Autor Wątek: Kierownica krzywo względem osi pojazdu  (Przeczytany 10768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kierownica krzywo względem osi pojazdu
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Czerwca 2018, 17:57:40 »
Jak to wytłumaczyć?

Poszedłem do garażu, żeby potwierdzić swoje przypuszczenia; otóż oś fotela kierowcy jest przesunięta w lewo wzgl. osi kierownicy, więc "przekoszenie" koła kierownicy, wyrównuje jej odległość od kierowcy. <taniec> :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2018, 18:00:05 wysłana przez Jurash »
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Czerwca 2018, 20:19:01 »
To nic nie zmienia. Wszyscy kierowcy trzymając obie ręce na kierownicy dzięki temu przekoszeniu dostają gratis skrzywienie kręgosłupa itp. Przesuniecie fotela nic nie zmieni jeżeli nie jest on prostopadle do osi kierownicy. Chodzi o zachowanie symetrii. Ja 90% i tak jeżdżę jedną reką.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Czerwca 2018, 22:43:17 »
To nic nie zmienia.
No właśnie zmienia bo zapewnia równą odległość koła kierownicy na obu rękach.  Jak sobie ustawisz i opierając się całymi plecami sprawdzasz czy sięgasz do koła kierownicy nadgarstkami wyprostowanych rąk to masz nierówno?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Czerwca 2018, 08:35:48 »
Zbig pójdę z miarką i zmierzę i może zmienię zdanie albo będę dalej myślał  :o. ale....
 jeżeli fotel kierowcy jest w osi poprzecznej równoległy z osią auta (symetryczny, równoległy do tylej kanapy itp.) to jakbyś go nie ustawił (lewo,prawo) różnica odległości będzie zawsze w przypadku niesymetrycznej (przekoszonej) kierownicy. Pozostaje kwestia wyprofilowania oparcia fotela. Musiałby fotel być w osi kierownicy i tak samo niesymetryczny (przekoszony) jak kierownica żeby było równo/ symetrycznie i kręgosłup prosty.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2018, 08:52:18 wysłana przez fazibazi »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Czerwca 2018, 15:34:00 »
Ale wy macie problemy..., mierzyć jakimiś listwami ustawienie kierownicy, eh. Ważne, żeby wizualnie było prosto, no chyba, że ktoś na "oko" widzi, że jest krzywo. No ale co z tego? Źle się jedzie? Ja tak mam w starym Seicento, kierownica jest krzywo i za wysoko. W nowej Toyotce  z salonu wizualnie mam wszystko prościutko i bez zastrzeżeń. Mierzył, jak wy, tego nie będę, bo i po co?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Czerwca 2018, 17:48:20 »
Może prawa ręka i tak nie leży na kierownicy a na podłokietniku więc to porypali :D Trzeba zadzwonić i zapytać

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Czerwca 2018, 20:01:58 »
W poprzedniej mojej toyocie, kierownica była krzywo od czasu najechania na ogromną dziurę. Po ustawieniu geometrii kół wyprostowała się.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwca 2018, 21:29:19 »
kurde teraz już wiem dlaczego jak robię test rolexa (a`la zachar) to prawa ręka jest ok, a lewa nie  :grin:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwca 2018, 21:43:44 »
Ale wy macie problemy...
No mam. Jak sie siedzi w tygodniu paręnaście godzin w samochodzie (mam nadzieję ze już nie długo) to później sie czlowiek zastanawia czemu reka ciepnie albo cos strzyka w krzyżu. Dodaj do tego wymuszoną asymetrie. Poza tym zwykła dociekliwosc.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Czerwca 2018, 22:41:53 »
a 100% jeździsz rozumiem z obiema rękoma na kierownicy i byłeś rozumiem u lekarzy którzy zdiagnozowali u Ciebie rzecz niesamowitą mianowicie dwie identyczne kończyny? Żaden żyjący człowiek dotychczas nie miał dwóch takich samych rąk, nóg, narządów, jajników i innych tego typu. Jak się to u diabła Tobie udało ? zatem ponad 99% jeździ całe życie w każdym samochodzie niszcząc sobie kręgosłup a napewno są tacy którzy jeżdżą więcej i sami sobie taki żywot zgotowali. Nie miej pretensji do samochodu  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2018, 22:44:01 wysłana przez Stivo »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Czerwca 2018, 07:29:02 »
Stivo, znowu miałeś zly dzień? Do rzeczy. Znasz powód tego przekoszenia kierownicy?
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2018, 07:43:41 wysłana przez fazibazi »

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Czerwca 2018, 08:37:35 »
Hmm, ale trochę racji ma. Właśnie się obejrzałem w lustrze i widzę że prawą rękę mam o około 1cm. dłuższą. Pewnie dlatego że jestem praworęczny, więcej w niej noszę i dlatego się wydłużyła  :-) Więc biorąc pod uwagę że większość ludzi jest praworęczna to właśnie z prawej strony powinien być większy odstęp a jest odwrotnie  :grin:
Generalnie jakiś spec od ergonomii się powinien wypowiedzieć. Kiedyś miałem jazdę próbną Volvo V40, zauważyłem że nie da się regulować wysokości zagłówka. Facet z salonu wyjaśnił mi że tam w Volvo są tacy specjaliści którzy ustalili optymalną ze względu na bezpieczeństwo wysokość niezależnie od wzrostu siedzącego i dlatego się nie da regulować... dotąd nie do końca w to wierzę.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Czerwca 2018, 14:07:41 »
Sprawdzałem w ducato z dwóch różnych roczników w firmie obie kierownicę ustawione inaczej. Peugeot partner to samo i nawet kierownica nie jest na środku. Ktoś stwierdził że tak ma być i już. Jakieś powody ku temu są. W każdej marce inaczej

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Czerwca 2018, 16:33:33 »
Generalnie jakiś spec od ergonomii się powinien wypowiedzieć.

No dokładnie, albo ktoś z inżynierki samochodowej.

Mercedesy też tak mają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl