Autor Wątek: Bicie na kole pasowym w Toyocie Corolli 2016  (Przeczytany 23446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Bicie na kole pasowym w Toyocie Corolli 2016
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Maja 2018, 14:37:32 »
Bardzo prosiłbym użytkowników Corolli o ponowne sprawdzenie koła pasowego w swoich autkach. Tym razem na całkowicie rozgrzanym silniku, gdzie obroty oscylują w granicy 600. Czy te kółko pracuje Wam idealnie w osi bez najmniejszego bicia, czy może widać delikatne bicie. Najlepiej obserwować miejsce obok tego znacznika 1-0 patrząc na rowki na tym kole. Generalnie serwis twierdzi, że z silnikiem jest wszystko ok, nie mniej jestem już wyczulony na tym punkcie. Sprawdzałem koła pasowe w innych autach (Honda, Opel). Tam nawet na niskich obrotach pracuje idealnie w osi (nawet nie drgnie). Nie nagrywajcie filmów, bo małego bicia i tak nie będzie widać.
Spalanie - Motostat.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Maja 2018, 07:25:06 »
Muszę go dobrze rozgrzać bo po paru kilometrach to jeszcze mi obroty do 600 nie spadają, a jeżdżę przez ostatnie dni tylko bardzo krótkie odcinki.

Z ciekawości zajrzałem do Opel Corsa żony ale tam niestety kółko i pasek zabudowane - no nie chce mi się obudowy ściągać aby sprawdzić czy jest bicie czy nie a z drugiej strony jak zabudowane to raczej nikt tam nie zagląda i wszyscy myślą, że ok :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Maja 2018, 08:56:39 »
No jednak trafiła mi się dłuższa trasa,  tak że Corollka na pewno się rozgrzała i obroty spadły do tych gdzieś 600 obrotów. Wyposażyłem się w mocną ledową latarkę - maska do góry i do dzieła :)

- patrzyłem  więc  na  ten  znacznik  nad  kołem  pasowym  tak pod kątem aby jego krawędź pokrywała się z  brzegiem
   ( pierwszym zewnętrznym rowkiem koła pasowego) no i można powiedzieć, że bicia na boki chyba nie ma,

- dalej obrałem sobie punkt na tylnej belce za za kołem pasowym i też wydaje mi się, że bicia na obwodzie nie widać,

Taki pozytywny obraz rysuje się jednak tylko wtedy jak patrzy się wybiórczo tylko na na brzeg koła i znacznika ( pasek można przysłonić ręką ) - jednak jak spojrzymy na całość tak, że widzimy ten pasek a jeszcze środkową śrubę to wtedy wydaje mi się, że jakieś małe bicie jest. 

Wnioski:

- wydaje mi się, że ten pasek i śruba robią sporo wizualnego zamieszania, no a ten pasek z pewnością też to koło naciąga  i to w jedna stronę a jest w nim jakiś tłumik drgań to może to daje taki efekt,

- boczna strona tego koła pasowego jest też zwyczajnym odlewem (czyli ma jakąś tolerancję dokładności większą) a jakby była przeszlifowana czy przetoczona to może wizualnie wyglądało by lepiej,

- nie przejmuje się tym biciem i dopiero poproszę aby mi to w serwisie jeszcze raz rzetelnie sprawdzili  na pierwszym przeglądzie czyli gdzieś w lutym 2019 r,

- serwis powinien mieć jakiś przyrząd do mierzenia tego bicia coś prostego mocowanego do bloku silnika i wtedy byłoby po sprawie. Norma mówi, że tolerancja bicia poprzecznego i podłużnego powinna wynosić tyle a tyle to mierzymy i wiemy czy jest w normie czy nie.

Tak sobie przypomniałem, że w moim poprzedni aucie vw tdi to przy wymianie paska widziałem, że to koło pasowe po odpaleniu silnika faktycznie wyglądało tak jakby stało w miejscu zero jakiś drgań czy wizualnych szopek. No ale tak jak wyżej napisałem na razie daje sobie z tym kołem luz i spoko :)

Offline tomekgtg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Maja 2018, 09:32:35 »
Cześć

U mnie też widać bicie koła pasowego , zgłoszę to na przeglądzie, ale również myślę, że to wynika z zastosowania tłumika drgań w kole pasowym.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Maja 2018, 10:23:10 »
Cześć

U mnie też widać bicie koła pasowego , zgłoszę to na przeglądzie, ale również myślę, że to wynika z zastosowania tłumika drgań w kole pasowym.

Jaki przebieg auta?

@czp
Moj kolega ma Nową Honde Civic. Patrząc na jego koło nawet na wolnych obrotach wydaje się, jakby wszystko stało w miejscu. Brak jakiegokolwiek minimalnego ruchu na boki. Ciekawe dlaczego w Toyotach tak to pracuje.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2018, 10:26:32 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline tomekgtg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Maja 2018, 10:29:25 »
3000

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Maja 2018, 13:03:59 »
3000

U mnie bije od nowości :) Co prawda zdecydowanie mniej niż poprzednie, ale jednak. Ciekaw jestem czy z czasem to nie będzie się nasilać.
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Maja 2018, 15:54:31 »
Ja mam przejechane 29 000 km, ale tak prawdę mówiąc nie do końca wiem pod jakim kątem sprawdzic to bicie na kole, które widzicie. Od której strony patrzeć i na który element dokładnie?

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Maja 2018, 16:56:23 »
Ja mam przejechane 29 000 km, ale tak prawdę mówiąc nie do końca wiem pod jakim kątem sprawdzic to bicie na kole, które widzicie. Od której strony patrzeć i na który element dokładnie?

Najprościej stanąć z przodu i obserwować miejsce, które oznaczyłem na zdjęciu.

Jeśli te rowki na kole pasowym kręcą się w taki sposób, tak jakby koło stało w miejscu - znaczy, że wszystko jest ok. Koło pracuje w osi i nie ma bicia
Jeśli widać, że rowki słabiej lub mocniej falują w lewo i prawo - tzn. jest bicie.
Warunek jest taki, żeby sprawdzić to na rozgrzanym silniku, gdy obroty na biegu jałowym są niskie. Tylko wtedy widać gołym okiem, czy koło bije czy nie. Ja swoje filmy nagrywałem telefonem, który ma opcje nagrywania w zwolnionym tempie. Dlatego te bicie u mnie wyglądało na bardzo duże.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2018, 17:18:37 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Maja 2018, 18:33:43 »
Już wiem o co chodzi i sprawdziłam. Na początku (kilkanaście/kilkadziesiąt sekund) byłam pewna, że koło wygląda jakby stało w miejscu. Nieco później wydawało mi się już jakby lekko pracowało lewo/prawo. Ale cóż, to może być złudzenie i zmęczone oko po całym dniu pracy. Później sprawdzę to raz jeszcze.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Maja 2018, 08:40:31 »
Co prawda to Auris - ale silnik ten sam. Przebieg ok. 2200km, bicie widać gołym okiem. Szczerze mówiąc nawet mi do głowy nie przyszło, żeby patrzeć na takie rzeczy w nowym aucie...
Pzdr.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Maja 2018, 09:13:54 »
Albo te typy tak mają, albo poszła jakaś wadliwa seria tych wałów.
Spalanie - Motostat.pl

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Maja 2018, 09:58:00 »
Dobrze by było, żeby więcej osób uczciwie sprawdziło u siebie - wtedy byśmy mieli jakiś obraz sytuacji.
Zwłaszcza w jakiś nowych rocznikach.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Maja 2018, 10:59:23 »
Ja kupiłem auto w grudniu 2016 (produkcja z października). Teraz w maju dostałem nowy silnik. Rozpiętość czasowa ponad rok, a jak widać jest podobnie z tym kołem. Póki co 4 osoby stwierdziły bicie na kole.
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Maja 2018, 12:48:06 »
Dzieliłeś się już swoimi wątpliwościami w ASO ? Ciekawe, czy po wymianie silnika, każda twoja uwaga nt bicia koła pasowego nie będzie uznana przez TMP za fobię ?
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl