Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #495 dnia: 05 Lipca 2022, 11:06:23 »
Na poznanie wroga trzeba zawsze znaleźć czas ;).

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #496 dnia: 05 Lipca 2022, 14:31:33 »
Widzisz, a ja jeszcze przed zakupem przeczytałem polska, potem angielska, bo nie ufałem tłumaczowi
Problem w tym, że wiele ustawień i funkcji opisanych w dużej instrukcji z netu nie ma odzwierciedlenia w instrukcji dostarczonej razem z samochodem. Ciekawe czy wynika to z celowej oszczędność papieru czy też przy wgraniu nowego softu związanego z akcją serwisową, którego część zapewne jest uniwersalna w różnych wersjach RAV4, przypadkowo nie usunęli niektórych funkcji występujących tylko w niektórych wersjach samochodu (patrz brak możliwości wyłączania "kick-off sensor").
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2022, 14:34:19 wysłana przez krzysp3 »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #497 dnia: 05 Lipca 2022, 21:58:10 »
Od papieru mnie oczy bolą, wole czytać z telefonu ;), stąd tylko pełną instrukcję miałem przed nosem.

Offline stalowyszczur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 my22
« Odpowiedź #498 dnia: 06 Lipca 2022, 08:35:58 »
Odbierałem w piątek swoją ravkę i elegancko przycięli zderzak nad hakiem (nie jest to pojedyncze nacięcie o 3 krawędziach tylko 2 połączone ale generalnie i tak tego nie widać jak się nie pochylić),
dziwne jest to, że toyota nie montuje w tak dużym samochodzie chowanego haka jaki widziałem np. w kombi bmw, w bagażniku jest tam przycisk mechaniczny, który odciąga hak od magnesu i ten spada w dół wyłaniając się zza zderzaka. Na mocowaniu haka BRICK już po 3 dniach widać korozję na krawędziach - ale to normalne w stali węglowej, której użyto, być może stal A2 (nazywana nierdzewką) nie ma odpowiednich właściwości do obciążeń - nie wiem. Pewnie kupię małą drucianą szczotkę i wrzucę do worka z "kulą". Ewentualnie jak już ładnie cały zardzewieje w ciągu roku to go pomaluję hammeritem w kolorze 'stal narzędziowa'. Ewentualnie to oleję bo żeby korozja zjadła całkowicie takie mocowanie pewnie trzeba by było poczekać z 500 lat.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #499 dnia: 06 Lipca 2022, 08:54:35 »
Zadziwiająca jest wiara wielu kolegów w to, że korozja nic nie szkodzi autu, a jeśli już coś zdziała to po 500 latach ;)
Ja myślę, że wystarczy 10 lat.

Offline gambler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #500 dnia: 18 Lipca 2022, 13:08:45 »
Ile w ASO krzykneli wam za montaż wiązki do haka ?

Rozumiem ze najlepszą (najtańszą) opcją jest montaż gdzieś haka w zaufanym zakładzie mechanicznym ( P. Rysia za rogiem) + aby nie stracić gwarancji na Ravke należy udać się z wiązką do ASO ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #501 dnia: 18 Lipca 2022, 14:23:55 »
1,5 roku temu w ASO - 1200 brutto za montaż haka + montaż wiązki + sama wiązka (z modułem).

Edit:
Od czasu do czasu ktoś tu na forum pyta jak jest z czułością anteny (gdy pozostanie na swoim miejscu pod montażu haka i wiązki) - ostatnio często jeździłem z przyczepą i dokładnie przy tej okazji sprawdziłem jak się zachowuje antena gdy jest oraz gdy nie jest założona kula z hakiem.
U mnie jest tak, że gdy nie ma kuli z hakiem to antena otwiera klapę kopnięciem nogi praktycznie 10/10 prób.
Natomiast gdy kula z hakiem jest założona to właściwie antena nie reaguje (trzeba dużo starań aby zareagowała).
Tak jakby ten masywny metalowy hak wewnątrz anteny powodował znaczne osłabienie jej czułości.
Jak dla mnie to działa super.
U mnie antena po montażu haka pozostała na swoim miejscu (wg receptury kolegi Kiełka), a gniazdo haka (do wkładania kuli) przechodzi przez jej środek (zostały przy tym usunięte plastikowe usztywnienia ramki anteny).
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2022, 14:35:18 wysłana przez Markid »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #502 dnia: 18 Lipca 2022, 14:28:40 »
280 brutto

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #503 dnia: 21 Lipca 2022, 07:26:23 »
W swojej RAV4 mam zainstalowany hak Brink wypinany poziomo. Żeby otworzyć klapę bagażnika wcale nie trzeba wsuwać stopy pod bagażnik i jej szybko wysuwać. Wystarczy dotknąć czubkiem buta plastikowej zaślepki gniazda haka. Czy u Was (właścicieli RAV4 z hakiem poziomym Brink i działającym bezdotykowym otwieraniem klapy bagażnika) działa to tak samo ? Już kilkanaście razy oberwałem klapą w głowę podczas wkładania lub wyjmowania rzeczy z bagażnika.  Klapę aktywuje wysunięcie kuli z gniazda haka a nawet zbliżenie wtyczki 13-pinowej do gniazda. Zdarzyło mi się, że wysoka trawa aktywowała zamykanie klapy gdy stałem pół metra od zderzaka. Chcę ustalić czy przy poziomym haku Brink sensor otwierania klapy może być mniej czuły i pole wykrywania ruchu może być mniejsze. Jak nic nie pomoże to poproszę ASO o odłączenie/usunięcie anteny. Swoją drogą szkoda, że w menu komputera RAV4 na rynek polski nie ma opcji opisanej w anglojęzycznej instrukcji RAV4 dostępnej w necie, tj. Kick sensor - Enable/Disable. Każdorazowe wyłączanie siłowników klapy i jej siłowe, ręczne otwieranie to porażka bo trzeba przezwyciężyć opór siłowników, które zapewne można tak uszkodzić.
Ciekawe dlaczego w anglojęzycznej instrukcji RAV4 dokładnie opisano na co uważać przy korzystaniu z sensora otwierania klapy a w polskiej nic na ten temat nie ma. Czyżby w RAV4 na rynek PL można było bez konsekwencji wieszać się na klapie lub bez ograniczenia zamykać ją ręcznie ? A sensor w przeciwieństwie do rynku USA nie reaguje na zakłócenia, śnieg i błoto ?   
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 07:30:55 wysłana przez krzysp3 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #504 dnia: 21 Lipca 2022, 09:07:54 »
Swoją drogą szkoda, że w menu komputera RAV4 na rynek polski nie ma opcji opisanej w anglojęzycznej instrukcji RAV4 dostępnej w necie, tj. Kick sensor - Enable/Disable.
Ależ oczywiście , że jest, menu między zegarami - USTAWIENIA. Moja instrukcja jest z wersji benzyna, więc nr stron się różnią.

"Ustawienia pojazdu
Elektrycznie sterowane
drzwi baga˝nika (PBD) (w niektórych
wersjach) (S. 181)
Wybraç, aby ustawiç następujące funkcje.
• „Ust. systemowe”
Wybraç, aby włączyç lub wyłączyç
układ elektrycznie sterowanych drzwi
bagażnika.
• „Czuj. nogi”*
Wybraç, aby włączyç lub wyłazyç czujnik
bezdotykowy otwierania drzwi bagażnika
za pomocą  stopy.

• „Ust. otwierania”
Wybraç, aby określiç pozycję pełnego
otwarcia drzwi bagażnika.
• „Głośnośç”
Wybraç, aby ustawiç głośnośç sygnału
akustycznego który rozlega si´ podczas
działania układu elektrycznie sterowanych
drzwi bagażnika.
*: Wersje z bezdotykowym sterowaniem sterowaniem bagażnika.

To samo ostrzeżenia, też są. Czytałeś pełna wersję instrukcji pobraną po VIN?
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 09:13:49 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #505 dnia: 21 Lipca 2022, 09:38:49 »
Ja mam bricka wypinanego pionowo i jak dla mnie ten sensor jest za mało czuły... Rzadko kiedy udaje mi się otworzyć za pierwszym razem

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #506 dnia: 21 Lipca 2022, 11:33:56 »
Ależ oczywiście , że jest, menu między zegarami - USTAWIENIA. Moja instrukcja jest z wersji benzyna, więc nr stron się różnią.
Dzięki za pomoc. Już wyjaśniłem sprawę brakującej funkcji. Porównałem pozycje w menu twojej RAV-ki z menu mojej. W menu między zegarami funkcja istnieje ale ma nieprawidłową nazwę. U mnie w samochodzie wyłączenie czujnika nogi nazywa się Zestaw. głośn. WŁ/WYŁ. Czyli wyłączam jakiś głośnik i deaktywuje mi się sensor nogi. Aż strach pomyśleć co wyłączam gdy np. wyłączam system BSM (monitorowania martwego pola w lusterkach). Może wtedy deaktywuję układ VSA albo RCTA?
Jak widać w mojej RAV4 jest skopane oprogramowanie.
W instrukcji dla mojego samochodu, pobranej po zalogowaniu się na stronę Toyota, opcja nazywa się "Czujnik bezdotykowy" a samochodzie ma nazwę "Zestaw. głośn."
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 12:07:18 wysłana przez krzysp3 »

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #507 dnia: 26 Lipca 2022, 00:58:25 »
Przy okazji pierwszego wpisu chciałem się przywitać. Dzień dobry. Bardzo fajne forum, cieszę się, że się zapisałem.

W bieżącym wątku widziałem informację o wiązkach do haka holowniczego Erich Jaeger. Chciałem dopytać o parę rzeczy bo właśnie kupiłem jedyny słuszny hak (Westfalia) i szukam sensownej wiązki. Skoro E. Jaeger jest super to nie będę dyskutował, jednak autor jednego wpisu wspomniał o wyłączniku czujników, które mogą się pojawić w nowszych wersjach.
Właśnie namierzyłem nowy (chyba) moduł Westfalii https://www.strefakierowcy.pl/102613,dedykowana-wiazka-elektryczna-westfalia-13-pin-toyota-rav4-01-2019.html. Drogi ale piszą, że ma wyłącznik czujników.
Czy ktoś z tu obecnych miał do czynienia z tą wiązką i czy warto płacić cenę premium?
Nie udało mi się znaleźć na forum instrukcji jak zdjąć niezbędne elementy by zamontować wiązkę. Chętni bym to sam zrobił o ile nie jest to bardzo skomplikowane i nie prowadzi do legendarnych problemów z gwarancją itp.

Będę wdzięczny za wskazówki i wyrozumiałość dla nowego użytkownika forum.

Pozdrawiam

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #508 dnia: 26 Lipca 2022, 01:56:18 »
Witaj Smok! Ciekawe.
Co to znaczy że ma wyłącznik czujników?
Czujniki można wyłączyć samemu przecież na panelu.
Sprawdź na ehaki. Chłopaki ogarniają temat. Kilka razy u nich coś brałem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #509 dnia: 26 Lipca 2022, 09:49:25 »
W okablowaniu RAV4 został przewidziany kabelek do sterowania blokadą tylnych czujników (jakiś rok temu badałem ten temat).
Potencjalnie moduł wiązki może tym sterować tak aby blokować tylne czujniki po podłączeniu przyczepy (by nie trzeba było tego robić ręcznie z menu ustawień).
Niestety większość modułów tego nie robi, w tym ten zamontowany u mnie. :-(
Jeśli moduł sygnowany przez Westfalie to robi - to myślę, że warto dorzucić parę stówek.

Edit: Wg instrukcji montażu wiązki powinno się dać tak podłączyć moduł aby automatycznie blokował tylne czujniki parkowania po podpięciu przyczepy:
https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/toyota-rav4-v/335511900113-1350/
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2022, 10:26:53 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl