Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline StanleyQ

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris HB
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1905 dnia: 24 Marca 2025, 10:37:22 »
Dziękuję za zainteresowanie tematem ale bardziej chodziło mi o to czy ravka 4 generacji ma też ten problem, aktualnie mam Aurisa HB 201 rok i nie zauważyłem takiego problemu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1906 dnia: 24 Marca 2025, 10:44:23 »
@marekj
Z tym mocnym obrywaniem przy rozruchu klasycznego auta, jeśli zagłębić się w liczby to nie jest tak źle jeśli chodzi o zużycie energii. Załóżmy, że rozrusznik ma 2.4kW. Rozruch trwa kilka sekund ale policzmy energię dla jednej sekundy 2400/3600=0.66. W ciągu jednej sekundy rozruchu z akumulatora pobrane zostanie 0.66Wh energii. Akumulator 12V 55Ah gromadzi 660Wh energii. Aby uzupełnić ubytek po jednej sekundzie rozruchu przy założeniu prądu ładowania 5.5A potrzeba 36 sekund. Jeśli więc rozruch trwa dwie sekundy po minucie pracy alternatora ubytek zostanie uzupełniony. Jeśli cztery sekundy to dwie minuty itd.
Policzone na szybko z głowy, chyba się nie walnąłem.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2025, 11:16:42 wysłana przez przmor »

Offline StanleyQ

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris HB
« Odpowiedź #1907 dnia: 24 Marca 2025, 11:06:09 »
Z tym mocnym obrywaniem przy rozruchu klasycznego auta, jeśli zagłębić się w liczby to nie jest tak źle jeśli chodzi o zużycie energii. Załóżmy, że rozrusznik ma 2.4kW. Rozruch trwa kilka sekund ale policzmy energię dla jednej sekundy 2400/3600=0.66. W ciągu jednej sekundy rozruchu z akumulatora pobrane zostanie 0.66Wh energii. Akumulator 12V 55Ah gromadzi 660Wh energii. Aby uzupełnić ubytek po jednej sekundzie rozruchu przy założeniu prądu ładowania 5.5A potrzeba 36 sekund. Jeśli więc rozruch trwa dwie sekundy po minucie pracy alternatora ubytek zostanie uzupełniony. Jeśli cztery sekundy to dwie minuty itd.
Co to ma wspólnego z moim pytaniem ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1908 dnia: 24 Marca 2025, 11:12:13 »
Większość modeli od 2019 roku, zwłaszcza HV, a zaczęło się od CHR 1.2 z Mutlu.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1909 dnia: 24 Marca 2025, 11:16:12 »
Co to ma wspólnego z moim pytaniem ?
To była odpowiedź dla marekj. Kiedy ją pisałem pojawiły się kolejne posty.

Offline biger

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV 4 Hybrid
« Odpowiedź #1910 dnia: 26 Marca 2025, 16:54:46 »
Witam bardzo serdecznie na forum .Potrzebuje pomocy z doborem oleju do skrzyni (ECVT) i tylnego mostu .Posiadam samochód Rav 4 2016 hybrid 4x4 -Szukam wszędzie i konkretnej odpowiedzi nie ma jaki olej i w jakiej ilości (tyle ile zlałem? )  Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1911 dnia: 31 Marca 2025, 11:38:15 »
Wymieniłem baterię w pilocie a mimo to po zablokowaniu drzwi mam 6 sygnałów dźwiękowych, gdy powtórnie blokuję to już nie. Wcześniej tego nie miałem, zaczęło się od jakiegoś czasu, co to może być?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1912 dnia: 31 Marca 2025, 12:48:37 »
Witam bardzo serdecznie na forum .Potrzebuje pomocy z doborem oleju do skrzyni (ECVT) i tylnego mostu .Posiadam samochód Rav 4 2016 hybrid 4x4 -Szukam wszędzie i konkretnej odpowiedzi nie ma jaki olej i w jakiej ilości (tyle ile zlałem? )  Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Są strony producentów oleju motul, mobil, ravenol. Zakładka dobierz olej i po problemie.

Offline biger

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1913 dnia: 31 Marca 2025, 21:42:10 »
Są strony producentów oleju motul, mobil, ravenol. Zakładka dobierz olej i po problemie.

Tak wiem ,ale czy napewno do skrzyni wchodzi ten sam olej co do dyferencjału wg tych 3 producentów tak jest . Chciałem się tylko upewnić.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1914 dnia: 31 Marca 2025, 21:48:59 »
Żeby było pewniej to skrzynie/dyfry itd sprawdzaj na str.ravenol i tej firmy kupuj oliwę natomiast reszta firm typu mobile/motul itd. silnik.

Offline biger

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1915 dnia: 07 Kwietnia 2025, 22:26:39 »
Wg strony ravenol do skrzyni biegów i do tylnego mostu wchodzi taki olej.  https://www.ravenol.pl/1211106
Czy ktoś zalewał kiedyś coś podobnego do skrzyni biegów i do tylnego mostu w silniku 2AR FXE.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1916 dnia: 08 Kwietnia 2025, 09:35:55 »
Wg strony ravenol do skrzyni biegów i do tylnego mostu wchodzi taki olej.  https://www.ravenol.pl/1211106Czy ktoś zalewał kiedyś coś podobnego do skrzyni biegów i do tylnego mostu w silniku 2AR FXE.

W książce serwisowej masz napisane jaki olej i ile wchodzi do skrzyni i w mechanizm różnicowy. Bodajże ATF WS lub ATF T-WS               

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #1917 dnia: 08 Kwietnia 2025, 20:23:12 »
Pytanie do osób które być może wiedzą oraz do Colina który zajmuje się tematem przeglądów czy napraw u się siebie ale niekoniecznie musi robić klimę bo jest niezależy.
Klimatyzacja.
Jako że ja jestem bardzo zaznajomiony z tematem samochodowego układu klimatyzacji, mam pytanie bo wszędzie tylko mowa o wymianie oleju, filtrów, płynów itd.
Czy, i jeśli tak, to jak często w ASO robiony jest serwis układu klimatyzacji w nowych autach w ciągu okresu trwania gwarancji?

Serwis to pomiar temperatury wylotowej na max obciążeniu temperaturą,pomiar niskiego i wysokiego ciśnienia dla sprawdzenia działania układu przed i za sprężarką, podłączenie pod maszynę wraz z wydrukiem i wyciągnięcie wnioskow z tych czynności.

Dotyczy to wszystkich nowych aut ale zapytam tu w odpowiednim dziale :)
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2025, 20:24:45 wysłana przez Bigbluee »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1918 dnia: 08 Kwietnia 2025, 20:36:29 »
Czy, i jeśli tak, to jak często w ASO robiony jest serwis układu klimatyzacji w nowych autach w ciągu okresu trwania gwarancji?

Po zgłoszeniu uwag co do niedziałającej klimy lub słabej wydajności, niektóre z tych czynności są wykonywane. Wiadomo. Wpierw kontrola ciśnień, ilości czynnika i szczelność, etc. ale manometry i obsługa maszyny to dla niektórych statek kosmiczny nie do ogarnięcia. Dodatkowo pracownik powinien posiadać stosowne uprawnienia państwowe FGAZy. Jak to się odbywa i czy tak jest to raczej komentarz zbedny z racji braku ludzi do pracy....
Nie raz się zdarzało awaria maszyny bo odessał LPG czy zmiesza czynniki i zablokowało.. Po co analizować czynnik - szkoda czasu, przerób przerób kasa kasa!  :cool:
Jako że diagnostyka przez gwaranta jest płatna null złotych to tak samo wygląda jakość tych kontroli, których obsługą okresową nazwać zupełnie nie można.
Heniek! Zamów przewód, bo w trzech ostatnich też był strzelony i jakoś to będzie, najwyżej rozliczymy na inne auto (jakość przewodów to teraz mizeria).
Chociaż za to (wymianę) gwarant zapłaci.

Kompletny serwis klimatyzacji wyłącznie odpłatnie, po zleceniu przez Klienta.
Przy przeglądzie sprawdzany jest stan układu (pracuje skutecznie, słabo, nie pracuje, ew. wycieki czy stan skrplacza, wentylatora) - to są czynności co przegląd - nic więcej w cenie przeglądu.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2025, 21:24:45 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Norman888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #1919 dnia: 14 Kwietnia 2025, 10:44:40 »
Koledzy czy ten akumulator będzie pasować jako zamiennik wymiarami i parametrami do Rav4 V AWD Exe 222km hybryda 2024? Wszystkie znaki na niebie wskazują, że tak ale wole się upewnić :)
https://allegro.pl/oferta/yuasa-ybx5012-12v-54ah-500a-ybx-5012-16390242879
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2025, 11:38:28 wysłana przez Norman888 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl