Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351278 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2325 dnia: 19 Maja 2026, 08:23:50 »
Gdy jadę na aktywnym tempomacie i auto jadące przedemną zwalnia to i moje auto samo zmniejsza prędkość ale gdy dojeżdżam do świateł i tam już stoją inne auta na czerwonym świetle to moja ravka nie zwalnia i nie hamuje. Macie tak samo ?

Ktorys z systemow iAAC -> PDA (w RAV4 2022 nie ma) -> PCS powinien wyhamowac samochod.
No tak, pisałem, że hamuje, tyle że awaryjnie i w ostatniej chwili. Jak by było ślisko to nie wiem czy by dał radę.
Moja RAVka to MY21 wyprodukowana 2020.10 i takie coś działa ale to nie jest element tempomatu tylko systemu bezpieczeństwa.
Tak na mój gust to tempomat powinien jednak hamować, bo stojące na światłach auto wykrywa (pojawia się ikonka) i przecież wie, że się do niego zbliżamy.
Gdy to auto przed nami nawet minimalnie ale się jednak porusza to wtedy tempomat hamuje.
Tak, że zachowanie jest nie logiczne, podobnie jak wyłączanie asystenta pasa ruchu ale bez wyłaczenia tempomatu - gdy nie ruszymy kierownicą zbyt długo.
Jak by ktoś zasłabł to auto z pełna szybkością wjedzie do rowu - w najlepszym razie - zamiast wyhamować, stanąć na poboczu i uruchomić światła awaryjnie oraz powiadomienie eCall.

« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2026, 08:26:02 wysłana przez Markid »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #2326 dnia: 19 Maja 2026, 08:43:03 »
Tak, że zachowanie jest nie logiczne, podobnie jak wyłączanie asystenta pasa ruchu ale bez wyłaczenia tempomatu - gdy nie ruszymy kierownicą zbyt długo.
Jak by ktoś zasłabł to auto z pełna szybkością wjedzie do rowu - w najlepszym razie - zamiast wyhamować, stanąć na poboczu i uruchomić światła awaryjnie oraz powiadomienie eCall.
Dokładnie tak to działa, to samo MY24, nic się absolutnie od MY21 nie zmieniło jak widać. A do tego dołożyłby lag w sytuacji, gdy po zatrzymanie się przed wjazdem np na rondo, postanowisz znaleźć lukę i dość energicznie wjechać, wtedy auto staje, NIE REAGUJE na pedał przyspieszenia, a poruszające się w tym czasie po rondzie auta mogą w nas spokojnie wjechać. Dramat. Czegoś takiego nie widziałem w żadnym innym aucie. Stoisz 3 sekundy na środku ronda i blokujesz cały ruch, bo auto NIE REAGUJE na pedał przyspieszenia. Nieprawdopodobne, kto mógł coś takiego wypuścić. Takie zachowanie grozi wypadkiem, podobnie jak z tym wjazdem do rowu na pełnej prędkości.
Pozdrawiam,

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2327 dnia: 19 Maja 2026, 08:47:51 »
Dokładnie tak to działa, to samo MY24, nic się absolutnie od MY21 nie zmieniło jak widać. A do tego dołożyłby lag w sytuacji, gdy po zatrzymanie się przed wjazdem np na rondo, postanowisz znaleźć lukę i dość energicznie wjechać, wtedy auto staje, NIE REAGUJE na pedał przyspieszenia, a poruszające się w tym czasie po rondzie auta mogą w nas spokojnie wjechać. Dramat. Czegoś takiego nie widziałem w żadnym innym aucie. Stoisz 3 sekundy na środku ronda i blokujesz cały ruch, bo auto NIE REAGUJE na pedał przyspieszenia. Nieprawdopodobne, kto mógł coś takiego wypuścić. Takie zachowanie grozi wypadkiem, podobnie jak z tym wjazdem do rowu na pełnej prędkości.
To już "zaleta" systemu do ochrony przed kolizją podczas wyjeżdżania z miejsca parkingowego tyle że niepotrzebnie uruchamiająca się podczas jazdy i chwilowego zatrzymania.
Występuje w wyższych specyfikacjach (np. Exe) u mnie tego nie ma w C+S więc po rondzie jeżdżę bez stresu. Ale fakt jest to bez sensu, a na dodatek niebezpieczne.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #2328 dnia: 19 Maja 2026, 09:06:00 »
To już "zaleta" systemu do ochrony przed kolizją podczas wyjeżdżania z miejsca parkingowego
W sytuacji, gdy pomoc była potrzebna, to przed problemem nie uchroniło i auto uszkodziłem, a tam gdzie nie potrzeba, to ingeruje w taki sposób, że naraża na kolizję. Ot, cały PARADOKS systemów bezpieczeństwa Toyoty. Kompromitacja. Jeśli w nowym modelu tego nie naprawili, to znaczy, że kupiłem RAV4 dwa razy - pierwszy i ostatni.
Pozdrawiam,

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2329 dnia: 19 Maja 2026, 09:22:30 »
Ta sytuacja wynika z wady oprogramowania czujników parkowania, do dziś nie rozwiązane
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2330 dnia: 19 Maja 2026, 10:01:08 »
Takich "drobiazgów" do poprawy jest więcej, nawet łatwych do poprawienia - np. automatyczne uruchamianie świateł mijania w dzień gdy pada deszcz, zapamiętywanie codziennych ustawień jak tryb jazdy (Eco, Normal, Sport) czy Auto Hold, opuszczanie lusterek wstecznych przy cofaniu, zapamiętywanie lusterek wstecznych w pamięci foteli, ...
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2026, 10:04:04 wysłana przez Markid »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2331 dnia: 19 Maja 2026, 11:42:21 »
zapamiętywanie codziennych ustawień jak tryb jazdy (Eco, Normal, Sport) czy Auto Hold,
tych pamięć mam mam w exe (MY23), reszty brak

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #2332 dnia: 19 Maja 2026, 11:47:51 »
zapamiętywanie codziennych ustawień jak tryb jazdy (Eco, Normal, Sport) czy Auto Hold,
tych pamięć mam mam w exe (MY23), reszty brak

Masz pamiec auto-hold? W MY 2022 nie ma.
Ostatniego trybu (eco, sport, normal) rowniez nie pamieta.
W nowej odslonie RAV4 tez ponoc nie ma.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2026, 12:20:51 wysłana przez JanuszTracz »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2333 dnia: 19 Maja 2026, 12:12:20 »
Potem sprawdzę, nie używam teraz (na początku używałem, ale przestałem). Wydawało mi się, że było.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2334 dnia: 19 Maja 2026, 12:52:48 »
Pamięta ECO i Normal, Sport nie. O czym piszą w instrukcji obsługi.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2335 dnia: 19 Maja 2026, 15:14:35 »
jednak HOLD nie pamięta, ECO i NORMAL pamięta (jak pisał topoll), SPORT zapomina
przepraszam, za wprowadzenie w błąd

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2336 dnia: 21 Maja 2026, 10:29:56 »
Nic nie szkodzi.
Do HOLDa dodałem takie małe pudełeczko i już mi się sam włącza po zapięciu pasów.
Przydała by się jeszcze pamięć do SPORT ale nie zawsze używam, więc nie jest to uciążliwe.

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #2337 dnia: 21 Maja 2026, 13:49:38 »
Mam taki problem telefon po wejściu do samochodu paruje mi się z radiem i wszystko jest ok. Jednak jak chce głosowo zadzwonić to tak jakby samochód nie reagował na glos dopiero po przejechaniu ok 2-4 km wszystko wraca do normy. Przez ten okres moge dzwonić normalnie po wybraniu z kierownicy lub kliknięciu na radio. Tylko wybieranie głosowe nie działa auto nie reaguje na Hey Toyota po przejechaniu w/w dystansu jest wszystko normalnie.     

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2338 dnia: 21 Maja 2026, 14:26:29 »
Mam taki problem telefon po wejściu do samochodu paruje mi się z radiem i wszystko jest ok. Jednak jak chce głosowo zadzwonić to tak jakby samochód nie reagował na glos dopiero po przejechaniu ok 2-4 km wszystko wraca do normy. Przez ten okres moge dzwonić normalnie po wybraniu z kierownicy lub kliknięciu na radio. Tylko wybieranie głosowe nie działa auto nie reaguje na Hey Toyota po przejechaniu w/w dystansu jest wszystko normalnie.   
Polecam używać głosowego wybierania z telefonu, a nie auta. Wywołuję się je dłużej trzymając przycisk głosowego wybierania na kierownicy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #2339 dnia: 22 Maja 2026, 21:34:20 »
U mnie długie przytrzymanie przycisku głosowego nic nie daje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl