Autor Wątek: Reklamacja po przeglądzie.  (Przeczytany 2727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bania

• Toyot Leżący
  • *
Reklamacja po przeglądzie.
« dnia: 22 Maja 2018, 09:38:43 »
Cześć. Koleżanki i koledzy bardzo proszę o poradę co zrobić. Poniżej krótki opis sytuacji:
Dwa tygodnie temu odstawiłem samochód na kolejny przegląd po 3 roku/45 tyś.
Było to dwa dni przed upływem gwarancji na auto. Przy odbiorze doradca przekazał, że wszystko super.
Po kilku dniach robiłem badanie techniczne (pierwsze) i pierwsze co diagnosta stwierdził, że hamulce przednie nadają się do wymiany bo tarcze mają rant ok 1-1.5 mm a klocki mają grubość 3-4mm. Pomimo tego pomiary siły hamowania wypadły dobrze. Druga rzecz na ktorą zwrócił mi uwagę to skorodowany układ wydechowy. Środkowy tłumik i reszta wydechu do tyłu to jedna wielka rdza :shock:. To wyglądało jak w 15 letnim oplu (bez urazy, miałem wcześniej dwa ople więc wiem jak jest) a nie w 3 letniej Toyocie!
I teraz pytanie do Was co z tym zrobić? Czy nie sądzicie, że doradca powinien zasugerować wymianę hamulców i przynajmniej wspomnieć o korozji wydechu? Rok wcześniej zgłaszałem głośny wydech ale stwierdzili, że wszystko ok. Sam nigdy nie zaglądałem pod samochód bo nie miałem takiej potrzeby i możliwości. Czy mogę ten wydech  reklamować w ramach gwarancji? (przypominam gwarancji już się skończyła).
Pzdr

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Reklamacja po przeglądzie.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2018, 11:09:27 »
Jakis beznadziejny serwis, oni Ciebie wręcz w błąd wprowadzili, ja bym zaczął od rozmowy z Kierownikiem serwisu i to szybko na gorąco. Powiem Ci u mnie w serwisie sami proponują wymiany na koszt gwaranta, ponieważ serwis za takie naprawy/wymiany, biorą ciężkie pieniądze od producenta.

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2018, 11:16:23 »
A w sumie ostatnio miałem takie myśli że może przed końcem gwarancji najpierw uderzę gdzieś na niezależny przegląd, żeby mieć podkładkę pod sprawy które "przeoczą".

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2018, 11:32:46 »
Może najpierw ustal ile masz bo minimalna grubość klocka to 1mm, a tarczy przedniej 23 mm, tylnej 8 mm. O ile przy klocku 3 mm według mnie powinno skutkować informacją dla klienta i jego decyzją to 4mm biorąc pod uwagę, że 5-6 mm zużyłeś przez 45000 spokojnie wystarczy na kolejne 15 000, o ile nie zmienisz stylu jazdy.
Jakby ci zaproponowali wymianę to potem byłby post jak to ASO naciąga klientów, że chcą wymieniać klocki mimo, że mają 4 mm grubości.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2018, 13:20:14 »
Z moich doswiadczen z ASO wynika, ze sa wrecz nadgorliwi jesli chodzi o wymiane tarcz i klockow.

Offline bania

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2018, 12:53:24 »
Kończąc temat i jeżeli kogoś to ciekawi: napisałem do ASO, zaprosili mnie na weryfikację, obejrzeli, pomierzyli i stwierdzili, że tarcze mają 23mm grubości a minimum to 22mm, klocki około 4-5mm czyli wszystko w normie, układ wydechowy nie podlega gwarancji tak jak części zawieszenia. koniec

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2018, 15:46:47 »
Hmmm... czy aby na pewno układ wydechowy i zawieszenie nie podlega gwarancji w nowym aucie ? To przecież mogliby tłumiki z kartonu porobić.

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2018, 16:45:11 »
Mnie wymienili tłumik końcowy, ale nie że względu na korozję, tylko słabe właściwości tłumiące

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Maja 2018, 12:07:26 »
Sam nigdy nie zaglądałem pod samochód bo nie miałem takiej potrzeby i możliwości.
Zajrzeć czasem pod samochód to jest jedna z podstawowych powinności kierowcy, a ty nie miałeś takiej potrzeby, eh. I nie mów, że nie ma możliwości, bo są miejsca, gdzie można zobaczyć spód auta. Tam bardzo dużo widać. Miałbyś ogląd tłumika na bieżąco, a i grubość klocków da się w wielu markach zobaczyć od spodu bez rozbierania czegokolwiek. Musisz zmienić nawyki, bo inaczej co raz będzie cie coś w aucie niemile zaskakiwało.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2018, 12:10:10 »
Sam nigdy nie zaglądałem pod samochód bo nie miałem takiej potrzeby i możliwości.
Zajrzeć czasem pod samochód to jest jedna z podstawowych powinności kierowcy, a ty nie miałeś takiej potrzeby, eh. I nie mów, że nie ma możliwości, bo są miejsca, gdzie można zobaczyć spód auta. Tam bardzo dużo widać. Miałbyś ogląd tłumika na bieżąco, a i grubość klocków da się w wielu markach zobaczyć od spodu bez rozbierania czegokolwiek. Musisz zmienić nawyki, bo inaczej co raz będzie cię coś w aucie niemile zaskakiwało. U mnie kanał pod samochodem, to jest jeden z moich pokoi w domu, często tam bywam, nawet jak nie mam pod spodem nic do roboty, to żeby chociaż sobie pooglądać ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2018, 12:14:32 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl