Witam wszystkich. W jaki sposób i czym sprawdzić w RAV4 MY2022 (Adventure) stan naładowania akumulatora.
Po 3 latach bezproblemowego uruchamiania samochodu nawet zimą, po 2 tygodniach jazdy podczas urlopu tylko na krókich trasach rzędu 5-15 km dziennie RAVka nie dała się uruchomić z powodu rozładowania akumulatora i musiałem pierwszy raz użyć jumpstartera. Serwisant ASO (konsultacja telefoniczna) nie zalecał użycia jumpstartera jeśli auto jest na gwarancji. Co ciekawe jeśli auto jest po gwarancji to już można ratować się jumpstarterem.
Przed urlopem, oprócz codziennych typowo miejskich krótkich tras co każdy weekend robiłem dodatkowo trasę rzędu 250 km i myślałem, że to wystarcza do podładowania aku. A tu zonk.
Po uruchomieniu samochodu, zgodnie z sugestią serwisanta ASO zostawiłem samochód włączony w celu podładowania aku. Jednego dnia ładowałem w ten sposób akumulator przez 12 godzin a drugiego przez 10. Tylko nie wiem czy to wystarczy i na jak długo.
Chciałem odłączyć aku i podłączyć go do ładowarki ale wg instrukcji musiałbym kalibrować wszystkie systemy (nigdy tego nie robiłem). Serwisant z ASO twierdził, że w RAV4 nie ma potrzeby odłączania aku i ładowania go ładowarką. Wystarczy ładowanie z baterii układu hybrydowego.
PS: Swoją drogą to z tymi krótkimi kablami producent NOCO 40 przesadził. Na szczęście pobliska śruba zapewniła wystarczająco pewną masę i samochód uruchomiłem. Na przyszłość dokupię kable rozruchowe żeby dosięgnąć do dedykowanego przyłącza masy w RAV4.