Autor Wątek: Wymiana silnika COROLLA 95 ' 1.6 Si na CARINA 1.6 16v 4a-fe  (Przeczytany 3640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boston_mielec

• Gość
Jestem posiadaczem autka Corolla 1.6 Si 16v 4a-fe. W dniu kiedy zakupiłem ten samochód rozpoczeły sięmoje problemy. Silnik w autku pochodzącym z niemiec łykał strasznie olej aż do dnia w którym podczas normalnej jazdy autko zgasło nagle. Po ponownym odpaleniu na słychać było metaliczne stuki podobne do zaworów. Przejechałem na takim silniku kilka kilometrów aż do momentu kiedy ostatecznie stanął (prawdopodobnie obrócona panewka i ostatecznie zatarty wał) :evil:.
Kalkulacja kosztów naprawy nasuneła mi myśl by wymienić silnik. Rozpoczełem poszukiwania znalazłem CARINE 1.6 96' 105kkm 4a-fe i postanowilem przerzucic ten silnik. Cala operacja trwała 10 godzin. Po drodze napotkalismy kilka przeszkód gdyz okazalo sie ze silnik ten jest w wersji angielskiej (autko z kierownicą z prawej). Przekręceniu wymagaly rozrusznik, przepustnica, alternator, zaplon. Wymiany wymagalo tez sprzeglo.

W dniu dzisiejszym autko jezdzi nawet dosc sprawnie lecz nie do końca pozbyłem sięwątpliwości i jak sądze pewnych usterek.

:cwalbrush Po pierwsze czy dobrze zrobiłem ze wstawilem silnik z toyoty cariny.

:cwalbrush Autko mocno rwie ale na niższych obrotach a z chwila ich wzrostu jak by slablo.

:cwalbrush Mam wątpliwość gdyż czytałem o czyś takim jak LB nie wiem czy jak to było w carinie to u mnie jest to tez w corolli. czytalem cos o innej konstrukcji silnika cariny nie wiem czy to prawda gdyz w starym motorie corolli mialem troszke inaczej wygladajace wtryskiwacze.)

:cwalbrush Kolejnym probleme jest błąd wskazywany przez komputer (41 - Przełącznik biegu jałowego i szerokiego otwarcia przepustnicy lub czujnik położenia przepustnicy, obwód otwarty lub zwarty (mam problemy z obrotami i z tym slabnieciem na wyzszym biegu)

UUUUUUFFFF duzo pisania ale to i tak czesc opisu
I tu moja prośba o jakieś sugestie. Prosze o wskazówki
 :D  :D

serwisSJ

• Gość
Wymiana silnika COROLLA 95 ' 1.6 Si na CARINA 1.6 16v 4a-fe
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2005, 07:34:50 »
1. Elektronika i ECM jest z którego silnika?
2. Cos krecisz z tym przekładaniem kolektora, rozrusznika itd bo nawet w wersji z prawa kier. silnik i naped jest taki sam.

JJasiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2005, 09:14:57 »
Może wrzuć komputer ze swojej SI. W carinie prawdopodobnie jest silnik na tzw. zubożoną mieszankę.  Ma to na celu oszczędnośc paliwa ale jak dla mnie nie jest to najlepszy pomysł japońców.

AW7777

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2005, 21:49:04 »
Cytat: JJasiek
W carinie prawdopodobnie jest silnik na tzw. zubożoną mieszankę. Ma to na celu oszczędnośc paliwa ale jak dla mnie nie jest to najlepszy pomysł japońców.

Mam ten wynalazek w Carinie E 7AFE, pali PB 98 po Warszawie do 7,5l, na trasie do 6,2l. Można nauczyć sięz tym jeżdzić. Na początku byłem przerażony brakiem dynamiki. Teraz, gdy poznałem zasady, jest OK

Boston_mielec

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2005, 17:14:26 »
W odpowiedzi na pytania serwisSJ - napisałem że silnik był z Toyoty Cariny a ja mam Corolle więc w Corolli jest inaczej niż w carinie rozplanowany silnik. Ja też myślałem że wszystkie silniki o symbolu 4a-fe są identyczne. Osobiście naliczyłem kilka rodzajów. Zwrócęuwagęnp. w Celice też mamy 4a-fe a jest całkiem inny niż w Corolli i Carinie. Różnice wynikają bardziej z typu samochodu (np. prowadzenie linki od gazu w Carinie jest całkiem inne, inna przepustnica).

Komputer pozostał z Corolli 1.6 Si i bez problemu obsługuje ten silniczek.

Rewelacją w tym silniku jest spalanie. Przy spokojnej jeździe na trasie schodze poniżej 6 litrów. Maks co mi spaliło przy ostrej jeździe w mieście to 7.6 litra.

Jednak ten silnik to nie to  co stary o mocy 115KM. Poza tym inna dynamika.Ten jest bardziej jak z limuzyny  :D . Spokojnie ale do przodu.

Zastanawiam sięczy nie przepiąć wtryskiwaczy gdyż prawdopodobnie w tym kryje sięspadek dynamiki by wrócić do tej mocy co przed przekładką.

Proszęo podpowiedź jeśli źle myślęi nic to nie da.
Jak rozróżnić wałki sportowe od zwykłych.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl