Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #525 dnia: 28 Lipca 2022, 11:26:55 »
U mnie nie ma sygnału dźwiękowego po właczeniu kierunkowskazu gdy jest podłaczone coś na haku.
To zależy od modułu wiązki haka jaki jest zamontowany.
U mnie został zamontowany następujący: "EST096T, wiązka 13 PIN RAV4 (LED), dostawca Toyota"

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #526 dnia: 01 Sierpnia 2022, 10:11:58 »
U mnie pika, ale to jest cichy pik, że nie obudzi nikogo, a wręcz po kilku włączeniach kierunkowskazu o nim zapominam. Podczas słuchania muzyki jest naprawdę dyskretny.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #527 dnia: 01 Sierpnia 2022, 14:48:36 »
A montował ktoś poza ASO i ma do polecenia jakiś serwis - Warszawa? Jeżeli dobrze rozumiem za ASO przemawia to, że nie tracimy gwarancji przy montażu wiązki, ale z drugiej strony nie wiadomo jak nasze ASO ogarnie antenę od otwierania klapy i wycinanie dziury w zderzaku. Ja hak będę montował już raczej po zakończeniu gwarancji, więc zastanawiam się czy pchać się do ASO, czy może można coś lepszego wybrać

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #528 dnia: 01 Sierpnia 2022, 22:17:47 »
U mnie pika, ale to jest cichy pik, że nie obudzi nikogo, a wręcz po kilku włączeniach kierunkowskazu o nim zapominam. Podczas słuchania muzyki jest naprawdę dyskretny.
Zastanawia mnie kto wogole mogl wpasc na taki durny pomysl z tymi glosniczkami...dla nas byla to mordega z tym jechac ... a ja mam teraz zawsze wizulnie na wskaznikach ze cos na haku... PKSB wylaczam zeby wogole moc do tylu jechac bo inaczej sam hamuje ... czujniki szaleja....i ikonka swieci sie na pomaranczowo   :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #529 dnia: 03 Sierpnia 2022, 08:47:05 »
Głośnik to pewnie do EU przywędrował z US (gorąca kawa może poparzyć, nie pić wody z akumulatora, etc.)
Takie to "trochę" nieprzemyślane. Albo bardziej - niedorobione. Wystarczyło mieć czujnik podpięcia czegokolwiek do gniazda haka, żeby automatycznie wyłączał PKSB, czujniki cofania i otwieranie klapy nogą. To tylko soft. Tak samo jak pamięć foteli bez zintegrowanej pamięci ustawienia lusterek zewnętrznych.
Toyota...
A może to działanie z premedytacją, żeby takie "cuda" i np. wygłuszenie były Lexusie?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #530 dnia: 03 Sierpnia 2022, 09:28:46 »
Pamięć foteli, a pamięć lusterek to inna para kaloszy. Lusterka w T mogą mieć bardzo proste sterowanie, bez sprzężenia zwrotnego (małe napędy, samochód nie wie gdzie lustro jest ustawione w danym momencie) i precyzyjne ustawienie pomiędzy userami (przy zmianie) nie jest możliwe. Takie oszczędności to są dolary na $, ale w skali jest tego dużo. W przypadku fotela może być prościej, silnik większy, jak bezszczotkowiec, to można dość łatwo określić nawet z halli ile obrotów wykonał. Takie dywagacje, nigdy nie rozbierałem tych elementów.

Swoją drogą w VW Tig (najnowszy) słyszałem, że lusterka przy wstecznym opuszczają się, potem wracają, tylko co każdą taką akcję wracają trochę niżej - tutaj właśnie widać problem powrotu do prawidłowych ustawień - coś nie zatrybiło.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #531 dnia: 03 Sierpnia 2022, 09:38:50 »
Człowiek ze wsparcia technicznego Westfalii powiedział mi ostatnio (gdy pytałem o ten ich moduł wiązki), że moduły wiązek, które dezaktywują czujniki parkowania (i nie tylko to) po podłączeniu przyczepy - są wpięte do szyny canbus w aucie i rozgłaszają to zdarzenie, natomiast moduły auta muszą odbierać te powiadomienia i odpowiednio na nie reagować, np. blokować czujniki parkowania, system automatycznego hamowania, itd. - aby całość zadziałała.
Wg niego japońskie auta generalnie nie wspierają takich "bajerów".

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #532 dnia: 03 Sierpnia 2022, 11:50:58 »
Pamięć foteli, a pamięć lusterek to inna para kaloszy.
Ta sama para kaloszy. W Saabie z 2003r gdzie elektroniki było zdecydowanie mniej niż w obecnych autach, taka funkcjonalność była, włącznie z opuszczaniem prawego lustra po włączeniu wstecznego. Kwestia chęci.

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #533 dnia: 03 Sierpnia 2022, 12:40:00 »
Masz rację (niestety) - zadzwoniłem do Westfalii i w dziale technicznym dowiedziałem się, że omawiana wyżej wiązka może automatycznie blokować czujniki tylko przez odłączanie masy PDC i jest przeznaczona do aut z (niefabrycznymi) czujnikami tylnymi dokładanymi dodatkowo przez dealera, posiadającymi przycisk do dezaktywacji na kokpicie.
W przypadku podłączenia w/w modułu haka do oryginalnego PDC montowanego w fabryce spowoduje wyświetlanie błędów na tablicy wskaźników po podłączeniu przyczepy.

Markid, dzięki za rozkminę w Westfalii. Ja zamówiłem ich wiązkę i będę montował.

Wczoraj zamontowałem hak (westfalia) i mimo że wyrezany z ramki kabel od czujnika kopania wygląda dość szpetnie pod gniazdem haka, to jednak system działa poprawnie. Jak zdołam przed urlopem to zamieszczę zdjęcia - wyszło dość podobnie jak to co kiedyś pokazywał na fotach kol. Kiełek.
Chciałem zachować kawałek zderzaka który jest pod kablem od czujnika kopania ale się nie udało. Szkoda też, że wiązka Westfalii nie ma wejścia kabli od boku (jak ta u Kiełka) a od tyłu - trochę to haczy o wspomniany kabel i belkę haka. Jednak ogólnie miodzio.

Wiązkę i moduł, tak jak hak, będę montował samodzielnie z intencją by dezaktywowały się czujniki (mam oryginalne - bez przycisku w kokpicie). Zobaczymy co z tego wyniknie. Zobaczymy jak będzie po założeniu i podpięciu bagażnika rowerowego na hak. Postaram się dać znać.

Niech żyje hakerstwo!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #534 dnia: 03 Sierpnia 2022, 12:59:53 »
Czujnikow nie zdezaktywujesz zostaje Ci ręczne wyłączanie w zegarach lub zrobienie adaptera z obsługą funkcji pdc off po Canie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #535 dnia: 03 Sierpnia 2022, 13:17:37 »
Czujnikow nie zdezaktywujesz zostaje Ci ręczne wyłączanie w zegarach lub zrobienie adaptera z obsługą funkcji pdc off po Canie

No to z deczka rozczarowanko. No cóż, trzeba będzie przywyknąć do włączania i wyłączania. Dobrze, że nie będzie to częste.
Tylko po co przepłaciłem za wiązkę Westfalii?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #536 dnia: 03 Sierpnia 2022, 13:58:58 »
Ona może wyłączać Czujniki ale akcesoryjne a nie fabrycznie oryginalne które są zintegrowane w sieć cyfrową pojazdu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #537 dnia: 03 Sierpnia 2022, 14:13:28 »
U mnie po podłączeniu wiązki przestaje działać kick sensor. Sam. Montowane w ASO przed odbiorem. I nie pika przy kierunkowskazach. Czujniki zbliżeniowe piszczą na wstecznym ale cofać można bez problemu.

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #538 dnia: 03 Sierpnia 2022, 14:40:50 »
Ona może wyłączać Czujniki ale akcesoryjne a nie fabrycznie oryginalne które są zintegrowane w sieć cyfrową pojazdu

Dzieki za wyjaśnienie. O jeden kabelek do podpięcia mniej więc też spoko.

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #539 dnia: 03 Sierpnia 2022, 14:49:04 »
U mnie po podłączeniu wiązki przestaje działać kick sensor. Sam. Montowane w ASO przed odbiorem. I nie pika przy kierunkowskazach. Czujniki zbliżeniowe piszczą na wstecznym ale cofać można bez problemu.

To że po podpięciu wiązki przestaje działać kick-sensor to chyba dobra wiadomość. Ja wcześniej muszę sprawdzić jak on działa gdy wepnie się ramie haka.

Dodatkowo, w opisie wiązki na stronie Westfalii piszą, że jest pikanie przy włączeniu kierunkowskazu.
https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/toyota-rav4-v/335511900113-1350/

Oby się mylili - nie wiem po kiego czorta ten wynalazek (wyżej ktoś pisał, że to takie amerykańskie sejfti w tylu 'nie wsadzać butelki po koli do pupy" albo że "kawa może być gorąca").

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl