Ja tam się nie irytuję
Można i tak, jednak mnie to trochę irytuję głównie chociażby z tego powodu:
że jesteśmy w Polsce traktowani gorzej niż obywatele innych krajów UE w swoich krajach.
Dokładnie... W innych krajach europejskich za posiadanie Elektryka można odliczyć 100% akcyzy, na auta w połowie elektryczne (hybrydowe) tylko połowę akcyzy. Dodatkowo jeśli emisja CO2 jest poniżej 100 [g/km] (a C-HR`ka Hybrydowa ma pomiędzy 82-90) to można nią wjeżdżać do tzw. stref czystego powietrza w miastach... Oczywiście takie auta mają też ulgi w parkowaniu -> I TO właśnie zachęciło by, myślę głównie mieszkańców miast, do zakupu auta hybrydowego co na pewno w jakimś procencie przyczyniło by się w przyszłości na "lepsze powietrze" (nie wnikam jak bardzo...).
A jak to nie pomoże to buduj barykady i pal opony
... trochę Cię poniosło

W tej ustawie jest mowa o autach napędzanych elektrycznie, stacjach do ładowania tych aut i wszelkich ulgach związanych z tym
Tak... jest jeszcze o darmowych parkingach oraz strefie tzw. "czystego powietrza" w miastach do której mogą wjechać tylko elektryki, zasilane CNG lub LNG.
Te wszystkie strefy dla ekologicznych samochodów to pic na wodę.
Patrzysz na to trochę szablonowo. Jestem przeciwnikiem biurokracji i wszelkich szczegółowych zapisów. Oczywiście że w miejscu postawienia znaku D-54 nie powstanie niewidzialna bariera za którą spaliny wygenerowane przed strefą nie zostaną "zawiane" do strefy... Ale poza spalinami, zmniejszy się ruch, będzie ciszej, spokojniej... chętniej pójdziesz z dzieckiem na spacer nie tylko do lasu...
Swoją drogą myślę że w takich strefach powinni dokładnie przyglądnąć się każdemu kominowi - czy aby na pewno wydobywa się z niego tyle ile powinno.
Jesteśmy niestety w kwestii środowiskowych w końcówce europy bo nie wiem kto może mieć mniej przyjazne przepisy dla aut elektrycznych niż Polska a jednocześnie liderem smogu
No właśnie, a auta z zachodniej części Europy są sprowadzane w ogromnych ilościach... Ile tych aut ma wyciętych PDF`ów ? - tego nikt nie kontroluje.
Kasa panowie kasa.
Pewnie tak... ale czy każdego Polaka stać na auto hybrydowe ? Przecież tych aut będzie kilka procent ogółu (tak myślę). Mnie cieszy fakt że co trzecia kupowana Toyota jest Hybrydą -> i to bez żadnej zachęty ze strony Rządu

Jak zwykle wszystko jest bez sensu. Pierwszym krokiem powinno być zabieranie dowodów rejestracyjnych samochodów z wyciętymi katalizatorami, i DPF ( nie spełniają wymogów homologacji), przy jednoczesnym zakazie importu samochodów nie spełniających norm euro(liczba do ustalenia). Stacje kontroli pojazdów powinny egzekwować normy emisji spalin dla samochodów z poszczególnych roczników. Nie ma obowiązku posiadania samochodu, masz złom, to korzystaj z komunikacji publicznej,a nie zatruwaj innych.
P O P I E R A M

Jak by taki Nowak raz czy dwa musiał wymienić filtr za 5 tyś... oj szybko by się wyleczył ze sprowadzania "SZROTU". W USA po aferze z silnikami dizla w VW właściciele tych aut dostali odszkodowania, wymianę auta na nowe lub zwrot pieniędzy... hmmm ciekawe co stanie się z tymi wszystkimi VW... Dygresja: Podobno VW ma problem i płaci gigantyczne kwoty za dzierżawę placów na których stoją te felerne VW... nie mają już gdzie ich "składować"...
ZAKAZ sprowadzania szrotu...
Przecież komunikacja miejska truje podobnie.
Po 1 - starych autobusów jak na lekarstwo... po 2 - do autobusu wchodzi 50 osób, jakoś nie chce mi się wierzyć żeby autobus spalał 50x więcej niż osobówka...
Mnie irytuje fakt że samochód z CNG - ma większą emisję CO2 niż Hybryda !!!!!!!!