Autor Wątek: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?  (Przeczytany 361965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?
« Odpowiedź #225 dnia: 04 Września 2019, 12:10:50 »
Nie jestem technologiem ocynku. Bazuje na wiedzy przekazanej przez Jacka Balkana ktory moim zdaniem polegl w sporze z Mazda. Mazda nie uzywa ocynku ale rownie dobrze zabezpiecza nowe samochody. Jesli jestem w bledzie to mnie poprawcie.

Druga sprawa. Rozmawiamy tutaj o nowych samochodach. Mysle ze nikt sie nie martwi czy za 15 lat jego auto zacznie rdzewiec bo pewnie je sprzeda dalej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Chicen

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #226 dnia: 04 Września 2019, 12:21:20 »
Toyota nie tylko w Camry nie ocynkowała blach, w innych modelach także, a jakoś ich samochody nie wypadają źle na tle konkurencji, wiec czym tu się martwić? Mazda zapracowała sobie na taka opinię, wiec byłem pewien, że Toyoty cynkują, a tu się okazuje, że nie, ale najważniejsze jest, że nie rdzewieją, bo chyba o to tu chodzi.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #227 dnia: 04 Września 2019, 13:04:14 »
Ocynk to stara technologia zabezpieczania auta. Istnieja rowniez inne rownie skuteczne.
Jakie? Te wszystkie inne możesz dołożyć do ocynku, odwrotnie nie da rady.

Pozwolę się narazić  :roll: za 3 grosze w dyskusji.
Od lat kilkunastu istnieje "szkoła psucia" w każdej dziedzinie około naszego życia.

W każdym obecnie masowo produkowanym sprzęcie jest zadana trajektoria / w czasie użytkowania np pralka TV i auto... takim czasem życia jest np w aucie karoseria w TV itp elektronika a szczególnie tranzystory.
Tak, Mercedes o mało nie zbankrutował produkując W123 i 124. Poprawiono to ewidentnie w W210. Volvo podobnie : seria 240/740/940 (poprawiono w 850), Camry gen III a nawet Trabant (nie rdzewiał a gnił). Auta mało się psuły, serwisy narzekały na mały przerób i zarobek. Coś trzeba spier...ć, więc używano do tłoczenia profili blach tzw miękkich, które - odkryto b.szybko się utleniają ale za to ładnie obłe kształty się kształtuje..
Typowego ocynku jak na znakach drogowych niestety  :| nie uświadczysz na aucie. No możesz kupić duraluminiowe AUDI lub odkopać technologie produkcji kadłubów Polskiego Bombowca Łoś i zostać bogatym  :grin:  (III rzesza nie potrafiła odtworzyć składu stopu aluminium !) także...
Fiaty UNO, VOLVO - np szły przez kąpiele z farbą zawierające inhibitory w tym cynk, ale typowo jak śruby - ogniowo lub połacie na znaki nie było stosowane (ja się nie spotkałem).  Owszem były w autach elementy aluminiowe w karoserii lub z platyku np Volvo tylna pokrywa, Fiat TIPO tylna pokrywa. Dlaczego? No bo miało auto być odciążone a jak siłowniki się wysrały to by melonika nie zgnieść przy załadunku.
Auta po-cynkowane zalecało się okresowo sprejować bitumem, podobnie jak sprzęt wojskowy czy ciężki budowlany.  Technologia antykorozyjna jak na statkach nie pomoże, gdyż musi być ogniwo tzn musi być ciecz a auto w cieczy nie pływa non stop.
Dlatego bitumy położone po złożeniu auta pozwoliły producentom "przetrwać" czas gwarancji ale nie przekroczyć założenia że po ok 5-8 latach nic się juz nie opłaca naprawiać tzn montować, bo obecne konstrukcje naprawia się przez wymianę elementów lub podzespołów. Nadto czas i ilość wytworzonych podzespołów do napraw jest ograniczona. Tłumaczyć raczej nie trzeba czemu.
VOLVO 940 które częściej obecnie używam naprawie (podpieram się rzeczywistym przykładem, a nie poczytaj-kowymi bełkotami forumowymi) na drodze za pomocą kilku prostych narzędzi, natomiast jakieś blu hybrydy non stop smog od zużytych pierścieni ni huhu nie jest przyjemnie i łatwo.  A czemu ? - jak nie wiadomomo czemu to chodzi o ???? ---------------$
Dodatkowe systemy wspomagające ? są zwolennicy i przeciwnicy.
Niedługo zapewne będą latały drony mocowane na dachu auta - to dla tych co lubią melepetowe gadżety, a dla normalnych aut jest system ciesz się jazdą odpoczywaj w aucie, a jak zasypiasz zrelaksowany jest system antyprzysypiajacy - przypier... z liścia od pasażera. Takich systemów pobudki w nowej kosmicznej technologi nie uświadczysz....ale zapłacisz za nia srogo pieniędzy. Tylko po co i komu ma to pożytkować ? i skąd wiedzieć kiedy system się popsuje bo kuna nadgryzła kabelek od systemu wspomagajacego hamowanie. Zresztą taki system nie pomoże jak założysz tanie zamienniki hamulcowe, wtedy cyrk jest na bank szwajcarski.... 

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #228 dnia: 06 Września 2019, 09:03:24 »
https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-camry-test-dlugodystansowy-4050-km/
Fajny test w trasie. Nie wiem może już czytaliście, bo pokazał się chyba z dwa tyg temu.
No kurcze coraz bardziej ta bryka mi się podoba... :good:

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #229 dnia: 06 Września 2019, 10:36:39 »
No kurcze coraz bardziej ta bryka mi się podoba
A czytałeś wszystkie komentarze? Auto kiepskie,choć nawet go nie widzieli. Zastanów się zatem nad swoją chucią.  :-)

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #230 dnia: 06 Września 2019, 13:27:22 »
Panowie spokojnie. Raczej nikt nie twierdzi że auto kiepskie. To że brak mu ocynku i zdarzył się problem z tempomatem ,tudzież że brak mu tego czy owego, jak sami twierdzicie, nie znaczy że auto złe. Toyota ma jak by nie patrzeć, dobre zabezpieczenia antykorozyjne. Moja III generacja "gnije" już 26 lat i podejrzewam (Zapewne słusznie) że przez następne 26, dalej będzie sobie spokojnie "gniła". Mi osobiście nowa Camry bardzo się podoba. (No fakt,wolał bym jak już, v6 zza wielkiej wody)

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #231 dnia: 06 Września 2019, 14:15:01 »
Raczej nikt nie twierdzi że auto kiepskie
Poczytaj komentarze pod linkiem który podał JanB. Kamerka do du...y. Diesel pali mniej itd. Ja jeżdżę już 3,5 m-ca i pomimo,że jest to wersja Comfort,bardzo sobie chwalę.
Nie ma idealnych samochodów,a maruda zawsze coś znajdzie nie znając nawet auta.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #232 dnia: 06 Września 2019, 14:17:21 »
Ja nawet nie komentuje tego co sie dzieje pod filmami na YT z Camry. W PL jest tak duza masa wielbicie innych marek zakochanych w samochodach z obrazka ze czlowiekowi sie nie wytlumaczy. Ze Camry to po prostu Camry. Taka ma byc.

Offline Chicen

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #233 dnia: 06 Września 2019, 14:34:06 »
Fajny test w trasie. Nie wiem może już czytaliście, bo pokazał się chyba z dwa tyg temu.
Nie czytałem wcześniej, dzięki za podrzucenie linku. Bardzo pochlebne opinie autora utwierdzają mnie, że dobrą decyzję podjąłem, bo moja już dawno zamówiona i mam odbierać w tym miesiącu  :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #234 dnia: 06 Września 2019, 16:36:27 »
Jesli ktos chce dostac 500zl znizki na zakup nowego auta to tutaj jest bon.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #235 dnia: 06 Września 2019, 19:03:13 »
W PL jest tak duza masa wielbicie innych marek zakochanych w samochodach z obrazka ze czlowiekowi sie nie wytlumaczy. Ze Camry to po prostu Camry. Taka ma byc.
Bardzo celna i w zasadzie jedyna słuszna uwaga.

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #236 dnia: 06 Września 2019, 20:23:14 »
Jak to powiedział Pertyn w swoim amerykąńskimvteście Camry , "królowa jest tylko jedna".

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #237 dnia: 15 Września 2019, 20:16:02 »
Czy ktos ma jakies informacje na temat Carplay lub Android Auto do Toyoty Camry 2019? Moj sprzedawca przestal mi odpisywac na maile po wydaniu samochodu  <zalamka>

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #238 dnia: 16 Września 2019, 09:37:14 »
a nawet Trabant (nie rdzewiał a gnił)

Szkielet Trabanta był z blach z radzieckiej stali - nie były w ogóle cynkowane. Tak więc nie gnił tylko rdzewiał.
Podobnie było w  Maluchu

Coś trzeba spier...ć, więc używano do tłoczenia profili blach tzw miękkich, które - odkryto b.szybko się utleniają ale za to ładnie obłe kształty się kształtuje..

I dla tego zaczęto stosować blachy ocynkowane.

Fiaty UNO, VOLVO - np szły przez kąpiele z farbą zawierające inhibitory w tym cynk

Kolega myli technologie. Do kąpieli idzie cała karoseria - ten proces nazywa się malowaniem kataforetycznym. A cynk nanosi się na blachy w walcowniach.
Rzeczywiście jest to "inny" cynk niż nakładany w procesie cynkowania ogniowego - ale cynkowanie ogniowe stosuje się przede wszystkim do wyrobów nie zabezpieczanych kolejnymi warstwami (płoty, balustrady, konstrukcje stalowe)
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

pireus

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 16 Września 2019, 10:10:17 »
Rzeczywiście jest to "inny" cynk niż nakładany w procesie cynkowania ogniowego - ale cynkowanie ogniowe stosuje się przede wszystkim do wyrobów nie zabezpieczanych kolejnymi warstwam
Nieprawda, ocynk ogniowy jest stosowany w samochodach. Zamieściłem nawet film pokazujący jak to wygląda w Oplu.
https://www.youtube.com/watch?v=9j8vCSKEgt0
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2019, 10:13:31 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl