Autor Wątek: 1.6 D4D łancuch czy pasek  (Przeczytany 29114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xMax

• Prawie Toyot
1.6 D4D łancuch czy pasek
« dnia: 16 Kwietnia 2018, 19:37:16 »
Pytanie,  czy 1.6 D4D ma łańcuszek czy pasek rozrządu?
Co ile przewidziana jest wymiana, jesli wogóle?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: 1.6 D4D łancuch czy pasek
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2018, 20:07:42 »
Pytanie,  czy 1.6 D4D ma łańcuszek czy pasek rozrządu?

Pierwsza myśl która mi przyszła do głowy.
1,6 D4D to germańska technologia (BMW).
Poczytaj na tamtych forach.
A organoleptycznie łatwo to zazwyczaj rozpoznać: jak jest pasek, to rozrząd (pasek i koła pasowe) schowane są zazwyczaj pod jakimiś plastikowymi osłonami.
Jak jest łańcuch to rozrząd jest bardziej "zamknięty" (aluminiowe osłony/elementy silnika).

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2018, 20:26:33 »
Są 3 łańcuchy. Do rozrządu, do pompy wysokiego ciśnienia i pompy podciśnienia. Nie wymienia się.

Offline Culler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2020, 23:02:15 »
Witam. Odświeżę troszkę stary temat ale chyba szkoda zakładać nowy.
Mam pytanie odnośnie tego łańcucha rozrządu. 1.6 D4D jest niby zapożyczony z BMW. Występował m.in. W modelu 114d i którymś Mini. Z informacji które udało mi się znaleźć to najprawdopodobniej jest to silnik BMW n47 w wersji 1.6. Na forum BMW jest sporo tematów na temat rozciągania się łańcucha w tym silniku oraz konieczności wymiany około 200000 km. Jak to jest w Toyocie? Ktoś ma doświadczenia z tym silnikiem? Jakie przebiegi zrobiliście bez wymiany łańcucha. Dodam, że wymiana jest bardzo kosztowna. Rozrząd najprawdopodobniej znajduje się z tyłu silnika.

Jeżeli jakieś informacje nie są prawdziwe to przepraszam i proszę o sprostowanie. Moje informacje na temat tego silnika opieram na forach Toyoty i BMW

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2020, 13:24:49 »
Rozrząd najprawdopodobniej znajduje się z tyłu silnika.

Co rozumiesz przez "z tylu silnika" przy silniku zamontowanym poprzecznie ?

Najwięcej problemów z łańcuchami mają ci, którzy uwierzyli w oleje long life.
3VZ.pl

Offline Culler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2020, 16:10:33 »
Co rozumiesz przez "z tylu silnika" przy silniku zamontowanym poprzecznie ?

no i widzisz - wiedza oparta na forum BMW. W Toyocie faktycznie silnik jest poprzecznie. Gdzie w takim razie umiejscowiono rozrząd? Spróbuje przyjrzeć się pod maską. Swoją drogą można by zrobić przyklejony post - 1.6 D4D baza wiedzy i tam umieszczać informacje na temat tego silnika w Toyocie.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2020, 17:35:37 »
Tam, gdzie w BMW - między silnikiem a skrzynią.

Ja zamiast bazy wiedzy to bym wolał zapomnieć o silnikach WZ i WW w Toyocie, bo to bardzo smutne epizody  :thumbdown:
3VZ.pl

Offline nexus7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2020, 16:27:56 »

Offline Culler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2020, 18:28:31 »
Był ktoś z użytkowników zmuszony do wymiany łańcucha? Przy jakim przebiegu?

Nie wiem skąd takie opine o wersji z tym silnikiem. Jak narazie jestem zadowolony - dobra dynamika jak na wagę samochodu, małe spalanie i dobra kultura pracy

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2020, 21:16:03 »
Nie wiem skąd takie opine o wersji z tym silnikiem
Głównie od użytkowników aurisa gdzie 1.6 by BMW pali sporo więcej niż 1.4 i trochę więcej od 2.0.
Przy czym jedzie jak 1.4 po chipie.

Offline Culler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2020, 15:39:28 »
jakby kogoś temat silnika 1.6 D4D interesował to z informacji które uzyskałem od jednego z lepszych serwisów zajmujących się m.in. tymi silnikami to tak przy 180000 km powinno się rozrząd wymienić (koszt całości około 4000zł).

Co do spalania - osobiście jestem bardzo zadowolony. Jadąc spokojnie bez gwałtownych przyśpieszeń, hamowań - w miarę możliwości stałą prędkością (dzieciaki sobie drzemkę zrobiły) - spalanie miałem poniżej 5l/100km (dane z komputera). Jadąc dynamicznie ale bez szaleństw - trasa w 30% ekspresówka, 70% krajówka - spalanie mam w granicach 5.5l/100km. Autostrada/ekspresówka lub bardzo dynamiczna jazda pozostałymi drogami to potrafi ponad 6l/100km łyknąć.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2020, 15:43:34 wysłana przez Culler »

Offline Roboblox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2020, 13:14:50 »
Witam, miałem wymieniany łańcuszek w styczniu 2020r przy przebiegu 75 000km. Wymiana wykonana w ASO w ramach kampanii na wadliwy łańcuch na koszt Toyoty. Objawiał się zapaleniem kontrolki silnika.
Na fakturze kwota ok 2300zł. Rozrząd w naszych Toyotach w silnikach 1.6 D jest z prawej strony stojąc w stronę szyby czołowej, od strony akumulatora. Wymiana jest stosunkowo prosta bo polega na przerwaniu łańcucha i wyciągnięciu go.
Podobny problem jest z kołem pasowym na wale korbowym. Jestem właśnie po wymianie. Dość kosztowna sprawa (1700zł).
Koła są wadliwe, objawiało się to hałasem zwłaszcza podczas klimy.

Offline Culler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Października 2020, 10:25:56 »
2300zł to kwota razem z robocizną? Chyba tak skoro fv. Dosyć niedrogo - pewnie nie wymienili całości. Jak u Ciebie z wymianą oleju? Jaki interwał? Z tego co czytałem niektórzy nie mają problemów z rozrządem 1.6 D4D

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2021, 16:18:27 »
Postów dużo, ale brak konkretnego info czy i kiedy wymieniać łańcuch rozrządu... ja się dopiero rozglądam z Aurisem z tym silniekim, ale
wg. serwisu w Bielanach Wrocławskich- nie przewiduję się jego okresowej wymiany - taką informację uzyskałem.

pzdr
Rav 4 HEV 2024

Offline Culler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwietnia 2021, 22:31:56 »
ASO lokalne twierdzi, że się nie wymienia. Zadzwoniłem do ASO Warszawa i tam potwierdzili, że Toyota nie przewiduje wymiany. Być może Toyota coś ulepszyła w stosunku do BMW jeżeli chodzi o te łańcuchy. Toyota przewiduję wymianę oleju co 20tys km więc może jednak ta częstsza wymiana i nie trzeba wymieniać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl