Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (1.2turbo)  (Przeczytany 76525 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (1.2turbo)
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Lipca 2018, 16:41:26 »
sokier, popraw autora cytatu :/

pireus

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Lipca 2018, 16:46:19 »
sokier, popraw autora cytatu :/
Też zauważyłem, że niektórzy nie potrafią właściwie używać funkcji cytuj  :czerwona: i może dojść do nieporozumień.

Offline sokier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Lipca 2018, 17:06:29 »
sorki mariuszs. Oczywiście chodzi o cytat darek60 a nie Twój. Nie wiem tylko jak mogę edytować swój poprzedni post.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 17:08:31 wysłana przez sokier »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lipca 2018, 17:12:47 »
sorki mariuszs. Oczywiście chodzi o cytat darek60 a nie Twój. Nie wiem tylko jak mogę edytować swój poprzedni post.
Spoko, przeżyję ;)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Lipca 2018, 22:41:20 »
A co nagle w dieslu jest takiego złego .Jakoś Mercedes, BMW, Audi i wiele innych marek nie przestało produkować silniki na ON.
Dla mnie nagonka na diesla taka sama jak na ,,nieekonomiczne i  nieekologiczne,, tradycyjne żarówki. Trzeba było rozruszać rynek i napędzić sprzedaż nowych samochodów na PB .
Za parę lat NAJWIĘKSZYM wrogiem społecznym będzie Benzyna , bo przecież wejdą elektryki i znów  trzeba wmówić społeczeństwu europejskiemu   że to jedyna i ,,ekologiczna ,, droga.
ooo tak zgadzam sie 100% kupiłem HSD ze względu na (niby niskie spalania) takie niskie spalanie co innego ze nie mogę zejść niżej niz 5.6 - 6L/100km/h jeżeli by było D-4D chętnie bym brał silnik BMW 1.6 i spalania pewnie 4.5L/100 ... a bak wystarczył by na jakieś 800Km .

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Lipca 2018, 23:15:32 »
ooo tak zgadzam sie 100% kupiłem HSD ze względu na (niby niskie spalania) takie niskie spalanie co innego ze nie mogę zejść niżej niz 5.6 - 6L/100km/h jeżeli by było D-4D chętnie bym brał silnik BMW 1.6 i spalania pewnie 4.5L/100 ... a bak wystarczył by na jakieś 800Km .

4.5L/100 ;) tylko najpierw musiałbyś CHR walcem przejechać żeby przy 150km/h nie powodował zbędnego zawirowania powietrza ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Lipca 2018, 09:45:22 »
Wielu jest takich (ja na przykład) którzy jadąc autostradą , niezależnie jakim samochodem (bolid czy furmanka , bena czy ON) jadą w granicach tych 120-130 km/h bo taki mają "styl" i fantazję.
Z moich ostatnich obserwacji dość jasno wynika, że większość samochodów osobowych na autostradach nie wykorzystuje limitu jadąc z prędkością rzeczywistą 120-130 km/h. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Lipca 2018, 09:58:52 »
ile lat zwracała by mi się hybryda, która w z zakupie jest ok 15.000zł droższa?
Ale porównywać trzeba porównywalne czyli wersje z automatem a wtedy różnica w cenie zakupu spada do 7500 zł czyli różnica w spadku wartości przy sprzedaży będzie nie więcej niż jakieś 5000 zł.  Średnią różnicę w spalaniu pomiędzy 1.8 HSD a 1.2 T bym oszacował na 2 l/100 km.  Liczymy przy cenie 5 zł / litr: 5000 zł / 2 /5 * 100 = 50 000 km.  Teraz sobie to podziel przez Twój roczny przebieg i masz liczbę lat.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Lipca 2018, 11:07:34 »
Ale porównywać trzeba porównywalne czyli wersje z automatem

a to czemu trzeba porównywać wersje z automatem? bo hybrydy nie można kupić w manualu? To problem HSD a nie 1.2T! Porównuje się najtańsze wersje.
Większość 1.2T są w M/T więc ludzie wybierają pomiędzy 1.2T w MT i hybrydą w CVT.
Przy różnicy w cenie 15tyś, kwota się zwróci po 150tyś.

Co do wartości auta po iluś tam latach to trudno powiedzieć ile będą warte auta które są na rynku niecałe dwa lata. Toyota w hybrydzie daje dodatkową gwarancje na baterie ale to nie znaczy że za ileś tam lat nie będą wymagać wymiany. Ich pojemność będzie systematycznie spać zmniejszając możliwości magazynowania energii elektrycznej-> zwiększając spalanie

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Lipca 2018, 11:36:22 »
Zanim padnie bateria w hybrydzie pytanie ile razy w manualu wymienisz sprzeglo skoro jak wynika z relacji uzytkownikow ch-r tu na forum kazde ruszanie pod gorke to smrod przypalanej tarczy sprzegla.
Co do porownywania cen to nalezy porownywac wersji, ktore kupujacemu pasuja bo jaki sens porownywac cene z manualem skoro ktos zamierza jezdzic automatem?

Remek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Lipca 2018, 12:18:38 »
Nie widziałem by ktoś miał problem ze sprzęgłem na forum? Może podasz linki do wypowiedzi ludzi którzy mają z tym problem?
Patrząc ile osób kupuje 1.2T w manualu to jest to preferowana opcja więc taką wersję należy porównać do HSD. Na otomoto 1.2 z CVT to raptem 17% aut z 1.2T, reszta to manuale.

Gratuluje zdania prawo jazdy jak ktoś pali sprzęgło przy starcie górki tym bardziej, że auto ma autoholda  :grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Lipca 2018, 13:25:10 »
Ale porównywać trzeba porównywalne czyli wersje z automatem

a to czemu trzeba porównywać wersje z automatem? bo hybrydy nie można kupić w manualu? To problem HSD a nie 1.2T! Porównuje się najtańsze wersje.
Porównuje się to co się kupuje.  W przypadku najtańszych wersji to raczej najtańszego CHRa z Dusterem ;-)

Cytuj (zaznaczone)
Większość 1.2T są w M/T więc ludzie wybierają pomiędzy 1.2T w MT i hybrydą w CVT.
Wybierają pomiędzy C-HR 1.2T i innymi crossoverami w cenie poniżej 100 tys. zł.  Albo ktoś chce auto z automatem i wśród takich szuka albo bez, to chyba raczej oczywiste zważywszy na koszty zakupu, oraz w przypadku automatów z przełożeniem realizowanym mechanicznie również serwisowania i napraw.

Cytuj (zaznaczone)
Przy różnicy w cenie 15tyś, kwota się zwróci po 150tyś.
Owszem, ale tylko pod warunkiem że w tym czasie tak zajeździsz auto, że będzie miało wartość złomu, to chyba nawet najwięksi pesymiści tak nie myślą.

Cytuj (zaznaczone)
Co do wartości auta po iluś tam latach to trudno powiedzieć ile będą warte auta które są na rynku niecałe dwa lata. Toyota w hybrydzie daje dodatkową gwarancje na baterie ale to nie znaczy że za ileś tam lat nie będą wymagać wymiany.
Napęd HSD w C-HR jest ulepszeniem napędu w Priusie III i Aurisie bez żadnych rewolucyjnych zmian.  Zapytaj taksówkarzy, którzy użytkują kolejnego HSD (a jest takich coraz więcej) - wszyscy powiedzą Ci, ze przejechali ponad 300 tys kilometrów bez żadnych większych napraw i auto na koniec przeszło pozytywnie test baterii i sprzedało się za całkiem niezłą cenę.  Natomiast w przypadku aut z downsizingowaną turbobenzyną wymiany sprzęgieł i dwumas czy regeneracje turbin przed osiągnięciem 150 tys km są sprawą dość powszechną.

Cytuj (zaznaczone)
Ich pojemność będzie systematycznie spać zmniejszając możliwości magazynowania energii elektrycznej-> zwiększając spalanie
  Nie jest to prawda, bo HSD wykorzystuje ok 2/3 użytecznego zakresu baterii, która ma konstrukcję szeregową, co powoduje że prędzej padnie jakieś ogniwo wymuszając wymianę gwarancyjną niż bateria zejdzie poniżej wyjściowego zakresu pojemności jako całość.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Lipca 2018, 13:35:14 »
Patrząc ile osób kupuje 1.2T w manualu to jest to preferowana opcja więc taką wersję należy porównać do HSD. Na otomoto 1.2 z CVT to raptem 17% aut z 1.2T, reszta to manuale.
Wyjaśnienie jest bardzo proste.  Większość sprzedaży C-HR to wersje Hybrid - w Polsce 68%, w Europie prawie 80%.  Po prostu jak ktoś chce auto w automacie wybiera HSD.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Lipca 2018, 14:53:57 »

Uff nie zauważyłem kolejny wojownik hybrydowy, umrze zanim pozwoli coś złego powiedzieć na swoja hybrydę  :grin: :grin: :grin:

Tak dwie osoby nie potrafią ze skrzynią manualna ruszyć pod górkę dziwne, że toyota nie zrobiła akcji serwisowej na wymianę sprzęgła
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2018, 14:55:56 wysłana przez Remek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl