Autor Wątek: Którą Toyotę wybrać?  (Przeczytany 32345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Którą Toyotę wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Lipca 2018, 13:56:15 »
Przy 300km miesiecznie w ogole nie oplaca sie posiadanie samochodu, taxi wyjdzie taniej po uwzglednieniu serwisu, ubezpieczen, paliwa, utraty wartosci. Przy statystycznych 15kkm rocznie i zalozeniu 20zl oszczednosci na paliwie na 100km roznica 15tys.zl zniweluje sie po 5 latach a w przypadku zakupu benzyny z automatem to bedzie o polowe mniej.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Lipca 2018, 13:57:35 »
czy faktycznie są aż tak duże różnice cenowe w autach używanych - auris benzyna vs auris hybryda?

Jak kupowałem swojego aurisa (3 latek)  i koniecznie chciałem kombi i w automacie to praktycznie nie było różnicy cenowej.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Lipca 2018, 14:04:33 »
Przy 300km miesiecznie w ogole nie oplaca sie posiadanie samochodu, taxi wyjdzie taniej po uwzglednieniu serwisu, ubezpieczen, paliwa, utraty wartosci. Przy statystycznych 15kkm rocznie i zalozeniu 20zl oszczednosci na paliwie na 100km roznica 15tys.zl zniweluje sie po 5 latach a w przypadku zakupu benzyny z automatem to bedzie o polowe mniej.

300km w mieście. Czytaj proszę całość. I jest to jedno z 3 aut jakie mam. Z przeznaczeniem na przewożenie dzieci/wyjazdy rodzinne. Przytoczyłem przebiegi w mieście bo są one najmniej korzystne w porównaniu 1,6 Valematic vs Hybryda.
Pzdr.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lipca 2018, 14:10:49 »
Auris hybryda jest bardzo prostą konstrukcją i nawet po gwarancji znajdzie się niejeden mechanik co ją naprawi. Poza tym, ze względu na prostą konstrukcję tam nie ma co się psuć, a wymiany płynów, klocków czy tarcz to spokojnie nawet i samemu można zrobić.
Dziś jechałem na trasie Warszawa-Ostrołęka-Warszawa - 3 nastolatków na pokładzie plus pełen bagażnik. Średnia prędkość na poziomie 70 km/h natomiast spalanie z komputera 4.1 litra.

Ostatnia trasa Corollą 1,6 - ponad 700km. Średniej prędkości nie znam ale pewnie w okolicach 60km/h. Zużycie 4,99l/100km, czyli około 1l/100km więcej.
Dla mnie tak wolna jazda na dłuższym odcinku jest męcząca więc to tylko raczej dla testu.
Co w hybrydzie jest prostsze niż w zwykłym silniku benzynowym?
Może masy aut się istotnie różnią?

Ojciec ma priusa i za nic nie kupi juz innego auta. Nie chodzi tu o spalanie a o sam komdort jazdy.

Ale inne auta też mają bezstopniowe skrzynie...
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 14:13:48 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Lipca 2018, 14:13:34 »
Napisałem, że hybryda jest prostą konstrukcją, nie w kontekście prostszej niż tylko benzyna (chociaż taka jest) tylko w kontekście informacji, że po gwarancji będzie trudno z mechanikiem.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 14:28:21 wysłana przez Jeziorko »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Lipca 2018, 14:20:58 »
Witam,

mam 1,6 Valvelmatic TS, manual. W moim przypadku robię około 300km miesięcznie w mieście - dojazdy do pracy plus przedszkole z dziećmi. Reszta ewentualnie w trasie na wyjazdach. Zakładając spalanie na poziomie 10l, jak najbardziej ok w tym silniku w mieście, wyjdzie mi około 30L benzyny, czyli na oko 150zl przy obecnych cenach. Jak piszecie hybryda spali około 6L, czyli tak mniej wiece 90zl. W przypadku tylko i wyłącznie jazdy w mieście ( przypadek najgorszy ) wyjdzie mi oszczędności około 60zl na miesiąc, wiec 720zl na rok, poniżej 10k na dziesięć lat. Jak się nie walnąłem to w moim przypadku/opinii nie warto iść w hybrydę ze względów ekonomicznych ( aby oszczędzić poniżej 700zl na rok przy obecnych wysokich cenach benzyny). Bo ewentualna jazda poza miastem zmniejsza te różnicę. A hybryda jednak mimo, że bardzo udana jak czytam, jest droższa w zakupie i zapewne każdy mechanik poza ASO tak łatwo nie podejdzie po gwarancji. Kluczowym kryterium wyboru silnika dla mnie była sprawdzona i bezawaryjna jednostka. Bez żadnych turbin czy Start-stop. Trzeba mieć też świadomość, że nie jest to rakieta. Ale po 5tys przejechanych mogę powiedzieć, że da się tym w miarę komfortowo jeździć. Trzeba tylko odpowiednio redukować biegi przy wyprzedzaniu  :cheesy:
Ostatnio według komputera wracałem z wakacji około 1100km - spalanie z załadowanym autem ( pełny bagażnik plus 2 osoby dorosłe i 2 dzieci)  i droga autostradami Austria/Słowacja wyszło 6,7 L.
Ale to moja prywatna i subiektywna opinia.

Pozdrawiam

Hybryda jak wszystko - nie jest dla każdego.  Z tego co piszesz masz przebiegi roczne na poziomie kilku tysięcy km, podczas gdy hybryda lub diesel są do brania pod uwagę przy przebiegach przynajmniej 15 tys rocznie.

Porównuje się porównywalne czyli w tym przypadku auta z automatem, różnica ceny zakupu spada do 10200 zł i nie całą różnicę ale różnice w spadku wartości w okresie użytkowania - dla 5 lat można przyjąć 60% czyli ok. 6000 zł (już pominę że hybrydy mają niższy spadek wartości niż benzyny i diesle).  Różnicę w spalaniu realnie można przyjąć 2,5 litra / 100 km (każdy sobie sam powinien oszacować do swojego profilu jazdy).   I teraz  liczymy kiedy się zacznie zwracać.  6000 zł : 5 zł za litr : 2,5 litra/100 km * 100 = wychodzi 48000 km.  Można sobie podstawiać inne wartości jeżeli chodzi o utratę wartości, cenę paliwa, różnicę w zużyciu, dodać kwestię róznic kosztów ubezpieczenia, kredytu, ale jak widać przy 15 tys km rocznie przez 5 lat zwykle hybryda ma sens.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Lipca 2018, 14:22:09 »
Hybryde albo sie kocha albo nienawidzi. Kochaja je ci co nimi jezdza a nienawidza ci, ktorzy z roznych wzgledow nie moga sobie pozwolic na ich posiadanie. Dorabiaja pozniej teorie na temat nizszosci hybryd i glosza je gdzie sie da. Taka bezinteresowna zawisc :)

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Lipca 2018, 14:24:57 »
hahaha

nie wydaje mi się, że aż tak jest.

Kupując Aurisa chciałem przede wszystkim tanie auto w eksploatacji w fajnej wersji wyposażenia.
Pierwszy strzał to miała być Avensis ale niestety pali w mieście więcej niż Auris. Do tego nie ma aż takie różnicy w wielkości auta.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 14:27:30 wysłana przez Jeziorko »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Lipca 2018, 14:27:25 »
Mechanicznie sporo. Nie ma turbiny, rozrusznika, sprzęgła, dwumasy, skrzyni biegów, nie ma żadnych pasków a rozrząd łańcuchowy w jednostce spalinowej ma wręcz laboratoryjne warunki pracy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Lipca 2018, 14:29:53 »
Taka bezinteresowna zawisc
Nie, to głównie niewiedza.  Jeszcze nie spotkałem "nieposiadacza" hybrydy, który by nie był pełen fałszywych przekonań na jej temat.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Lipca 2018, 14:32:57 »
Może masy aut się istotnie różnią?
Owszem, hybrydy są masą bardziej zbliżone do diesli.  Ile masz wpisane w dowodzie rejestracyjnym w pozycji G?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Lipca 2018, 14:36:38 »
Pytanie skad to falszywe przekonanie w nich? Na pewno nie z materialow reklamowych Toyoty ani z reklam w TV.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Lipca 2018, 14:44:18 »
Pytanie skad to falszywe przekonanie w nich? Na pewno nie z materialow reklamowych Toyoty ani z reklam w TV.
Nie da się zrozumieć bez zagłębienia w technikę a te reklamy to na poziomie proszków do prania są....

Plus to że internet składa się w 99% z urban legends i w 1% z rzetelnej wiedzy...

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Lipca 2018, 14:52:07 »
Różnicę w spalaniu realnie można przyjąć 2,5 litra / 100 km (każdy sobie sam powinien oszacować do swojego profilu jazdy).
Hybryda jak wszystko - nie jest dla każdego.  Z tego co piszesz masz przebiegi roczne na poziomie kilku tysięcy km, podczas gdy hybryda lub diesel są do brania pod uwagę przy przebiegach przynajmniej 15 tys rocznie.

Porównuje się porównywalne czyli w tym przypadku auta z automatem, różnica ceny zakupu spada do 10200 zł i nie całą różnicę ale różnice w spadku wartości w okresie użytkowania - dla 5 lat można przyjąć 60% czyli ok. 6000 zł (już pominę że hybrydy mają niższy spadek wartości niż benzyny i diesle).  Różnicę w spalaniu realnie można przyjąć 2,5 litra / 100 km (każdy sobie sam powinien oszacować do swojego profilu jazdy).   I teraz  liczymy kiedy się zacznie zwracać.  6000 zł : 5 zł za litr : 2,5 litra/100 km * 100 = wychodzi 48000 km.  Można sobie podstawiać inne wartości jeżeli chodzi o utratę wartości, cenę paliwa, różnicę w zużyciu, dodać kwestię róznic kosztów ubezpieczenia, kredytu, ale jak widać przy 15 tys km rocznie przez 5 lat zwykle hybryda ma sens.

Dokładnie w moim przypadku przebieg to kilka tysięcy rocznie. Ale i tak nie skreślałem hybrydy od razu przy szukaniu nowego auta.
Trochę też jest racji w tym, że zbyt mało wiedziałem/wiem od strony technicznej jak to hybryda jest zbudowana/działa. Bo lubię i potrafię zrobić trochę rzeczy przy "konwencjonalnych" autach. I to trochę też mnie zniechęciło.
Pzdr.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Lipca 2018, 14:53:22 »
Mechanicznie sporo. Nie ma turbiny, rozrusznika, sprzęgła, dwumasy, skrzyni biegów, nie ma żadnych pasków a rozrząd łańcuchowy w jednostce spalinowej ma wręcz laboratoryjne warunki pracy.

Czyli przy przemyślanym dobrze auta i pewnej dozie szczęścia nic co się naprawia przed zgniciem budy. Z powyższej litanii łatwo znaleźć auto w którym nic z stego nie trzeba będzie ruszać przez kilka/naście lat...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl