Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351212 razy)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2205 dnia: 13 Października 2025, 08:54:21 »
Mnie bardziej od pikania irytuje pomarańczowa ikona informująca o wyłączeniu tego systemu :-)

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2206 dnia: 13 Października 2025, 09:04:43 »
Mnie bardziej od pikania irytuje pomarańczowa ikona informująca o wyłączeniu tego systemu :-)
Mam tak samo dlatego przewalam się przez te menu żeby wyłączyć powiadomienia
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #2207 dnia: 13 Października 2025, 10:19:04 »
Do tego jeszcze zmówić im, że to jest spoko, że jakakolwiek wyższa od Comfort wersja RAVki nie może mieć łańcuchów, bo homologacja jest tylko na koła 19, na których jednocześnie jest zakaz stosowania łańcuchów i przez to być wykluczona z ruchu po drogach ze znakiem C-18 w Polsce i za granicą i mamy aktualny Toyota (RAV4) starter pack, patologia.

Offline ColonelS

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2208 dnia: 13 Października 2025, 20:17:31 »
Rok temu po odbiorze auta nie mogłem się przyzwyczaić do ciągłego pikania po każdym nowym ograniczeniu. To jest bardzo niepokojące, ciągłe plik, piik... dramat. Znalazłem co to tak pika, poszukałem jak to wyłączyć i całe szczęście bo znienawidziłbym jazdę ravką po tygodniu. Na pewno bym zapłacił żeby nie musieć słuchać tego ciągłego pikania.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Przy odbiorze auta, pracownik salonu tryumfalnie poinformował mnie, że mam wgrany nowy soft i mogę wyłączyć tą funkcję na tablecie. Wchodząc w w fabryczną nawigację, na górze jest znak ograniczenia prędkości i po przyciśnięciu wyłącza tą funkcję.
Po wyjeździe z salonu przejechałem 20km do domu i myślałem, że oszaleję. Na drugi dzień próbowałem to wyłączyć ale efekt był taki, że nie było powiadomienia o przekroczeniu prędkości ale za każdym razem jak zeskanował znaki to pikał na zmianę.
Po kilku dniach dopiero ogarnąłem, że da się to wyłączyć całkowicie w menu przy zegarach. Coś jest zrobione ale do połowy ;)

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
« Odpowiedź #2209 dnia: 17 Października 2025, 14:44:40 »
hej, czy w hybrydzie to że czasami od dołu ciągnie jak złoto (że aż sam jestem zaskoczony) , a czasami wyje skrzynia i zbiera się wolno, to jest zależne od poziomu naładowania baterii ?
Mimo że widzę na schemacie hybrydowym ze napęd z baterii idzie na wszystkie koła ( w obu przypadkach). Dodam że tak zaobserwowałem w trybie Normal.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2210 dnia: 17 Października 2025, 15:30:54 »
To może być efekt czysto psychologiczny - jak mocniej wciśniesz gaz i silnik zaczyna wyć to mózg odruchowy oczekuje wciśnięcia w fotel, a gdy delikatniej przyspieszasz to silnik spalinowy też działa i daje moment ale nie wyje.
Podobne efekty występują gdy kierujesz autem sam, a następnie zmieniasz się z drugim kierowcą - wydaje ci się że nowy kierowca strasznie mocno przyspiesza i mocno hamuje. Podczas gdy sam kierujesz to tego nie czujesz.
Dlatego cześć kierowców nie toleruje hybryd Toyoty.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2211 dnia: 17 Października 2025, 15:42:16 »
jeszcze będę obserwował , może jest w tym jakiś głębszy sens :) ,  po prawie trzech tygodniach już się przyzwyczaiłem, mi się podoba.
A z tym efektem to chyba nie tak do końca , bo wyraźnie widzę że idzie czasami lepiej , muszę tylko poobserwować poziom baterii czy jest na 2 kreskach czy na prawie pełnej

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #2212 dnia: 17 Października 2025, 16:46:31 »
niuanse decydują, nawet lekkie nachylenie terenu może zmieniać zapotrzebowanie na moc a co za tym idzie dodatkowe zaangażowanie silnika spalinowego

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #2213 dnia: 17 Października 2025, 16:48:02 »
hej, czy w hybrydzie to że czasami od dołu ciągnie jak złoto (że aż sam jestem zaskoczony) , a czasami wyje skrzynia i zbiera się wolno, to jest zależne od poziomu naładowania baterii ?
Mimo że widzę na schemacie hybrydowym ze napęd z baterii idzie na wszystkie koła ( w obu przypadkach). Dodam że tak zaobserwowałem w trybie Normal.
Mam podobne odczucia do Twoich i nie sądzę żeby to był efekt psychologiczny. Ja to sobie tłumaczyłem tym, że komputer czuwa żeby nie katować zimnego silnika. Czyli jak silnik jest rozgrzany to jest dostępna większa moc, a jak zimny, to go ogranicza przez co jest inna reakcja na pedału gazu.

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2214 dnia: 17 Października 2025, 19:30:26 »
Masz rację, to pewnie sterownik decyduje kiedy co i jak .  I pewnie poziom baterii i i temp. silnika ma na to wpływ rowniez. W dwóch takich samych przypadkach , przy toczeniu kiedy bateria się ładuje wciskam dokładnie tak samo gaz (płynnie)  przekraczam nieznacznie EKO,  i w jednym przypadku  idzie kop, wycia skrzyni nie slychac i naprawdę idzie  fajnie, a za innym razem  od razu wyje skrzynia, chwilowe spalanie ponad 15L i  muł :) potrzebuje chwili żeby się rozpędzić.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #2215 dnia: 17 Października 2025, 20:02:07 »
Żaden efekt psychologiczny, jest to wspomaganie silnikiem elektrycznym co widać na rozdziale napędu. Algorytmu uruchamiania jeszcze nie poznałem.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2216 dnia: 17 Października 2025, 20:46:26 »
Żaden efekt psychologiczny, jest to wspomaganie silnikiem elektrycznym co widać na rozdziale napędu. Algorytmu uruchamiania jeszcze nie poznałem.

:) wyjatkowo złożona sprawa: napęd nie posiada sprzęgła, więc conajmniej jeden z silników musi wytworzyć moment hamujący żeby wóz ruszył. myślę ze kluczowa jest aktualna rezystancja wewnętrzna akumulatora, tzn stopień jego naładowania. trudno ja ocenić w obecnym modelu, wskazanie na wyswietlaczu nie odbywa się w czasie rzeczywistym, to kalkulowana wartość..

Online Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #2217 dnia: 17 Października 2025, 23:18:44 »
Dlatego cześć kierowców nie toleruje hybryd Toyoty.

Masz rację, to pewnie sterownik decyduje kiedy co i jak .

No to już wiem, że miałbym nietolerancję hybryd Toyoty :| Samochód ma się słuchać kierowcy a nie... sterownika :|

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2218 dnia: 18 Października 2025, 07:53:19 »
No to już wiem, że miałbym nietolerancję hybryd Toyoty  Samochód ma się słuchać kierowcy a nie... sterownika
Dużo zależy od zrozumienia jazdy hybrydą. Kiedyś w autach dd nie schodziłem poniżej 3,0 a zazwyczaj było V8 i pierwsze podejście do hybrydy 1,8h skończyło się....jej sprzedażą :-)

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #2219 dnia: 18 Października 2025, 08:01:17 »
Dużo zależy od zrozumienia jazdy hybrydą. Kiedyś w autach dd nie schodziłem poniżej 3,0 a zazwyczaj było V8 i pierwsze podejście do hybrydy 1,8h skończyło się....jej sprzedażą
ja miałem to szczęście, że pierwszy napęd hybrydowy Toyoty z jakim się zetknąłem to 5-ta generacja w wersji 2.0; dla mnie tan napęd to złoty środek - są zadowalające osiągi i symboliczne spalanie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl