie czy w RAV4 - da się ustawie aby aktywny tempomat jechał z prędkością jaką pokazują znaki. Czy tylko zapamiętuje ostatni znak i np ostatni znak jest 30 i tak jedzie nawet jak jest 50.

Nie działa to w pełni automatycznie, przy włączonym tempomacie i wykrytym znaku na ekranie pojawia się sugestia z dostosowaniem aktualnej prędkości do tej ze znaku. Po wciśnięciu przycisku, tempomat ustawia prędkość ze znaku, tylko nie pamiętam który konkretnie przycisk służy do tego ustawienia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1836 dnia: 20 Lutego 2025, 14:08:49 »
Trzeba chwilę przytrzymać strzałkę w dół.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1837 dnia: 20 Lutego 2025, 14:14:34 »
I wtedy moze byc efekt dość mocnego dohamowania. Krotko po odbiorze auta pojechałem od razu w trasę. Za mna jechał kumpel. Gdy na autostradzie pojawiało sie ograniczenie np. 110 to zbijałem tempomat do 110. Auto dość szybko starało się zwolnić. Na pierwszym postoju kumpel mi powiedział, że jak mu jeszcze raz przyhamuję na autostradzie to mi wjedzie w doopę. Oczywiście żartem, bo odległość on trzyma zawsze bezpieczną. Dośc szybko przestałem tak robić i po prostu naciskam Cancel na tempomacie i jak auto samo zwolni to ustawiam na własciwą. No chyba ze to chwilowe ograniczenie to czekam na jego koniec i Res.
Tak więc ciesze się że auto samo mi nie zwalnia a nawet nie piszczy tak jak obecne modele, że za szybko jadę.

BTW: Na początku roku jeździłem we Wloszech Focusem i on nie piszczał. Czyli albo tego nie mial albo dało się skutecznie wyłączyć.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1838 dnia: 20 Lutego 2025, 14:34:05 »
Dlaczego Corolla Cross ma dynamiczne kierunkowskazy, a Rav4 zwykłe? Japońska logika.
Witam serdecznie Topol , założyłeś do swojej RAV ,  te dynamiczne kierunkowskazy z ALI ?
pozdrawiam
Cześć, nie w zeszłym roku działo się trochę i nie bardzo miałem czas na zabawy z samochodem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1839 dnia: 20 Lutego 2025, 17:12:57 »
Jako nowy - zapytam
1. Czy holda trzeba włączać za każdym razem po zgaszeniu auta
2.  Czy da sie ustalić głośność pikania o przekroczeniu prędkości
3.  Czy w RAV4 2024r. z samsung s24 jest szansa na beprzewodowe łączenie CAR PLAY - jesli tak czy łaczy sie automatycznie jak po kablu czy trzeba cos wybrać

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1840 dnia: 20 Lutego 2025, 17:50:36 »
1. Raczej tak ale na 100% nie jestem pewien - prawie nie uzywam
2. Nie wiem
3. S24 to jeśli już to Android Auto. CarPlay to do iPhone, Bezprzewodowo AA się nie da chyba że z posrednictwem interfejsu na USB. Np AAW.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1841 dnia: 20 Lutego 2025, 17:52:45 »
Ad 1 tak, chyba że zamontujesz modulik z AliExpress
Ad 2 nie wiem
Ad 3 iPhone z CarPlay bezprzewodowo, Samsung z AndroidAuto po kablu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1842 dnia: 20 Lutego 2025, 22:15:54 »
Szczerze to nie spotkalem sie jeszcze z tempomatem który by zwalnial do rozpoznanych znaków. No ale z aut premium to jeździłem tylo MB e220 i tam tak nie działał. Teslą też nie jeździłem.
Ten radar o którym wspomniałeś daje Ci to że jadąc na tempomacie nie wjedziesz w auto przed Tobą. Gdy pełzasz w jakims korku to też auto samo jedzie w tempie innych a jak sie korek skończy to przyspieszy do zadanej prędkości. Tempomaty bez radaru utrzymują po prostu zadaną prędkość.
Moj Tucson polift ma taką funkcję i działa to bardzo dobrze, ale tylko na Autstradzie i eSce, nazywa się to HDA. Tu masz opis jak to działa
http://webmanual.hyundai.com/STD_GEN5W/AVNT/EU/Polish/driverassistance.html
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1843 dnia: 20 Lutego 2025, 23:02:09 »
Moj Tucson polift ma taką funkcję i działa to bardzo dobrze, ale tylko na Autstradzie i eSce, nazywa się to HDA. Tu masz opis jak to działa
http://webmanual.hyundai.com/STD_GEN5W/AVNT/EU/Polish/driverassistance.html

Nowy Tiguan też moze nie działa to perfekcyjnie ale jedzie do znaków

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1844 dnia: 21 Lutego 2025, 09:30:08 »
Do sprawnego dzialania temponatu zgodnie ze znakami potrzebne jest dobre ich rozpoznawanie czeg w Rav4 nie ma i dodatkowo "upłynnienie" że tak powiem jego reakcji. Wspomniany merol w UK wykrywał znaki perfekcyjnie. Byc moze dzieki współpracy z wbudowaną nawigacją, troche tez pewnie dla tego że tam znaki są cały czas powtarzane. Moze i dało sie tam tempomat ustawić zeby ich słuchał - przyznaję - ale za krótko tam byłem i nie miałem czasu przeklikać całego komputera ale była to wersja "prosta" - jak na e klasę. Faktem jest ze auta, które objeżdżam pochodzą z wypozyczalni więc nie są to raczej topowe wersje wyposażenia.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl