Gdy jadę na aktywnym tempomacie i auto jadące przedemną zwalnia to i moje auto samo zmniejsza prędkość ale gdy dojeżdżam do świateł i tam już stoją inne auta na czerwonym świetle to moja ravka nie zwalnia i nie hamuje. Macie tak samo ?
Ktorys z systemow iAAC -> PDA (w RAV4 2022 nie ma) -> PCS powinien wyhamowac samochod.
No tak, pisałem, że hamuje, tyle że awaryjnie i w ostatniej chwili. Jak by było ślisko to nie wiem czy by dał radę.
Moja RAVka to MY21 wyprodukowana 2020.10 i takie coś działa ale to nie jest element tempomatu tylko systemu bezpieczeństwa.
Tak na mój gust to tempomat powinien jednak hamować, bo stojące na światłach auto wykrywa (pojawia się ikonka) i przecież wie, że się do niego zbliżamy.
Gdy to auto przed nami nawet minimalnie ale się jednak porusza to wtedy tempomat hamuje.
Tak, że zachowanie jest nie logiczne, podobnie jak wyłączanie asystenta pasa ruchu ale bez wyłaczenia tempomatu - gdy nie ruszymy kierownicą zbyt długo.
Jak by ktoś zasłabł to auto z pełna szybkością wjedzie do rowu - w najlepszym razie - zamiast wyhamować, stanąć na poboczu i uruchomić światła awaryjnie oraz powiadomienie eCall.