Autor Wątek: Wymiana łożyska przedniego kola z piasta  (Przeczytany 11506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana łożyska przedniego kola z piasta
« dnia: 20 Czerwca 2018, 23:03:23 »
Witam.

Jako, ze świeżo wymieniłem łożysko przedniego kola z piasta, opisze krok po kroku jak to się robi <taniec>

Luzujemy nakretki kola, samochod na podnosnik i podporke, zdejmujemy kolo.
Nakrętka półosi jest zaklepana (zabezpieczenie przed odkręceniem), uruchamiamy samochód i dajemy na EV, prosimy kogoś by trzymał hamulec, a my w tym czasie kluczem 30 odkręcamy te nakrętkę (ja akurat musiałem stanąć na klucz oczkowy wygięty).

Odkręcamy cały zacisk, dwie śruby 17 i zawieszamy go drutem na sprężynie i zdejmujemy tarcze hamulcowa.
Odkrecamy czujnik ABS kluczem 10 i uchwyt przewodu hamulcowego kluczem 13.
Nastepnie odkrecamy sworzen drazka kierowniczego kluczem 17 i go wybijamy.
U dolu zwrotnicy odkrecamy wachacz, 2 nakretki i jedna srube kluczem 17.
Pozostalo odkrecic zwrotnice od mcphersona, 2 nakretki klucz 22 i wyciagamy sruby.
Sciagamy zwrotnice z polosi i kladziemy ja szpilkami do dolu na dwoch kantowkach, tak aby wybic stare lozysko z piasta.
Robimy to duzym mlotkiem i kawalkiem klocka, by nie uszkodzic gniazda zwrotnicy.

NIE MA MOŻLIWOŚCI WYBICIA STAREGO ŁOŻYSKA Z PIASTA BEZ ZDJĘCIA ZWROTNICY (przeważnie wszystko jest zapieczone i wybija się od tylu).

Składamy w odwrotnej kolejności, z tym, ze ja wyczyściłem szczotka druciana gniazdo zwrotnicy i przesmarowałem smarem miedzianym, jak również wszystkie śruby.

PO DOKRĘCENIU PÓŁOSI KONIECZNIE ZABEZPIECZAMY NAKRĘTKĘ PRZED ODKRĘCENIEM ZAKLEPUJĄC JA.

Łożysko z piasta zakupiłem firmy Tora Bearings Japan za 185 zł (bez wysyłki).

Czas operacji to około 2 godziny z hakiem.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2018, 23:10:06 wysłana przez amokk »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana łożyska przedniego kola z piasta
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2018, 23:32:29 »
Dobra informacja dla pozostałych forumowiczów.
Jak masz jakieś foto to dodaj, na pewno się przydadzą.
Napisz jeszcze przy jakim przebiegu i w którym prius robiłeś.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2018, 00:16:02 »
Pacjent: Prius III 2009
Przebieg: 230.000 km

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2018, 00:20:15 »
wczoraj wymieniłem z bratem prawa piastę(założyłem temat coś buczy i szukam przyczyny)nie odakręcaliśmy i nie wybijalismy drążka kierowniczego jedynie sworzeń z dołu tzn te sruby żeby nie wybijać śworznia ze zwrotnicy kierownica chyba w prawo piastę w łapki i przegub się cofnął po lekkiej persfazji młotkiem przez kawałek rurki wczesniej ąoczywiście zacisk z tarcza na drut do sprężyny  po wybici z przgubu srbokrętem wybijamy zaslepke metalową z tyłu tzn od strony przegubu wybijamy i jest dostep do 4 śrub trzymajacych piastę  i teraz z górki uwazajcie przy skrecaniu osłona blaszna ta duza może byc przykręcona odwrotnie (tak sie stało :grin: :grin: :grin:)ja załozyłem faga 320 zł po rabatach (łozysko koyo ) klucz na ori gwiazdka a przy skrecaniu 32 mm i oczywiscie zaklepać tępym przecinakiem.

pacjent PII przebieg 268000 km
ale łożysko tj piasta ta zdemontowana wygląda na dobrą jakby mniej buczy przy skręcaniu w lewo ale jeszcze to nie to stara piasta na półkę dodatkowo zamieniłem koła z przodu i nic  :wallbash: :wallbash: :wallbash:cos nadal lekko buczy.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2018, 00:33:20 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2020, 17:56:37 »
przepraszam za archeologię, ale przypadkiem znalazłem ten temat.

Mam dokładnie to samo: wymieniłem prawą przednią piastę i dalej lekko szumi na zakręcie w lewo. Mniej, niż przed wymianą, ale jednak troszkę słychać.
Czy udało ci się wyeliminować problem? Jeśli tak, to w jaki sposób?

P.S. Piastę jak najbardziej można wymienić bez wyciągania zwrotnicy z auta. Odkręcasz 4 śruby i wybijasz piastę ze zwrotnicy. Fakt, trzeba trochę siły, ale nie jest to jakiś duży problem.
Mi wymiana zajęła chyba poniżej godziny.

Offline Zen-Kar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2021, 02:59:57 »
przepraszam za archeologię, ale przypadkiem znalazłem ten temat.

P.S. Piastę jak najbardziej można wymienić bez wyciągania zwrotnicy z auta. Odkręcasz 4 śruby i wybijasz piastę ze zwrotnicy. Fakt, trzeba trochę siły, ale nie jest to jakiś duży problem.
Mi wymiana zajęła chyba poniżej godziny.

Witam! Gratuluje czasu, bo mimo ze mam wprawe w wymianach - w moim wyciagnieta zwrotnica z auta i godzina walenia, tylko aby wybic stara piaste :( robota pod domem, juz mialem zamiar zabrac zwrotnice do jakiegos warsztatu na prase.
Raz sie uda a drugim razem trzeba zalozyc ze zlosliwosc rzeczy martwych przedluzy prace.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2021, 20:37:54 »
Już zapomniałem o tym temacie.
Wymieniłem jeszcze obie tylne piasty i mam cisze w aucie.

Szło podobnie jak ta pierwsza z przodu. Po prostu trzeba mieć spory młotek i nie bać się uderzyć. Bez tego trzeba wyciskać prasą.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2021, 11:14:32 »
Nie dawno wymieniałem lewą stronę tym razem nie Fag ale Tora potestuje zobaczę cena bardzo atrakcyjna opinie różne (w komplecie brakuje nowej nakrętki).Tym razem diagnozę która strona oparłem bardziej na przebiegu lewa starsza czyli wymieniam lewą .Chociaż objawy mogą być mylące.Metoda z odciążaniem łożyska na zakrętach i łukach ostatnio wprowadziła mnie w błąd mimo że posiłkowałem się opiniami zawodowych kierowców(tak prawa na stówe prawa do wymiany :grin: :grin:).Rozbiłem poprzednie łożysko i jedna bieżnia fioletowa a druga nówka .I to właśnie że są te dwie bieżnie jest mylące.Jak ktoś ma podnośnik to sprawa prosta auto do góry koła w ruch i słuchamy .Poprzedni Fag wytrzymał jakieś 100 000km.A i zwrotnicę przed montażem piasty  porządnie wyczyściłem z nalotu żeby sie nie męczyć przy kolejnej wymianie.
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl