Witam.
Jako, ze świeżo wymieniłem łożysko przedniego kola z piasta, opisze krok po kroku jak to się robi

Luzujemy nakretki kola, samochod na podnosnik i podporke, zdejmujemy kolo.
Nakrętka półosi jest zaklepana (zabezpieczenie przed odkręceniem), uruchamiamy samochód i dajemy na EV, prosimy kogoś by trzymał hamulec, a my w tym czasie kluczem 30 odkręcamy te nakrętkę (ja akurat musiałem stanąć na klucz oczkowy wygięty).
Odkręcamy cały zacisk, dwie śruby 17 i zawieszamy go drutem na sprężynie i zdejmujemy tarcze hamulcowa.
Odkrecamy czujnik ABS kluczem 10 i uchwyt przewodu hamulcowego kluczem 13.
Nastepnie odkrecamy sworzen drazka kierowniczego kluczem 17 i go wybijamy.
U dolu zwrotnicy odkrecamy wachacz, 2 nakretki i jedna srube kluczem 17.
Pozostalo odkrecic zwrotnice od mcphersona, 2 nakretki klucz 22 i wyciagamy sruby.
Sciagamy zwrotnice z polosi i kladziemy ja szpilkami do dolu na dwoch kantowkach, tak aby wybic stare lozysko z piasta.
Robimy to duzym mlotkiem i kawalkiem klocka, by nie uszkodzic gniazda zwrotnicy.
NIE MA MOŻLIWOŚCI WYBICIA STAREGO ŁOŻYSKA Z PIASTA BEZ ZDJĘCIA ZWROTNICY (przeważnie wszystko jest zapieczone i wybija się od tylu).
Składamy w odwrotnej kolejności, z tym, ze ja wyczyściłem szczotka druciana gniazdo zwrotnicy i przesmarowałem smarem miedzianym, jak również wszystkie śruby.
PO DOKRĘCENIU PÓŁOSI KONIECZNIE ZABEZPIECZAMY NAKRĘTKĘ PRZED ODKRĘCENIEM ZAKLEPUJĄC JA.
Łożysko z piasta zakupiłem firmy Tora Bearings Japan za 185 zł (bez wysyłki).
Czas operacji to około 2 godziny z hakiem.