Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351440 razy)

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2265 dnia: 14 Stycznia 2026, 13:33:52 »
Czy jest jakaś procedura podłączania ładowarki w celu bezpiecznego podładowania akumulatora w RAV5 V gen.? Nie chodzi mi o kolejność + / masa, bo ta jest oczywista. Czy odłączać akumulator na czas ładowania czy też po prostu podłączyć ładowarkę i go ładować? Nie chciałbym nic spalić.
Mam prostownik NOCO Genius 5, którego jeszcze nie używałem. RAVka ma 4 lata i niestety w ubiegłym roku latem musiałem ratować się Boosterem.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2266 dnia: 14 Stycznia 2026, 14:04:51 »
W swoim RAV4  zrobiłem sobie wyjście prosto z akumulatora do wnęki bagażnika i tu podpinam przewód z szybkozłaczką i wyprowadzam go przez uchylone tylne okno gdzie podpinam ładowarkę CTEK MXS 5.0. Samochód zamykam i tak go czasem ładuje jeżeli napięcie spoczynkowe spada do 12V.

https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/index.html   

Przy takim ładowaniu na razie nic złego się z autem nie stało.   Ale parę dni temu ładowarka CTEK coś mi zaniemogła to teraz używał ładowarki  Victron Energy  BlueSmart 12V/7A IP65 i ładuję tak samo.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2267 dnia: 15 Stycznia 2026, 07:01:23 »
Hej

Wiem że teraz jest trudna pogoda dla wszystkiego co jest na dworze na zewnątrz, w dzień słońce w nocy mróz, wilgoć szybko się osadza wszystko jest mokre wieczorem, pływa jak po deszczu.

Ale czy ten romb z kamerą nad lusterkiem też może sie wewnątrz aż tak moczyć że wyskoczy komunikat kamera tymczasowo niedostępna?

Po przyjechaniu do domu jeszcze tam jest masa wilgoci od środka

jeszcze wracając to zobacz jak ładnie w Corolli 2023 działa  :cool: :cool: :cool: :cool:

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #2268 dnia: 15 Stycznia 2026, 13:47:30 »
Superrr, dzięki za pokazanie że się da, szkoda ze nie w RAV4

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2269 dnia: 16 Stycznia 2026, 18:12:07 »
Witam. Jutra planuję podładować akumulator w RAV4 z 2022 roku. Aku mam 345LN1-MF. Ładowarka NOCO Genius 5. Po podłączeniu na chwilę zaświeciła się pierwsza dioda co oznacza naładowanie na poziomie tylko 25%.
Który tryb ładowania mam wybrać w ładowarce dla tego akumulatora (opisy z instrukcji):
- tryb 12V - do ładowania akumulatorów elektrolitowych, żelowych, ulepszonych-zalanych, niewymagających konserwacji oraz wapiowych o sile elektromotorycznej 12V.
czy raczej
- tryb 12V AGM - do ładowania akumulatorów AGM o sile elektromotorycznej 12V.

I jeszcze jedno czy mogę go ładować w samochodzie w nieogrzewanym garażu czy czekać na koniec ujemnych temperatur. Temperatura na zewnątrz to około -2 do -4 stopni Celsiujsza.

RAV4 2 tygodnie temu i w zeszłym tygodniu przez 7 godzin stała uruchomiona w trybie Ready (wyłączone wszystko co dało się wyłączyć) a jak widać (25%) niewiele to dało.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2026, 18:42:33 wysłana przez krzysp3 »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2270 dnia: 17 Stycznia 2026, 08:33:03 »
Witam. Jutra planuję podładować akumulator w RAV4 z 2022 roku. Aku mam 345LN1-MF. Ładowarka NOCO Genius 5. Po podłączeniu na chwilę zaświeciła się pierwsza dioda co oznacza naładowanie na poziomie tylko 25%.
Zmiana planów. Nie chcąc uruchamiać ładowania akumulatora w samochodzie i w zimnym, nienadzorowanym garażu, postanowiłem go jednak zabrać do domu.
I tu ciekawostka. Ładowarka NOCO Genius 5 podłączana pod maską pokazywała naładowanie 25%. Ta sama ładowarka podłączona bezpośrednio do akumulatora w domu po chwili pokazała naładowanie 100%.  I bądź tu mądry. Czy różnica temperatur -1 stopni w garażu konta 20 stopni w domu może robić taką różnicę dla akumulatora? Akumulator podłączyłem w domu w chwilę po przyniesieniu go z garażu. Teraz multimetr pokazuje 12,8V w akumulatorze.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2026, 09:04:48 wysłana przez krzysp3 »

Offline Mackoss

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2271 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:25:33 »
Cześć! Szybkie pytanie w RAV4 Executive z 2025 roku czarna tapicerka to połaczenie skóry naturalnej i ekologicznej? Kolega sprawił sobie taki model i mamy zagwozdkę co do impregnacji poszczególnych elementów. Czy ktoś mógłby mi napisać które elementy to która skóra? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2272 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:45:19 »
Perforowane środki siedzisk to naturalna ponoć jakas mielonka czy cuś. Reszta syntetyk. Ja całość czyściłem i impregnowałem środkami do skóry naturalnej. Po 4 latach, 70 tyś i moich 105 kg nie ma śladów zuzycia.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2273 dnia: 16 Lutego 2026, 07:57:43 »
Zauważyłem przy prędkościach autostradowych okresowy "terkoczący" dźwięk w okolicach plastików prawej wycieraczki - coś pomiędzy zepsutym wentylatorem a trzeszczącym głośniczkiem ;) Ewidentnie coś związane z kierunkiem jazdy/wiatrem i chyba ujemnymi temperaturami  (nie zauważyłem przez 3 lata czegoś takiego). Może gdzieś do tych plastików dostał się lód i coś teraz hałasuje. Ktoś ma pomysł gdzie zajrzeć.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #2274 dnia: 16 Lutego 2026, 10:39:31 »
Zauważyłem przy prędkościach autostradowych okresowy "terkoczący" dźwięk w okolicach plastików prawej wycieraczki - coś pomiędzy zepsutym wentylatorem a trzeszczącym głośniczkiem ;) Ewidentnie coś związane z kierunkiem jazdy/wiatrem i chyba ujemnymi temperaturami  (nie zauważyłem przez 3 lata czegoś takiego). Może gdzieś do tych plastików dostał się lód i coś teraz hałasuje. Ktoś ma pomysł gdzie zajrzeć.

Też czasami słyszę ten dźwięk. Dodatkowo zaobserwowałem, że mocno cichnie gdy pojawiają się ekrany akustyczne na autostradzie, lub inne osłony boczne.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2275 dnia: 16 Lutego 2026, 17:11:08 »
Ja również usłyszałem ten terkot w 3 roku eksploatacji. U mnie zaczyna być słyszalny od mniej więcej 120km/h. Jakoś dziwnie mi się to zbiegło z dosyć sporymi mrozami. I tu wspomnę o kolejnej przypadłości Ravki, której wcześniej nie zauważyłem, że przy jeździe z prędkościami 100+w trakcie  mrozów, o które ostatnio nie trudno, komfort cieplny strasznie spada. Klima w trybie auto nie wyrabia na standardowo ustawionej temperaturze i muszę ją podkręcać o 3 stopnie. Jakoś tak mi wieje od słupka. Pasażer ma to samo.

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 II i III
« Odpowiedź #2276 dnia: 24 Lutego 2026, 19:58:55 »
Witam. Ma ktoś Rav4 III z podgrzewaną przednią szybą? Napisze ktoś jak to działa? U mnie obok przycisku od grzania siedzeń mam przycisk na którym po wciśnięciu zapala sie dioda. Sprawdziłem w internecie ze jest to symbol grzania szyby. Ale kiedyś miałem Forda i tam na całej szybie było widać ścieżki i cała w krótkim czasie się odmrażała. Tutaj nie ma żadnych ścieżek dlatego nigdy nie używałem tego przycisku. Jakoś inaczej to działa czy mam założoną szybę bez podgrzewania.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2277 dnia: 25 Lutego 2026, 08:04:59 »
Nie mam 3 generacji, ale chyba musi być siateczka. Nie znam innego rozwiązania.

Offline GoldFinger

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2023
« Odpowiedź #2278 dnia: 25 Lutego 2026, 08:25:50 »
Witam. Ma ktoś Rav4 III z podgrzewaną przednią szybą? Napisze ktoś jak to działa? U mnie obok przycisku od grzania siedzeń mam przycisk na którym po wciśnięciu zapala sie dioda. Sprawdziłem w internecie ze jest to symbol grzania szyby. Ale kiedyś miałem Forda i tam na całej szybie było widać ścieżki i cała w krótkim czasie się odmrażała. Tutaj nie ma żadnych ścieżek dlatego nigdy nie używałem tego przycisku. Jakoś inaczej to działa czy mam założoną szybę bez podgrzewania.

Jesteś pierwszym właścicielem tego auta czy kolejnym? Jeśli kolejnym to sprawdź daty produkcji wszystkich szyb, być może poprzedni właściciel założył tańszy zamiennik i dlatego grzanie nie działa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2279 dnia: 25 Lutego 2026, 09:09:54 »
Nie wiem jak w starszych Rav4, ale w niektórych autach, jak np. Corolla, przycisk grzania szyby rozmraża tylko miejsce spoczynku wycieraczek.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl