Autor Wątek: Relingi dachowe do RAV4 IV gen  (Przeczytany 13196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
Relingi dachowe do RAV4 IV gen
« dnia: 10 Kwietnia 2018, 16:55:08 »
Jak w temacie, interesują mnie relingi dachowe do RAV4 IV gen, nowe w ASO kosztują około 1700 zł. Czy warto kupować innych producentów, czy tylko oryginalne. Jeżeli ktoś ma doświadczenia w tym zakresie proszę o cenne wskazówki. Jakiego produktu unikać, aby nie narobić sobie kłopotu.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Relingi dachowe do RAV4 IV gen
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2018, 19:01:47 »
Ja przy zakupie wyrwałem je za tysiaka.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2018, 19:44:57 »
Ja przegapiłem sprawę przy konfiguracji auta, teraz muszę kombinować. Fakt, że relingi będę zakładał tylko na kilkanaście dni w roku, zniechęca mnie do zakupu oryginalnych. Chociaż z drugiej strony obawiam się źle spasowanych innych firm.

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2018, 21:13:25 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2018, 21:53:04 »
Samochody bez  fabrycznych relingów dachowych najczęściej nie mają specjanych wzmocnień w dachu, do których przymocowane są relingi fabryczne. Tak więc używanie ich wiąże się ze sporym ryzykiem, i bardziej jest to ozdoba niż element trwały. Lepiej i bezpieczniej jest po prostu kupić odpowiednie belki dachowe, do których przymocujemy box.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2018, 08:00:37 »
Zapoznałem się z treścią dotyczącą relingów zastępczych i też mam wątpliwości czy końcówki (nakładki) nie będą spadać.
Jak miałem Hondę CRV to miałem belki dachowe i instalowałem bez relingów, lecz tam odległość między belkami była odpowiednia aby założyć uchwyty do nart, w RAV4 jest inaczej, jest duża odległość między mocowaniami przód-tył i odpada mocowanie belek bezpośrednio do oryginalnych otworów. Widziałem w salonie taką opcję, że jedna belka jest mocowana do otworów oryginalnych a druga za pomocą obejmy do krawędzi dachu, te rozwiązanie odpada, gdyż powoduje odkształcenie uszczelki drzwi i z czasem będzie tam nieszczelność po demontażu belki.
Pozostaje opcja zakupu porządnych relingów i dopiero montaż belek i uchwytów nart lub box.
Poczekam, może więcej osób opisze swoje doświadczenia z eksploatacji relingów zastępczych, wtedy wybiorę najlepszą opcję lub kupię używane oryginalne.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2018, 09:12:23 »
Pozostaje opcja zakupu porządnych relingów i dopiero montaż belek i uchwytów nart lub box.
Poczekam, może więcej osób opisze swoje doświadczenia z eksploatacji relingów zastępczych, wtedy wybiorę najlepszą opcję lub kupię używane oryginalne.
To jest najlepsze wyjście ale tanio nie jest.
Tu ładne belki na relingi.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39073.585.html
Odpowiedź #591

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2018, 15:53:21 »
Bardzo ładne są te belki, cena też adekwatna do jakości. Jeszce jedna myśl mi przyszła do głowy. Mam belki od Avensis oraz Hondy CRV, jeżeli dopasuję same uchwyty (głowice) belek, to zobaczę czy będzie taniej.

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2018, 19:37:31 »
Samochody bez  fabrycznych relingów dachowych najczęściej nie mają specjanych wzmocnień w dachu, do których przymocowane są relingi fabryczne. Tak więc używanie ich wiąże się ze sporym ryzykiem, i bardziej jest to ozdoba niż element trwały. Lepiej i bezpieczniej jest po prostu kupić odpowiednie belki dachowe, do których przymocujemy box.

Nie do końca rozumiem to stwierdzenie. Nie posiadam relingów ale na dachu są miejsca do ich zamocowania. Na etapie kupna samochodu dostałem informację, że w każdej chwili mogę je dokupić. Czy podczas ich zakupu dach zostanie wzmocniony? Jakoś sobie tego nie wyobrażam. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2018, 19:47:27 »
Nie do końca rozumiem to stwierdzenie
Po prostu, w znanych mi samochodach, które mają założone fabryczne relingi, od spodu dachu są założone fabryczne wzmocnienia. Miejsca do ich zamontowania są wszędzie ponieważ nie tłoczą specjalnych blach dachu do samochodów z relingami i bez nich. Dokładane relingi mają o wiele niższą nośność właśnie w związku z tym, że są o wiele słabiej zamontowane. Do tej pory kupując samochód zawsze musiałem się zdecydować na to czy chcę relingi, w momencie złożenia zamówienia, a nie po jego odbiorze. Być może w RAV IV gen. jest inaczej ale do tego potrzebny jest jakiś manual. 
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2018, 19:50:25 wysłana przez pireus »

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2018, 09:43:49 »
RAV4 IV gen ma fabrycznie przygotowane gniazda do montażu relingów, są one zasłonięte klapką. Pozostaje tylko kwestia jakiej jakości zamontować relingi, oryginalne Toyoty, czy innych producentów (ceny 1700 zł czy 650 zł) Oryginalne są spasowane bardzo dobrze, gumy ładnie przylegają i nakładki plastykowe nie odpadają, czego obawiam się w relingach innych producentów.
Dlatego szukam osób, które mają zamontowane zamienniki aby podzieliły się informacją o jakości wykonania. Wszystkie sprzedawane relingi niezależnych producentów są z terenów odległych od Warszawy i nie mogę pojechać aby zobaczyć i sprawdzić osobiście jakość wykonania.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2018, 18:04:43 »
Wojtek, poczytaj tutaj wpisy usera Janulek na temat relingów za 650 zł.. nie był nimi zachwycony..

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39073.90.html
My Toyota is Fantastic :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2018, 18:28:27 »
Poszukaj relingów Neumann, ale szczerze mówiąc nie ma sensu oszczędzać i potem być niezadowolonym, ja kupiłbym oryginalne.
Jak mówi przysłowie, chytry dwa razy traci  :grin:

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2018, 19:00:05 »
Macie panowie rację, wszelki zamienniki to jest inna liga, trzeba poczekać i kupić coś porządnego. Belki też lubię jak dochodzą do relingów i kończą się łagodnie w głowicy mocującej, nie znoszę wystających belek poprzecznych poza relingi.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Kwietnia 2018, 15:18:03 »
Panowie, szybkie pytanie: Czy RAV4 rok 2014 i rok modelowy 2018 ma tą samą budę, tzn, czy relingi dachowe są takie same?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl