Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #480 dnia: 27 Czerwca 2022, 09:53:29 »
Bo to nie trzeba kopać, tylko przesunąć stopą wzdłóż zderzaka, w każdym razie u mnie tak to działa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #481 dnia: 27 Czerwca 2022, 17:05:36 »
Działa i tak i tak, ale rzeczywiście lepiej wzdłuź zderzaka.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #482 dnia: 28 Czerwca 2022, 11:17:56 »
U mnie lepiej reaguje na kopnięcie, tak powiedzmy 9 / 10 razy działa po pierwszym kopnięciu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #483 dnia: 28 Czerwca 2022, 14:11:44 »
U mnie od 20-30 cm od środka w lewo prawa nogą w lewą stronę ile ruch nogą pozwoli bez dotykania zderzaka - jeśli kluczyk wykrył to działa 100% skuteczności. Jak kluczyk na tyłku lub zasłonięty telefonem - to różnie bywa ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #484 dnia: 28 Czerwca 2022, 14:46:39 »
U mnie działa centralnie, bo antena został tam gdzie była, tyle że przez jej środek przechodzi hak - co jakoś specjalnie nie przeszkadza antenie.

Offline Koffi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #485 dnia: 29 Czerwca 2022, 15:17:46 »
Cześć
Czy posiada z Was ktoś hak Brinkpoziomy model 6634 (A50-X)  i jedocześnie działa otwieranie klapy nogą ? Jeśli tak byłby wdzięczny o zdjęcie jak jest przesunięta czy wycięta antena.

Pozdrawiam

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #486 dnia: 29 Czerwca 2022, 15:38:48 »
Cześć
Czy posiada z Was ktoś hak Brinkpoziomy model 6634 (A50-X)  i jedocześnie działa otwieranie klapy nogą ? Jeśli tak byłby wdzięczny o zdjęcie jak jest przesunięta czy wycięta antena.

Pozdrawiam

Na stronie 28, niniejszego wątku/tematu zamieściłem zdjęcie z moim hakiem Brink model 6634 (A50-X). Otwieranie z kopnięcia działa. Co do zdjęcia to nie obiecuję, ale postaram się zrobić ;).

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #487 dnia: 01 Lipca 2022, 12:18:24 »
U mnie lepiej reaguje na kopnięcie, tak powiedzmy 9 / 10 razy działa po pierwszym kopnięciu.
Wielkie dzięki - wcześniej machałem jak debil nogą pod zderzakiem i za 15 razem może załapał - kopnięcie podobnie jak u Ciebie działa w 90%

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #488 dnia: 01 Lipca 2022, 14:58:47 »
Proszę.
Z tym kopaniem na początku był ubaw. Po odbiorze zaczęliśmy się bawić / testować z moimi synami różne nowości w RAVce, m.in. otwieranie klapy kopnięciem.
Ja podchodziłem i prawie za każdym razem reagował, a oni kopali, kopali i nic.
Po jakimś czasie odkryliśmy, że trzeba mieć w kieszeni kluczyk ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #489 dnia: 02 Lipca 2022, 22:53:41 »
Byś się do tego nie przyznawał, chociaż po takim czasie to i wstyd schodzi już ;)

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #490 dnia: 04 Lipca 2022, 11:44:45 »
Bo to nie trzeba kopać, tylko przesunąć stopą wzdłóż zderzaka, w każdym razie u mnie tak to działa.

Sprawdziłem u mnie różne formy otwierania klapy. Przesuwanie nogą wzdłuż zderzaka - klapa nie reaguje. Wsunięcie nogę pod zderzak i jej wycofanie  - klapa reaguje. Wsunięcie i wysunięcie palca do/z gniazda haka poziomego Brink - klapa reaguje. Czyszczenie z piasku zewnętrzna gniazda haka poziomego - klapa reaguje. Może coś nie tak jest z "czułością" anteny? Albo za bardzo przesunęli ją w stronę tyłu samochodu powodując reagowanie na ruch przedmiotów przy zderzaku.  Wczoraj staliśmy pół metra od zderzaka a otwarta klapa sama zaczęła się zamykać. Może zareagowała na podmuch wiatru i ruch trawy pod zderzakiem. Sprawdziłem jeszcze jedno. Mam własnie podpiętą przyczepę. Oczywiście lekko luźne łańcuchy zabezpieczające na wypadek wypięcia z kuli także są podpięte. Machnąłem łańcuchem przy zderzaku (tak na głębokość dwóch ogniw pod zderzak). Skutek - klapa się otworzyła.
Domyślam się, że reklamowanie tego w ASO nic nie da bo przecież Toyota zaleca odłączanie anteny po zamontowaniu haka. A tu przecież klient się uparł.
Czy u Was mechanizm jest tak samo czuły, że przesuwanie ręką po gnieździe haka aktywuje klapę ?  Czy da się wyłączyć otwieranie klapy kopniakiem bez wyłączenia siłowników? Wg instrukcji pobranej z netu w ustawieniach powinienem mieć opcję "Czuj. nogi". W RAV4 Adventure jej nie mam.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 12:36:30 wysłana przez krzysp3 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #491 dnia: 04 Lipca 2022, 15:27:49 »
Używam haka dość intensywnie (przyczepa, bagażnik rowerowy), jak dotąd nigdy klapa mi się przypadkiem nie otworzyła ani nie zamknęła.
Antenę mam tam gdzie była fabrycznie, hak Westfalia - wypinany pionowo - przechodzi przez jej środek (usunięte plastikowe rozpórki anteny).
Z wpiętą kulą antena reaguje słabiej niż bez kuli. Trudniej jest otworzyć klapę nogą, choć się da.
Być może obecność stalowego elementu wewnątrz anteny osłabia jej czułość.
Akurat takie działanie mi pasuje, bo zakładam kulę tylko gdy coś ciągnę, a wtedy wręcz nie chciał bym aby klapa reagowała.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #492 dnia: 04 Lipca 2022, 15:35:21 »
Byś się do tego nie przyznawał, chociaż po takim czasie to i wstyd schodzi już
Stawiam dolary przeciw orzechom, że nie więcej niż 5% użytkowników zagląda do instrukcji obsługi, a tych którzy czytają od deski do deski jest pewnie mniej niż 1%. ;)
Większość "ficzerów" po odbiorze auta ogarnąłem bez zaglądania do instrukcji ale z czasem trochę zacząłem zaglądać aby wyjaśnić niektóre dziwne zjawiska, całej jednak jak dotąd nie przetrawiłem ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #493 dnia: 05 Lipca 2022, 08:17:00 »
Widzisz, a ja jeszcze przed zakupem przeczytałem polska, potem angielska, bo nie ufałem tłumaczowi :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #494 dnia: 05 Lipca 2022, 09:18:12 »
Podziwiam kolegę.
Ale ale ... ktoś tu kiedyś twierdził, że nie ma czasu ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl