Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #510 dnia: 26 Lipca 2022, 11:58:15 »
Ja zamówiłem, ale jeszcze nie zamontowałem bo nie mam auta, taką:
https://www.ehaki.pl/dedykowana-wiazka-13-pin-toyota-rav4-v-xa50,sp,38,8028/breadcrumbs/

plus uzupełniająca wiązka o ładowanie.

Myślę teraz czy nie wymienić i czy będzie współgrać z wiązką uzupełniającą?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #511 dnia: 26 Lipca 2022, 14:15:58 »
Markid gdzie masz dokładnie informacje w instrukcji że wiązka sama rozłączy czujniki?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #512 dnia: 26 Lipca 2022, 14:27:47 »
Z tego co widzę w instrukcji to na stronie 18 pod tytułem "Automatic disconnection" oraz na 1 stronie w wykazie funkcjonalności modułu wiązki.
Dla pewności, że to zadziała trzeba by dostać się do PDC (zdaje się - lewy boczek w bagażniku) i sprawdzić czy po odłączeniu wskazanego w instrukcji przewodu PDC od masy - czujniki przestaną reagować.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2022, 14:31:48 wysłana przez Markid »

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #513 dnia: 26 Lipca 2022, 15:03:22 »
Witaj Smok! Ciekawe.
Co to znaczy że ma wyłącznik czujników?
Czujniki można wyłączyć samemu przecież na panelu.
Sprawdź na ehaki. Chłopaki ogarniają temat. Kilka razy u nich coś brałem.

Czołem,
Chodzi o możliwość automatycznej dezaktywacji czujnika po podpięciu wtyczki przyczepy do gniazda na haku.
Pisał o tym niżej kol. Markid.

ps.
Zdecydowałem się właśnie na taką wiązkę Westfalii (jednak nie Jaeger).

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #514 dnia: 26 Lipca 2022, 15:04:23 »
Z tego co widzę w instrukcji to na stronie 18 pod tytułem "Automatic disconnection" oraz na 1 stronie w wykazie funkcjonalności modułu wiązki.
Dla pewności, że to zadziała trzeba by dostać się do PDC (zdaje się - lewy boczek w bagażniku) i sprawdzić czy po odłączeniu wskazanego w instrukcji przewodu PDC od masy - czujniki przestaną reagować.

I ja to tak rozumiem. Dzięki za podpowiedź.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #515 dnia: 27 Lipca 2022, 11:46:47 »
Jeśli chodzi o montaż haka, to ja zdecydowałem się na opcję hybrydową, tzn. sam kupiłem hak (Westfalia) i zamontowałem a wiązkę kupiłem i zamontowałem w ASO (Brink jeśli dobrze pamiętam). Leasing nie protestował - załatwili wbicie do dowodu i trzecią tablicę na platformę rowerową.
Antenę kick-sensora oczywiście zostawiłem, ale ja chyba nigdy nie umiałem z tej funkcji dobrze korzystać, bo zarówno przed jak i po montażu działa mi to raz na 3 "kopnięcia"... Raz jak majstrowałem przy haku to klapa "postanowiła" się zamknąć.
Przy zapiętej przyczepie/platformie czujniki wyją, ale korzystam z haka na tyle rzadko, że zupełnie mi to nie przeszkadza, chociaż jak widzę reklamę, w której Toyota określa się jako najbardziej innowacyjna marka to mi się coś dzieje ;D

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #516 dnia: 27 Lipca 2022, 13:24:32 »
No to teraz parę słów z mojej strony nt. tej nowej wiązki.
Zainteresowała mnie ona z racji, że mam Brinka i jeszcze nic nie instalowałem..

Zgłosiłem się do sklepu który zawsze przysyłał mi tego typu graty i było ok, do człowieka który ogarnia temat no i niestety informację są pesymistyczne co do tej funkcji auto.
Większość modułów wiązek Westfalia ma taką funkcję na zasadzie rozłączenia zasilania czujnikom, jest jedno ale. Instrukcja jasno wskazuje, że można odłączyć tylko czujniki sterowane osobnym przekaźnikiem odłączając mu masę, a w tym aucie takiego nie ma. Po rozłączeniu przewodów czujników komputer wyrzuci błąd czujników ponieważ są one wpięte w CAN.

Czyli Ravka nie jest do tego przystosowana.
Kupując taką droższą wiązke płacimy tylko za teoretyczne możliwości, ale nie fizyczne.
To nie zadziała. Bez sensu jest zatem przepłacanie.
Czy Westfalia jest lepsza? Niekoniecznie. Brink idzie na pierwszy montaż i jest dedykowany do Toyoty i sprawdzony. Sam hak Westfalii wiadomo, że to kozak czyli zostaje nadal słuszna opcja Brink plus Westfalia.

Kolega Smok zamówił Westfalie wiązkę - jestem bardzo ciekawy czy powyższa teoria się potwierdzi.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #517 dnia: 27 Lipca 2022, 14:17:32 »
Masz rację (niestety) - zadzwoniłem do Westfalii i w dziale technicznym dowiedziałem się, że omawiana wyżej wiązka może automatycznie blokować czujniki tylko przez odłączanie masy PDC i jest przeznaczona do aut z (niefabrycznymi) czujnikami tylnymi dokładanymi dodatkowo przez dealera, posiadającymi przycisk do dezaktywacji na kokpicie.
W przypadku podłączenia w/w modułu haka do oryginalnego PDC montowanego w fabryce spowoduje wyświetlanie błędów na tablicy wskaźników po podłączeniu przyczepy.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #518 dnia: 27 Lipca 2022, 14:22:11 »
Fajnie, że razem to ogarnęliśmy. Markid szacunek za wiedzę i obiektywność.
Z tego miejsca polecam także sklep EHAKI. To oni mnie uświadomili - profesjonalna wiedza i doradztwo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #519 dnia: 27 Lipca 2022, 14:26:29 »
Też u nich kupowałem hak Westfalię - szybko dostarczyli. Choć z tym bywa różnie - szwagier też kupował u nich hak do Focusa ale przed sezonem letnim 2021 i trochę się naczekał.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #520 dnia: 27 Lipca 2022, 17:17:27 »
Przy zapiętej przyczepie/platformie czujniki wyją, ale korzystam z haka na tyle rzadko, że zupełnie mi to nie przeszkadza, chociaż jak widzę reklamę, w której Toyota określa się jako najbardziej innowacyjna marka to mi się coś dzieje ;D

Przecież wyłączenie czujników to kilka kliknięć. Ja mam dodatkowo ten system, który sam hamuje jak zbliżę się odpowiednio blisko przeszkody, więc bez wyłączenia nie ma żadnej opcji, żeby jechać na wstecznym :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #521 dnia: 27 Lipca 2022, 18:31:04 »
Przecież wyłączenie czujników to kilka kliknięć.
Niby tak ale jak zapomnisz aktywować po odłączeniu przyczepy to może być niemiłe zaskoczenie po zatrzymaniu na przeszkodzie.

Edit: spytałem o tę funkcjonalność w TMP i ASO - odpowiedzieli, że w RAV4 moduł PDC nie ma możliwości automatycznego blokowania czujników parkowania przez moduł wiązki haka - ale czy można im wierzyć ? wcześniej twierdzili, że po montażu haka antena nie może działać, a jednak może.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2022, 18:35:07 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #522 dnia: 27 Lipca 2022, 19:38:16 »
Przecież wyłączenie czujników to kilka kliknięć.
Niby tak ale jak zapomnisz aktywować po odłączeniu przyczepy to może być niemiłe zaskoczenie po zatrzymaniu na przeszkodzie.

Święci mocno na czerwono, więc raczej trudno zapomnieć. Nie podoba mi się natomiast, że wyłącza się wszystkie czujniki naraz. Nie ma możliwości wyłączenia tylko tyłu

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #523 dnia: 27 Lipca 2022, 22:56:40 »
 a czy ktos z Was moze powiedziec czy w tych wiazkach do haka ktore montujecie jest cos takiego co to u mnie kiedys bylo...tzn. przy podpietej wtyczce do gniazda haka i uruchomieniu kierunkowskaza slychac pojedynczy dzwiek...tzn. przypominajacy o tym ze sie ma cos na haku...kolejne uruchomienie kierunkowskazu i sygnal ...
Kazalem im odciac glosniczek w centralce wiazki haka bo nie szlo z tym normalnie jechac...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #524 dnia: 27 Lipca 2022, 23:15:00 »
a czy ktos z Was moze powiedziec czy w tych wiazkach do haka ktore montujecie jest cos takiego co to u mnie kiedys bylo...tzn. przy podpietej wtyczce do gniazda haka i uruchomieniu kierunkowskaza slychac pojedynczy dzwiek...tzn. przypominajacy o tym ze sie ma cos na haku...kolejne uruchomienie kierunkowskazu i sygnal ...
Kazalem im odciac glosniczek w centralce wiazki haka bo nie szlo z tym normalnie jechac...
Czytałem o tym na forum jeszcze przed odbiorem auta (i montażem haka), być może twoje posty. Od razu uprzedziłem handlowca, że słyszałem o takim problemie i mają zrobić tak, żeby było dobrze. Handlowiec natomiast nigdy o tym nie słyszał.... Zamontowali po swojemu i żadnych dźwięków nie ma

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl