Autor Wątek: Automatyczne włączanie się świateł - Prius II  (Przeczytany 8106 razy)

Offline vielitz

• Toyot Leżący
  • *
Automatyczne włączanie się świateł - Prius II
« dnia: 25 Lutego 2018, 10:37:39 »
Witam, czy w naszym Prusaku jest możliwość ustawienia automatycznego zapalania się świateł po odpaleniu auta? Miałem to zawsze w innych autach, mam w drugim aucie w rodzinie, więc tej opcji mi brakuje, często zapominam po prostu zapalić światła...

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Automatyczne włączanie się świateł - Prius II
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2018, 11:48:39 »
Nie ma takiej możliwości.

Offline Maniek2710

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2018, 13:01:33 »
Cześć,
Według schematów elektrycznych niektóre egzemplarze z USA mają taką opcję w połączeniu z ogranicznikiem mocy żarówek w trybie dziennym.
Sterownik był zagrzebany głęboko w desce rozdzielczej i wymagana jest inna niż standard manetka (z pozycją auto), więc wygląda na to, że lepiej dać pod maską przekaźnik wykrywający włączenie auta i podłączyć pod niego światła dzienne. Ewentualnie można z niego zasterować światła mijania, a wewnątrz auta, w drugiej skrzynce elektrycznej, zasterować w ten sposob światła pozycyjne(tail).
 W P2 nie sprawdza się układ wykrywający zmianę napięcia w instalacji 12V (sprawdzone), jaki można bardzo łatwo wykorzystać w zwykłych autach.

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2018, 15:51:04 »
https://lepard.eu/modul-swiatel-do-jazdy-dziennej-drl/
Ja mam zamontowany taki moduł z czujnikiem natężenia światła.Podłączony do świateł drogowych na 30% mocy

Offline vielitz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2018, 12:16:50 »
https://lepard.eu/modul-swiatel-do-jazdy-dziennej-drl/
Ja mam zamontowany taki moduł z czujnikiem natężenia światła.Podłączony do świateł drogowych na 30% mocy

O to bardzo ciekawe - i masz ustawione, że po odpaleniu auta się zapalają światła drogowe na 30%, a po włączeniu świateł mijania tamte gasną, tak? Długo już tego używasz? Nie było problemów z montażem itp.?

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2018, 13:04:03 »
W zależności od natężenia światła zapalają się albo drogowe na 30%(na słońcu) albo mijania jeżeli jest ciemno.Manetka od świateł jest cały czas wyłączona i wszystko odbywa się automatycznie.Co do montażu to trzeba dołożyć przekażnik bo światła sterowane są masą.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2018, 16:19:09 »
Jeżeli masz opcje automatycznego włączania świateł po zmroku, to wystarczy zakleić kawałkiem izolacji sensor światła na desce , manetkę zostawiasz na AUTO, i sprawa załatwiona. Przy dopaleniu silnika światła zapalą się automatycznie.

Offline vielitz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2018, 17:55:57 »
Jeżeli masz opcje automatycznego włączania świateł po zmroku, to wystarczy zakleić kawałkiem izolacji sensor światła na desce , manetkę zostawiasz na AUTO, i sprawa załatwiona. Przy dopaleniu silnika światła zapalą się automatycznie.
No tak łatwo to nie będzie u mnie, nie mam tak :(

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2019, 11:14:16 »
Czy ktoś poza maro429 instalował u siebie ten czujnik? Jak z trwałością żarówek?

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2020, 18:52:48 »
Nigdy nie podobały mi się dokładane LEDy jako światła do jazdy dziennej ale w Priusie przy włączonych światłach mijanie licznik jest nieczytelny w słońcu dlatego ten moduł zamiany świateł drogowych w DRL wydaje się ciekawy. Zastanawiałem się nad zakupem dwufunkcyjnych LED (halohen/DLR) w miejsce halogenów ale cena jest wysoka a ten opisywany wyżej moduł wydaje się być ciekawy.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marca 2020, 20:46:11 »
U siebie właśnie z tego powodu zamontowałem LEDy. Muszę zaznaczyć, że jestem absolutnym przeciwnikiem przeróbek (nie daj Bóg tuningów) i dlatego wybrałem lampki, które najmniej ingerowały w wygląd, nie wymagały wielkiego wiercenie i cięcia. Są na diodach Osram i mają bardzo jasne światło (w porównaniu do LEDów z najnowszego i30 natężenie jest identyczne) i mieszczą się akurat między żeberka grila. Do tego ich barwa jest neutralnie biała, a nie zielonkawa czy filetowo-niebieska. EINPARTS DRL 406O (na końcu O jak Olga ;) )
A tak to wygląda:
https://photos.app.goo.gl/wLgkdVzS22ViSGEW9
https://photos.app.goo.gl/uVgPvL8WuLoPPq5u9
https://photos.app.goo.gl/g6vLk6oGrrkVQDwy8
https://photos.app.goo.gl/QQXVvP782vwoEygHA
https://photos.app.goo.gl/XUocKPXB3JmxDorn6

Gdyby ktoś potrzebował info jak to podłączyć bez ingerencji i oryginalną instalację to służę pomocą ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2020, 20:48:55 wysłana przez gregoi »

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marca 2020, 20:28:28 »
W moim przypadku domontowywanie dodatkowych LEDów nie wchodzi w grę

Offline Uzii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marca 2020, 21:12:35 »
Ja w Yarisie mam zainstalowane Ledy w kierunkowskazach. Zapłaciłem za ok 150zl. Moim zdaniem dobrze świeca nikt mi nigdy nie mrugał, koło policji nie raz przejeżdżałem i zero jakichkolwiek problemów a ponad rok już z nimi jeżdżę. Niby nie jest legalne z powodu braku homologacji lampy. Największym ich atutem jest wygląd gdyż wygląda to jak wyposażenie fabryczne. Mogę je polecić, ale ze względu legalności każdy musi się liczyć z ewentualnymi konsekwencjami. Do nich mam podłączony moduł leparda drl z czujnikiem zmierzchu. Na taką modyfikację zdecydowałem się właśnie z powodu mało czytelnego licznika w słoneczne dni i wygody automatycznych świateł.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2020, 12:25:11 »
Co do świateł DRL w kierunkowskazach (brałem pod uwagę, ale te diody najczęściej mają barwę wpadającą w niebieski) i wszelkich rozwiązań niespełniających wymogów homologacji itp. lepiej uważać bo w przypadku kolizji z ofiarami biegły będzie szukał właśnie takich przeróbek - ktoś musi być winny... Takie ledy to mniejsze zło, a wygoda przewyższa względy estetyczne ;) W końcu to nie ja patrzę cały czas na przód mojego auta :)
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2020, 13:27:50 wysłana przez fazibazi »

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2020, 10:47:33 »
Ja mam takie w halogenach, dzienne plus przeciwmgielne. Kupiłem używki na olx. Montowane przeważnie w Mitsubishi ASX. Bez porównania do chińszczyzny :) Nie mogę znaleźć w galerii zdjęcia, wrzucę przy okazji :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl