Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352083 razy)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2115 dnia: 30 Sierpnia 2025, 08:17:06 »
Dla Toyoty RAV4 III generacji zalecany zakres odsadzenia felg (ET) wynosi od ET 35 do ET 45. Kluczowe parametry dla tej generacji to również rozstaw śrub 5x114,3 oraz średnica piasty 60,1 mm.
Szczegółowe informacje:

�  �  Rozstaw śrub: 5x114,3
�  �  Średnica piasty: 60,1 mm
�  �  Zalecany zakres ET: ET 35 - ET 45
Teraz montowaliśmy w RAV4 III felgi 17" 8j et35 i leżą super wizual na duuuży plus.
Więc et 50 i j7 powinny spokojnie wejść.

Jak coś to tak jak przedmówca napisał dystanse.

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 II i III
« Odpowiedź #2116 dnia: 30 Sierpnia 2025, 10:07:36 »
Mam dwie zimówki do wymiamy i zastanawiam.się nad kupnem kompletu kół z używanymi zimówkami albo kompletu nowych opon całorocznych. Trochę żal opon letnich bo mam Yokohamy z ponad 7mm bieżnikiem, ale robię 4tys. km rocznie i bez sensu wydawać dwa razy w roku 150 zł za wymianę opon. Pierścienie centrujące to maly koszt, ale jak doliczyć dystanse to już prawie komplet opon całorocznych wychodzi. I tego się obawiałem że bez dystansów może dziwnie wyglądać o ile nie będzie tarło.  A może ktoś coś powiedzieć o tych oponach Pirelli Cinturato All Season SF3.?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #2117 dnia: 30 Sierpnia 2025, 12:58:06 »
robię 4tys. km rocznie i bez sensu wydawać dwa razy w roku 150 zł za wymianę opon.

W takiej sytuacji sprzedaj Yokohamy, a na obecne felgi załóż wielosezony. W ogóle nie zawracaj sobie głowy sezonową zmianą opon, zabawą z dwoma kompletami kół, itp.

EDIT:

Możesz też kupić 4 wielosezony, a na zimę przekładać na przód te dwie dobre zimówki, dopóki ich nie zjeździsz.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2025, 13:04:06 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2118 dnia: 30 Sierpnia 2025, 13:14:22 »
  A może ktoś coś powiedzieć o tych oponach Pirelli Cinturato All Season SF3.?

Też jestem ciekaw ja one będą się zachowywały ?
Założyłem je niedawno w BYD (miałem SF2 i nie mam uwag) - szczegóły w linku poniżej:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/page-12

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2119 dnia: 30 Sierpnia 2025, 14:50:43 »
Mam je założone na Rav4 i jeżdżę już prawie 1,5 sezony i nie narzekam. Trzymają dość dobrze na suchym w zakrętach, na śniegu jak na całoroczne b.dobrze, trochę gorzej według mnie po deszczu w zakrętach. Po przebiegu ok 25tyś km równomierne zużycie bez śladów spękania czy wyząbkowania. To moje już drugi całoroczne Pirelli poprzednie to starszy model SF2 i też nie narzekałem.

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2120 dnia: 30 Sierpnia 2025, 16:52:24 »
No i jakieś teraz tanie one są. Zastanawiałem się nad Yokohama całorocznymi, ale te teraz 600 zł za komplet drożej ale mają lepsze wartości spalania i przyczepności- przynajmniej teoretycznie.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2121 dnia: 30 Sierpnia 2025, 17:02:37 »
Przy niewielkich przebiegach ja bym szedł w używki. Opony z dzisiejszej produkcji zaczną pękać zanim zjedziesz 1/3 bieżnika. Ja kupiłem komplet używek za 5 stówek i jest gitara.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2025, 17:06:00 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2122 dnia: 30 Sierpnia 2025, 18:00:10 »
W ogóle nie zawracaj sobie głowy sezonową zmianą opon, zabawą z dwoma kompletami kół, itp.

Za to baw sie w wyważanie, zamianę przodu na tył  a potem odwrotnie...

Na pewno nie co pół roku.

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2123 dnia: 31 Sierpnia 2025, 08:31:33 »
Jak nie czuć żadnych drgań, to raczej wyważać nie trzeba. A problemu z przełożeniem przodu na tył nie widzę- w starszej RAV mam wielosezonowe od 4 lat. Właśnie pękania się obawiam przy używkach, te dwie zimówki mają gruby bieżnik ale obie strasznie spękały. Faktycznie przeszukam wielosezonowe używki.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2124 dnia: 31 Sierpnia 2025, 08:42:06 »
Jak nie czuć żadnych drgań, to raczej wyważać nie trzeba. A problemu z przełożeniem przodu na tył nie widzę- w starszej RAV mam wielosezonowe od 4 lat. Właśnie pękania się obawiam przy używkach, te dwie zimówki mają gruby bieżnik ale obie strasznie spękały. Faktycznie przeszukam wielosezonowe używki
Nie masz co się nastawiać na konkretne opony jest to skrajną loteria. Do tego odczucia z użytkowania danych opon są max subiektywne i dotyczą tylko danego kompletu/pary kupisz te sam opony z innego tygodnia produkcji i możesz mieć co innego i inne odczucia.

Żeby Cię uświadomić to w tamtym tygodniu mój kolega od handlu opon miał zamówienie na komplet opon po 1500zł.szt. i 3 komplety tych samych opon były do zwrotu, tak naprawdę z 16 takich samych opon udało się wybrać 4szt !!!!

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2125 dnia: 31 Sierpnia 2025, 12:21:53 »
Jak nie czuć żadnych drgań, to raczej wyważać nie trzeba.

Dokładnie.

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2126 dnia: 01 Września 2025, 17:14:01 »
Niestety nic sensownego w całorocznych używkach w tej chwili nie widzę, ale chyba faktycznie kupię używki.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2127 dnia: 01 Września 2025, 17:38:09 »
A dziś do reklamacji idą dwie nowe Kleberki całoroczne.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #2128 dnia: 01 Września 2025, 18:00:53 »
W ogóle nie zawracaj sobie głowy sezonową zmianą opon, zabawą z dwoma kompletami kół, itp.

Za to baw sie w wyważanie, zamianę przodu na tył  a potem odwrotnie...
Nigdy nie wywazalem wielosezonow więcej jak przy ich montażu. Jeździłem ponad 10 lat i jeżdżę nadal na kolejnym komplecie.
Tylko RAZ dałem się namówić na zamianę przodu na tył i to był największy błąd bo opony zaczęły hałasować z powodu innego nacisku, myślałem że się ułoży ale nie.
Wrocilem jak było i problem zniknął.
Wywazac nie trzeba wcale. Nic się nie dzieje bo dlaczego miałoby się dziać?
Wielosezony po 3 max 4 latach i 60k ich przebiegu i tak nadaja sie z reguły na śmietnik a zużycie bieżnika wcale nie jest jakieś wielkie aby trzeba było robić przekładki. Po prostu guma twardnieje i tu bieżnik nie pomoże już zimą.
U nas rano trzebaby zimówki mieć a po południu letnie. Stąd kompromis jest zasadny.

Dawno temu jeździłem na Verdesteonach Quatrac 3.Później na Dębicach Navigator, Imperiale, Michelin Crossclimat i teraz na 2 autach mam Goodyeary 4 seasons.
Wg mnie te ostatnie są najlepsze z tej całej gamy ale też trudno porównywać model aktualny z modelami sprzed lat ale jakościowo GY wg mnie wypada najlepiej.
Najgorsze byly Debice. Tragedia nie opony.

Pirelli SF3 również brałem pod uwagę ale jednak wybór padł na GY.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2025, 18:08:15 wysłana przez Bigbluee »

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #2129 dnia: 01 Września 2025, 22:20:45 »
robię 4tys. km rocznie
Ja robię więcej rowerem :) Serio
Jesteś pewnie tym człowiekiem z memów, co to autem tylko w niedziele do kościoła jeździ ;) Myślałem, że to fikcyjna postać, a jednak nie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl