Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1965 dnia: 27 Kwietnia 2025, 21:19:53 »
Taki jest zamiar ale jeszcze ponad 1,5 roku lizingu.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1966 dnia: 27 Kwietnia 2025, 22:27:16 »
Ze wzgledów prawnych bym nie ryzykował. Jesli chodzi o techniczne to w AWD przód jest wspierany tyłem. Oczywiście mogę sobie wyobrazić, że ruszanie pod górkę pustym autem i tak generuje większe obciążenie dla napędu niż uwieszona na haku przyczepa na płaskim ale ruszanie pod górkę to jednak wzglednie incydentalny przypadek, a przyczepa będzie generowała zwiększone obciążenie cały czas i to może być powód ograniczenia jej masy w autach FWD. A drugi to może marketing.... Chcesz holować cięższa przyczepę - kup AWD.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1967 dnia: 27 Kwietnia 2025, 22:42:57 »
Elementy tylnego napędu dociążają tył samochodu. To też ma wpływ na stabilność przy holowaniu ciężkiej przyczepy, która potrafi nieźle "rozbujać" samochód.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1968 dnia: 28 Kwietnia 2025, 13:02:47 »
Jedna płaszczyzna to przepisy i tu nie ma specjalnie miejsca do manewrów - zachowujesz DMC przyczepy wg danych technicznych auta i DMC przyczepy wg danych przyczepy oraz prędkość maksymalną przy holowaniu i nie ma żadnych problemów ani nieprzewidzianych zdarzeń.
Druga płaszczyzna to zdrowy rozsądek - jak masz przyczepę jednoosiową to nie przeładowuj jej i nie holuj szybciej niż dopuszczalne prędkości (70 lub 80 (A lub S) - poza miastem).
Z tym drugim bywa różnie - nie raz widuję auta z przyczepkami na Sce jadące 130.   
Jakiś czas temu sąsiad nieco przeładował jednoosiówkę (nie chciało mu się jechać dwa razy) i troszkę za szybko pojechał (jakieś 90) znajdując finał w rowie na prostym odcinku drogi.
Teraz już nie szarżuje ;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1969 dnia: 28 Kwietnia 2025, 22:36:58 »
A ja mam pytanie z innej beczki. Jak mam ustawione światła automatyczne, to ich przełączanie uzależnione jest tylko od natężenia światła, czy uwzględniana jest też godzina? Już nie pierwszy raz widzę, że światła same przełączają się na mijania wieczorem mimo, że słońce świeci w najlepsze, tak że trzeba używać zasłonki, bo same przeciwsłoneczne okulary nie wystarczają.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1970 dnia: 30 Kwietnia 2025, 16:04:25 »
Jak mam ustawione światła automatyczne, to ich przełączanie uzależnione jest tylko od natężenia światła, czy uwzględniana jest też godzina? J
To dlatego, że czujnik widzi inaczej niż ludzkie oczy  :grin:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1971 dnia: 30 Kwietnia 2025, 18:09:09 »
Może i tak. Szczególnie widoczne jest to gdy pada deszcz, a światła nie zmieniają się z dziennych na mijania.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1972 dnia: 30 Kwietnia 2025, 21:47:03 »
W tucsonie miałem dokladnie tą samą obserwację. Przy nisko świecącym słońcu pod koniec dnia też właczały sie światła.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1973 dnia: 01 Maja 2025, 08:27:38 »
Oko ludzkie działa adaptacyjnie regulując ilość światła w oku wielkością średnicy źrenicy. Stąd człowiek ma zaburzoną i nieliniową ocenę natężenia światła. Sensor robi to dokładniej.

Offline Stan5

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1974 dnia: 11 Maja 2025, 11:28:22 »
Witam.
Mój samochód Rav4 2019r. benzyna , manualna skrzynia biegów.  Gdzie znajduje się skrzynka bezpieczników w przedziale pasażerskim?

Nigdzie w obrębie deski rozdzielczej i pod oraz od strony pasażera nie znalazłem.

Pozdrawiam.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #1975 dnia: 11 Maja 2025, 22:44:31 »
Witam.
Mój samochód Rav4 2019r. benzyna , manualna skrzynia biegów.  Gdzie znajduje się skrzynka bezpieczników w przedziale pasażerskim?

Nigdzie w obrębie deski rozdzielczej i pod oraz od strony pasażera nie znalazłem.

Pozdrawiam.
https://www.youtube.com/watch?v=8VfKqgHh49w
Muszą być bo to nie możliwe byś nie widział.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1976 dnia: 12 Maja 2025, 08:13:24 »
Witam.

Pozdrawiam.

Tam gdzie jest filtr kabinowy są bezpieczniki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1977 dnia: 12 Maja 2025, 10:05:39 »
Czy kiedy włączacie ładowarkę indukcyjną do ładowania telefonu, to słyszycie dźwięk podobny do scanera dokumentów? Jakby jakaś rolka jeździła pod tacką? Pytam, bo rzadko korzystam z tego urządzenia ze względu na słabą wydajność, a przy ostatnim przeglądzie po 45 tys coś mnie podkusiło i zgłosiłem, że tacka indukcyjna czasem trzeszczy na bruku. Powiedzieli mi, że jest jakaś procedura naprawcza na to i podkleili filcem. Trzeszczy na bruku trochę mniej, ale wydaje mi się, że przed grzebaniem przy tacce nie słyszałem żadnych dźwięków włączającej się ładowarki, a teraz słyszę i czuję pod palcem.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1978 dnia: 12 Maja 2025, 10:23:57 »
Tak, jest takie krótkie chrobotnie (ok 1 sek.), nie zawsze chyba, ale prawie. Myślę, że to ten elektromagnes pod tacką dopasowuje się do telefonu (ten nie leży zawsze w tej samej pozycji).
Swoją drogą to z ta ładowarka działa własnym życiem, w 80% działa jak powinna, ale czasem to nie można kompletnie jej użyć, albo trzeba kilkukrotnie podnosić i układać telefon w różnych miejscach. Ładuje powoli, ale ładuje.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1979 dnia: 12 Maja 2025, 11:54:04 »
Rzadko jej używam, właśnie ze względu na wolne ładowanie. Może dlatego nie wychwyciłem tego chrobotania, które jest krótsze bez telefonu, a ciut dłuższe, kiedy leży telefon. Myślałem, że jak podkleili ten filc, to coś się bardziej naprężyło i mocniej słychać. Poza tym pewnie wcześniej używałem jej podczas jazdy, a wtedy radio, szum kół i nie tak było słychać. Teraz sprawdziłem na postoku i wyłapałem ten dźwięk. Myślałem, że to jeden z tematów- pozwól komuś wsadzić łapy, to jedno naprawi a drugie spieprzy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl