Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrek_big

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2100 dnia: 29 Czerwca 2025, 21:36:18 »
Bardzo dziękuję za pomoc! ;)

Offline Norman888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #2101 dnia: 16 Sierpnia 2025, 11:44:53 »
Witajcie...
Jaka jest zasada używania spryskiwaczy do szyby głównej i reflektorów w RAV4 2024 ? Jak używać manetki? Czy jest to ze sobą sprzężone na zasadzie: ,,co 2 spryskiwanie szyby głównej uruchomi spryskiwacze reflektorów''? Czy można zawsze używać spryskiwaczy szyby przedniej rozdzielnie?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2102 dnia: 16 Sierpnia 2025, 12:52:30 »
A co mówi instrukcja na ten temat? Zwykle w Toyocie jest tak, że aby działały spryskiwacze reflektorów światła mijania muszą być włączone a spryskiwanie odbywa się co piąte pociągnięcie dzwigni.

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2103 dnia: 20 Sierpnia 2025, 13:31:05 »
Cześć wszystkim. Czy ktoś może spotkał się z odgłosem klikania w fotelu kierowcy przy dodawaniu gazu i hamowaniu? Sporadycznie przy zakrętach. Pacjent: Toyota rav4 IVFL, 2.5 hybrid. Bardzo ciężko jest zlokalizować dokładne źródło, ale wydaje mi się że pochodzi z lewej przedniej strony fotela- okolice szyny??. Na US forum jest troche o takiej przypadłości i zastanawiam się jak u Nas. Odgłos tego klikania i uczucie bardzo lekkiego przeskakiwania jest mega irytujące. Manewrowałem już ustawieniem fotela (przód/tyl/gora/dol) i raz tego odgłosu nie ma a po chwili znów. Śruby mocowania fotela do ramy dokręcone.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2104 dnia: 20 Sierpnia 2025, 13:33:56 »
Sprawdź czy rama fotela nie jest pęknięta. Miałem tak w innej marce.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2105 dnia: 20 Sierpnia 2025, 13:34:04 »
Prawdopodobnie luzy na połączeniach nitowanych na dolnym stelażu fotela,  czesta przypadłość Lexusa I Toyoty.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2106 dnia: 20 Sierpnia 2025, 13:35:38 »
Czy orientujecie się, czy jest na to jakiś sposób na naprawę? Serwis twierdzi, że konstrukcja nierozbieralna jest a nowy stelaż fotel 3600 zł …

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2107 dnia: 20 Sierpnia 2025, 22:51:20 »
...zanitować stelaż na nowo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Lechu007

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY25 Exe
« Odpowiedź #2108 dnia: 23 Sierpnia 2025, 19:45:32 »
Witam,

Czy ktoś poratuje sposobem na odkręcenie uchwytu do gaśnicy przy fotelu pasażera z przodu? Śruby się kręcą ale ani mm nie popuściło….

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2109 dnia: 23 Sierpnia 2025, 20:42:13 »
Cześć, sposoby są 2:
1. Nagrzać lekko śruby opalara żeby się rozszerzyłyi wtedy spróbować odkręcić
2. Rozwiercić sruby cienkim wiertłe

U mnie sprawdził się 2 sposób.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
Stan naładowania akumulatora - pierwszy raz użyty jumpstarter
« Odpowiedź #2110 dnia: 29 Sierpnia 2025, 18:02:56 »
Witam wszystkich. W jaki sposób i czym sprawdzić w RAV4 MY2022 (Adventure) stan naładowania akumulatora.
Po 3 latach bezproblemowego uruchamiania samochodu nawet zimą, po 2 tygodniach jazdy podczas urlopu tylko na krókich trasach rzędu 5-15 km dziennie RAVka nie dała się uruchomić z powodu rozładowania akumulatora i musiałem pierwszy raz użyć jumpstartera. Serwisant ASO (konsultacja telefoniczna) nie zalecał użycia jumpstartera jeśli auto jest na gwarancji. Co ciekawe jeśli auto jest po gwarancji to już można ratować się jumpstarterem.
Przed urlopem, oprócz codziennych typowo miejskich krótkich tras co każdy weekend robiłem dodatkowo trasę rzędu 250 km i myślałem, że to wystarcza do podładowania aku. A tu zonk.

Po uruchomieniu samochodu, zgodnie z sugestią serwisanta ASO zostawiłem samochód włączony w celu podładowania aku. Jednego dnia ładowałem w ten sposób akumulator przez 12 godzin a drugiego przez 10. Tylko nie wiem czy to wystarczy i na jak długo.
Chciałem odłączyć aku i podłączyć go do ładowarki ale wg instrukcji musiałbym kalibrować wszystkie systemy (nigdy tego nie robiłem). Serwisant z ASO twierdził, że w RAV4 nie ma potrzeby odłączania aku i ładowania go ładowarką. Wystarczy ładowanie z baterii układu hybrydowego.

PS: Swoją drogą to z tymi krótkimi kablami producent NOCO 40 przesadził. Na szczęście pobliska śruba zapewniła wystarczająco pewną masę i samochód uruchomiłem. Na przyszłość dokupię kable rozruchowe żeby dosięgnąć do dedykowanego przyłącza masy w RAV4.

« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2025, 18:19:19 wysłana przez krzysp3 »

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #2111 dnia: 29 Sierpnia 2025, 19:41:41 »
W jaki sposób i czym sprawdzić w RAV4 MY2022 (Adventure) stan naładowania akumulatora.
Najszybciej to multimetrem. Są też urządzenia (montowane na aku) monitorujące z połączeniem bluetooth z telefonem i możliwośćią ustawienia alarmu jak V spadnie poniżej wartości minimalnej.

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 II i III
« Odpowiedź #2112 dnia: 29 Sierpnia 2025, 21:35:59 »
Witam. Mam pytanie czy takie koła będą pasować do RAV4 III. 7x17 ET50, otwór 67,1 opony 225/65. Oryginalnie mam 17 Toyoty z takimi oponami, ale czy ET50 może być? Z góry dzięki za pomoc.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #2113 dnia: 29 Sierpnia 2025, 21:54:31 »
Witam. Mam pytanie czy takie koła będą pasować do RAV4 III. 7x17 ET50, otwór 67,1 opony 225/65. Oryginalnie mam 17 Toyoty z takimi oponami, ale czy ET50 może być? Z góry dzięki za pomoc.

Na szybko wyszukane:

Dla Toyoty RAV4 III generacji zalecany zakres odsadzenia felg (ET) wynosi od ET 35 do ET 45. Kluczowe parametry dla tej generacji to również rozstaw śrub 5x114,3 oraz średnica piasty 60,1 mm.
Szczegółowe informacje:

Rozstaw śrub: 5x114,3
    Średnica piasty: 60,1 mm
    Zalecany zakres ET: ET 35 - ET 45

ET 50 trochę za duże - felgi będą głębiej wnikać w obrys auta. Trzeba by zweryfikować, czy coś nie będzie tarło. Niby nie powinno, ale trudno powiedzieć jaką tolerancję dał producent. Będą też potrzebne pierścienie centrujące.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2114 dnia: 29 Sierpnia 2025, 22:07:07 »
 ...lub dać dystanse.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl