Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #360 dnia: 08 Lutego 2022, 20:40:00 »
Tylko, że montaż wiązki jest związany z ingerencją w instalację elektryczną. Ja osobiście lubię spokój i dlatego nie szukałem poza ASO.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #361 dnia: 08 Lutego 2022, 20:54:17 »
Ja za Brinka w lato dałem 1899 w ASO.
Promka była taka, że mi nawet nie przeszkadza, że widać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #362 dnia: 08 Lutego 2022, 21:09:47 »
Ja będę miał Thule za 1700

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #363 dnia: 08 Lutego 2022, 21:44:54 »
Thule i Brink to ta sama firma.

Offline ravi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Sel. 21
« Odpowiedź #364 dnia: 22 Marca 2022, 10:09:27 »
Witam panowie! Padło i na mnie, w sobotę zabieram się za montaż westfalii wypinanej pionowo + wiązki brink (moduł erich jaeger). Czy mogę prosić o jakieś wskazówki odnośnie demontażu plastików w bagażniku w celu dostania się do złącz wiązki? Jak się do tego zabrać?

Sam hak mam nadzieje uda się założyć bez demontażu zderzaka.

Z góry Dzięki

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #365 dnia: 22 Marca 2022, 10:27:12 »
Nie będę się wymądrzał, bo mnie montowało ASO (z uwagi na wymóg leasingodawcy) ale kilka wskazówek:
- do montażu haka konieczny jest klucz dynamometryczny, z tego co pisał kiedyś Kiełek - zdjęcie tylnego zderzaka nie jest konieczne do montażu haka,
- montaż wiązki ja bym sugerował jednak zlecić ASO, ponieważ trzeba przeciąć jeden z kabelków oryginalnej wiązki,
- demontaż tylnych plastików w bagażniku jest na kilku filmikach na YT, np. https://www.youtube.com/watch?v=j3ayBNxBftI&list=PLvbh35vryNMkeYUnTXcW3XI8cfT6ZOLt7&index=114

Offline ravi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #366 dnia: 22 Marca 2022, 11:05:38 »
Dzięki. Chyba jednak kierując się zdrowym rozsądkiem nikt nie zarzuci mi że uszkodzenie silnika czy elektroniki spowodowane było przez złe połączenie wiązki haka (szczególnie że to produkt również montowany przez ASO). Jedyny przecinany przewód dotyczy świateł przeciwmgielnych (nie jest nawet związany z szyną CAN). Mam nadzieję że nie będzie mi dane sprawdzić, ale myślę że każdy sąd przyzna mi rację, szczególnie jeśli podłaczenie robi osoba która posiada kwalifikacje w dziedzinie elektroniki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #367 dnia: 22 Marca 2022, 12:55:32 »
Pewnie tak. W najgorszym wypadku będziesz musiał sobie sam (lub odpłatnie w niezależnym serwisie lub w ASO) naprawiać elektrykę oświetlenia jak by coś padło.
Ja musiałem postąpić tak jak leasingodawca zdecydował (montaż całości w ASO) bo to auto jeszcze 1,5 roku nie jest moje.
Ale nie był konieczny zakup haka w ASO, więc kupiłem go sam i dałem do montażu w ASO.

Offline ravi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #368 dnia: 27 Marca 2022, 19:53:08 »
No i mam i ja. Operacja dość prosta, ale są dwa trudne momenty: 1) dokręcenie śrub do podłużnic - szczególnie od strony pasażera - w większości klucz dynamometryczny się nie mieści. 2) odnalezienie przewodu w wiązce auta od świateł przeciwmgielnych - dość ciasno tam, ale się da...

Dla ciekawych fotki: https://drive.google.com/drive/folders/1hcqq438hjkjTjjRoOZ4yz02g1tuL_MSL?usp=sharing (hak westfalia wypinany pionowo)

Czujnik otwierania nogą został na miejscu, wycięte jedynie zostały 2 poprzeczki i fragment ramki przy kuli. Działać - działa bez problemu aczkolwiek jest trochę mniej czuły jest niż przedtem (ale jak wiadomo - kula haka w "polu widzenia" robi swoje) :)

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #369 dnia: 27 Marca 2022, 20:07:45 »
Sam montowałeś czy salon? Jeżeli sam to czy nie było problemów z wbiciem do dowodu i ewentualnym załatwieniem trzeciej tablicy rej? Chyba że Twój sam. nie jest w leasingu :) to wtedy inna bajka.

Offline ravi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #370 dnia: 27 Marca 2022, 20:42:19 »
Sam montowałeś czy salon? Jeżeli sam to czy nie było problemów z wbiciem do dowodu i ewentualnym załatwieniem trzeciej tablicy rej? Chyba że Twój sam. nie jest w leasingu :) to wtedy inna bajka.

Montowałem sam, ale masz racje - samochód jest moją własnością. Co do wbicia to nie powinno być problemu - jutro jadę do diagnosty a potem do UM po wbicie. W poprzednim samochodzie już to robiłem bez problemów.

Co do trzeciej tablicy to zamówiłem ją zaraz przy rejestracji samochodu - nikt nie sprawdzał czy hak jest czy nie ma.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2022, 21:17:51 wysłana przez ravi »

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #371 dnia: 29 Marca 2022, 19:21:35 »
No i mam i ja. Operacja dość prosta, ale są dwa trudne momenty: 1) dokręcenie śrub do podłużnic - szczególnie od strony pasażera - w większości klucz dynamometryczny się nie mieści. 2) odnalezienie przewodu w wiązce auta od świateł przeciwmgielnych - dość ciasno tam, ale się da...

Dla ciekawych fotki: https://drive.google.com/drive/folders/1hcqq438hjkjTjjRoOZ4yz02g1tuL_MSL?usp=sharing (hak westfalia wypinany pionowo)

Czujnik otwierania nogą został na miejscu, wycięte jedynie zostały 2 poprzeczki i fragment ramki przy kuli. Działać - działa bez problemu aczkolwiek jest trochę mniej czuły jest niż przedtem (ale jak wiadomo - kula haka w "polu widzenia" robi swoje) :)
Możesz podać model haka ? Szukam czegoś takiego co nie widać po złożeniu .

Sent from my iPhone using Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: 29 Marca 2022, 21:22:45 »
Pewnie tak. W najgorszym wypadku będziesz musiał sobie sam (lub odpłatnie w niezależnym serwisie lub w ASO) naprawiać elektrykę oświetlenia jak by coś padło.
Ja musiałem postąpić tak jak leasingodawca zdecydował (montaż całości w ASO) bo to auto jeszcze 1,5 roku nie jest moje.
Ale nie był konieczny zakup haka w ASO, więc kupiłem go sam i dałem do montażu w ASO.
Gdzie masz leasing? Bo ja w PKO już w trzecim aucie zamontowałem hak sam. Wysłałem skan badań technicznych i poprosiłem o kartę pojazdu żeby wbić. Skierowanie mnie do firmy obsługującej rejestrację (bo oczywiście karty mi nie dadzą). Oddałem im badania i dow. rej. po kilku dniach odebrałem z adnotacją „hak”. Na portalu oczywiście fakturka za dodatkowe czynności :).
Skoro auto nie jest twoje to czemu jak się próbuje zgłosić reklamacje to leasing umywa ręce?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #373 dnia: 29 Marca 2022, 22:44:53 »
W ING Lease. W zgodzie na montaż haka dali warunek montażu W ASO. Być może mogłem to olać, bo nie pamiętam by ktoś to później sprawdzał.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2022, 22:49:18 wysłana przez Markid »

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #374 dnia: 15 Kwietnia 2022, 14:19:30 »
Chyba niezła oferta na pionową Westfalię A40V bez wiązki: 1425,00 PLN a do tego 5% rabatu po potwierdzeniu mailowym lub telefonicznym.
https://www.strefakierowcy.pl/102612,hak-holowniczy-westfalia-automatycznie-wypinany-pionowo-a40v-toyota-rav4-01-2019.html

Oświeci mnie ktoś z tymi wiązkami i modułami? Jaka jest różnica w funkcjonalności między tanią 13PIN a dedykowaną 13PIN? Czemu akurat moduł Jaeger?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl