Autor Wątek: Dwa pytania: o DPF i o spadek mocy  (Przeczytany 2023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
Dwa pytania: o DPF i o spadek mocy
« dnia: 25 Czerwca 2018, 17:40:07 »
Cześć wszystkim,

Mam dwa pytania, pierwsze dotyczy DPF w Aurisie II, 1,4 d4d z 2013, dzisiaj w drodze z pracy chyba zaczął mi sie wypalac DPF, i co najdziwniejsze - praktycznie w korku :/ obroty wzrosly do 1000/min, jak zaparkowalem pod domem to rura wydechowa byla mega gorąca. Niestety, musiałem dzieciaki do domu odstawić, ale po pół godzinie zrobiłem wycieczkę po S8 ponad 50 km, spalanie bylo trochę wyższe niz normalnie. Po powrocie z wycieczki, obroty na wolnych 750/min i rura zimna w dotyku. Czy to oznacza, że procedura dopalania została wznowiona, czy dalej się kisi wszystko w środku? Czy to normalne, ze DPF sie w mieście wypala jak trasy robie co tydzień?

Druga sprawa: tydzień temu na autostradzie przy 140km/h, nagle auto stracilo moc, wszystkie biegi w dół i zero reakcji, dopiero po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu, bez gaszenia silnika ato normalnie pojechało. Tu nie mam zadnej teorii co to moglo byc, moze ktos mial podobne doświadczenie?

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dwa pytania: o DPF i o spadek mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2018, 23:46:42 »
tu masz parę linków na start
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42360.0.html
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42360.0.html

ale tak serio to z zachowaniem DPF w Aurisie to chyba nikt nic nie wie do końca.

przykładowo
jakiś czas temu jechałem na rezerwie i Auriska postanowiła dopalić DPF (spokojna droga do pracy z małymi korkami). Czy to normalne przy takiej ilości paliwa? Kiedyś w ASO mi jeden gość powiedział, że w zbiorniku musi być podobno co najmniej 25%.
Innym razem miałem dziwną sytuację, którą opisałem tu
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43053.msg601545.html#msg601545

Przydałby się porządny algorytm zachowania samej procedury oraz kierującego bo wszyscy przepalają DPF na czuja

moim zdaniem sposób dopalania DPF jest ciężko upośledzony w Aurisie.
Raz, że nie ma skutecznej dystrybucji wiedzy (jak wyżej wspomniałem)
Dwa, 1FL nie ma nawet sygnalizacji że coś się dzieje i tylko obroty na luzie/spalanie chwilowe coś sygnalizuje
Trzy, nie rozumiem dlaczego dopalanie nie jest zrealizowane w taki sposób, że komputer informuje uzytkownika, że na przestrzeni powiedzmy około 20km użytkownik w dogodnym momencie może wystartować, przykładowo, oddzielnym przyciskiem dopalanie (przycisk nic nie robi jak komputer nie zezwoli), bo w przeciwnym przypadku komputer to wykona sam tradycyjnie.

Na podstawie powyższego problem ze zawalonymi procedurami pewnie znikłby całkowicie
Problem jest taki, że zabawa z DPF została zaprojektowana jako proces niby bezobsługowy, a w rzeczywistości jest najbardziej obsługowym procesem w całym samochodzie.
Już "projekt studencki" chyba w kolejnych generacjach i liftach by uwzględniał coś podobnego

Dodatkowe pytania
Co jest lepsze; przerwanie procedury czy usiłowanie by auris sam ją zakończył (prawdopodobnie jako fail)?
Czy każde przerwanie ma istotny wpływ na zwiększenie ilości paliwa o oleju silnikowym? Ile takich przerwać jest "akceptowalnych" przed np wymianą oleju?

Może się to wydawać wydumane, ale jak ktoś już natrzaskał XX kkm i poznał swego ropniaka na wylot jeśli chodzi o zabawy z DPF i mógłby się pokusić o taki algorytm.
Jak ktoś ma coś pomocnego do dodania to proszę pisać

Pomijając ten mankament ja jestem mega zadowolony ze swojego autka - właśnie celowo w diselku - no może jak się przymknie oko na ultra tandetny plastik dolnej konsoli centralnej, który ugina się i trzeszczy od dotknięcia kolanem.
Forumowicze już mnie pewnie kojarzą, że czasami lubię wylać trochę swoich żali, ale co to za Polak, który nie narzeka :)

nawiązując do drugiego pytania - przyczyną spadku mocy może być właśnie zapchany DPF. Ważne by przy podjęciu następnej próby pozwolić mu ją wykonać bo potem tylko dokulanie się do warsztatu na awaryjne dopalenie, a dalej wymiana/wycinka
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2018, 00:27:53 wysłana przez vagon1 »
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl