Autor Wątek: ile wyciaga wasza rolka?  (Przeczytany 38391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Janooop

• Toyot Chodzacy
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maja 2005, 11:18:34 »
Grzechotnik Gośki z 3 osobami i bagarzem
Janooop vel. Quinnolite to powiedział

Bartek72

• Gość
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2005, 13:53:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Bartek72, - cos´ insynuujesz??? ostrozÿnie z takimi wypowiedziami!

Alez skad...
Chcialem tylko powiedziec apropos wszystkich scigantow (to troche wulgarny cytat z "dziel wybranych" mojego szefa - od razu przepraszam wszystkich zainteresowanych):
"staje mi od zupelnie czego innego".
No, ale to juz prywatna sprawa kazdego...
Co do predkosci maksymalnej to szkoda, ze sie nigdy nie dowiemy jak szybko jechalo trzech malolatow jakies pol roku temu na warszawskim Zeraniu - oczywiscie zanim wpadli do kanalu... Pamietacie ta sprawe? Moze oni byliby rekordzistami? Myslicie, ze jechali szybciej od kluzika (205km/h)?
Ale, ale - jeden nawet przezyl...

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maja 2005, 14:07:29 »
Cytat: Bartek72
Cytuj (zaznaczone)
Bartek72, - cos´ insynuujesz??? ostrozÿnie z takimi wypowiedziami!

Alez skad...
Chcialem tylko powiedziec apropos wszystkich scigantow (to troche wulgarny cytat z "dziel wybranych" mojego szefa - od razu przepraszam wszystkich zainteresowanych):
"staje mi od zupelnie czego innego".
No, ale to juz prywatna sprawa kazdego...
Co do predkosci maksymalnej to szkoda, ze sie nigdy nie dowiemy jak szybko jechalo trzech malolatow jakies pol roku temu na warszawskim Zeraniu - oczywiscie zanim wpadli do kanalu... Pamietacie ta sprawe? Moze oni byliby rekordzistami? Myslicie, ze jechali szybciej od kluzika (205km/h)?
Ale, ale - jeden nawet przezyl...

Szkoda ze nie wiesz o czym piszesz smutne to szczególnie dla ludzi którzy znali ich osobiście.

Co do ścigantów to co innego ganiać po mieście w ruchu ulicznym a co innego sprawdzić V max np na autostradzie o 4 rano gdzie masz praktycznie 0 ruch.
Nie wiem czy wiesz ale np w Angli tylko 7% wypadków powoduje nadmierna prędkość. Jeden z kierowców wyscigowych powiedział kiedyś ze to nie prędkość zabija a brak wyobrażni. To jest prawdziwy problem.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maja 2005, 14:28:05 »
Cytat: Janooop
Grzechotnik Gośki z 3 osobami i bagarzem

Jak zrobiłeś to zdjęcie ?
Nie za mało tych obrotów jak na taką prędkość ? Ja mam tyle przy 150-160.
Aha i jeszcze jedno. Wszyscy tak kręcicie 190-200, a macie oryginaly rozmiar kół i opon ? Ponadto z pomiarów przeprowadzanych przez ludzi obeznanych z tematem wynikało, ze japońce (zwłaszcza tojki) lubią pokazywać na liczniku nieco więcej niż jest w rzeczywistości.
E18_Prestige_MultidriveS

[Kuba]

• Gość
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maja 2005, 14:39:08 »
Cytat: YogiBabo
Ponadto z pomiarów przeprowadzanych przez ludzi obeznanych z tematem wynikało, ze japońce (zwłaszcza tojki) lubią pokazywać na liczniku nieco więcej niż jest w rzeczywistości.
Gwoli scislosci, kazdy liczniik powinien pokazywac 'wiecej', bo takie sa przepisy. Natomiast ile 'wiecej' to juz sprawa indywidualnego przypadku.
BTW oczywiscie zgadzam sie ze rozmiar opon rowniez ma niebagatelne znaczenie.

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maja 2005, 15:23:23 »
Ja dzis swoja E12 odbieram (w koncu) wiec na temat maksa sie nie wypowiem (na razie), ale...

W poprzednich samochodach pozyczalem GPS'a i porownywalem predkosc licznika z predkoscia mierzona z satelity. Jak pomierze Rolke to dam znac.

Tymczasem, na bazie poprzednich pomiarow, moge powiedziec, ze "nowe" auta na standardowych kolach nie przeklamuja znaczaco...
Głowix

Bartek72

• Gość
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Maja 2005, 16:29:31 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie wiem czy wiesz ale np w Angli tylko 7% wypadków powoduje nadmierna pre˛dkos´c´.

Dla mnie to nie "tylko" ale "az". Wiesz jakie to w sumie liczby?
Cytuj (zaznaczone)
Szkoda ze nie wiesz o czym piszesz smutne to szczególnie dla ludzi którzy znali ich osobis´cie.

Zgadzam sie jak najbardziej. Moze to idiotycznie zabrzmi, ale od kiedy jestem podwojnym ojcem zycie ludzkie ma dla mnie szczegolna wartosc. Takze cudze. Nie moge nie reagowac kiedy ktos je lekkomyslnie naraza.
Pozdrawiam!

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Maja 2005, 16:43:02 »
Pytanie nie bylo sprecyzowane.Po prostu ile kto czym-chodzi o roczniki i modele nadwozia corolli wyciaga.Fakt wszystko ma znaczenie ale na co dzien jezdzimy tym co otrzymalismy z fabryki albo po poprzedniku albo sami zalozylismy.Z tymi licznikami to na pewno moga nie wskazywac realnie ale plus 5-10 km to takie sobie.Co do bezpieczensywa.Bartek 72 przypomnial mi mnie kiedy to jakies 4 lata temu dokladnie to samo-moze troszke innymi wyrazami ale kulturalnie napisalem na forum DU majac Laniego.Jednak wtedy jakis cwaniaczek od razu zaczal sie chwalic jak on to pocina jak to narzeka na tych wolno jadacych.Wiec ja od razu poslalem kazanko...tu pytanko bylo proste bez emocji i negatywnego podloza skierowane do corollkowcow.Tak samo my odpowiedzielismy.Sadzac ze...kazdy z nas ma jednak rozum juz swoj wiek,,i kazdy zdaje sobie sprawe ze 7 letnie auto jednak jest juz starszawe i nie ma co wierzyc w wytrzymalosc jak po wyjezdzie z fabryki raz w zyciu po prostu musial to przetestowac.Ja jezdze wtedy na maxa gdy mam warunki znam droge takze i wiem na co czym moge sobie pozwolic.A wierzcie mi ze...za duzo ogladam efekty zwyklych kolizji drogowych i glupoty ludzkiej by o tym zapominac i jechac na maxa.Nie ukrywam ze czasem to robie ale...zal mi samochodu i nie potrzebuje az tak pedzic.Ale...przeciez w kazdym z nas...taka chec poznania siebie i przede wsz samochodu w warunkach extremum siedzi :-)))

Offline otis

• Toyot Pełzający
  • **
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2005, 18:01:16 »
ja wg stanu prędkościomierza osiągnąłem swoją 200 km/h. ale wg mnie zawyża prędkości więc obiektywnie rzecz ujmując mogłem jechać ok 185 km/h. w kabinie były 3 osoby bez bagażu  8)
"... po jasnej stronie księżyca"

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Maja 2005, 18:05:54 »
Nie wiem czy są przekłamania bo na jednym ze spotów w Szczecinie mierzyliśmy corolle alek_d E-10 i miał załorzone konkretne kapcie chyba 185 z przodu i 195 z tyłu R14. I przy predkosci 100 km\h drugim autem czyli carina Wlodka i miał taka sama predkość więc dużego przekłamania nie ma a nawet bym powiedział że wcale. A co do kolegi który pisał o oleju w głowie to jest to sprawa kazdego indywidualnie a po drugie to chyba nikt tej predkości nie sprawdza w centrum tylko na autostradzie więc w czym problem w niemczech nie ma ograniczenia wiec każdy cisnie ile może V-MAX tylko że tam zaden burak który jedzie  wolniej nie zajmuje pasa ruchu dla aut szybszych, takim buractwem reprezętuja sie polacy bo jak to możliwe że gość corollą jedzie 174km\h i wyprzedza mesia czy inne autko. Więc tutaj to jest chyba tylko i wyłacznie mętalnośc ludzka i brak wyobrażni. Bo mozesz jechac kolego drogi co masz olej w głowie 80km\h i wjedzie w ciebie gościu tirem z prędkością 110km\h bo akurat wyprzedza drugiego kolege i chce byc lepszy noi juz jest wypadek bo ty bedziesz tym 3 niewinnym. :twisted:
Pozdrawiam wiadomo kto.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

lifeson

• Gość
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Maja 2005, 00:37:42 »
Cytat: YogiBabo
Cytat: Janooop
Grzechotnik Gośki z 3 osobami i bagażem

Jak zrobiłeś to zdjęcie ?
Nie za mało tych obrotów jak na taką prędkość ? Ja mam tyle przy 150-160.
Aha i jeszcze jedno. Wszyscy tak kręcicie 190-200, a macie oryginaly rozmiar kół i opon ? Ponadto z pomiarów przeprowadzanych przez ludzi obeznanych z tematem wynikało, ze japońce (zwłaszcza tojki) lubią pokazywać na liczniku nieco więcej niż jest w rzeczywistości.

to diesel

lifeson

• Gość
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Maja 2005, 00:44:26 »
Cytat: Iceman
Co do ścigantów to co innego ganiać po mieście w ruchu ulicznym a co innego sprawdzić V max np na autostradzie o 4 rano gdzie masz praktycznie 0 ruch.

taaa, pewnie wiekszosc z nas tak wlasnie sprawdza v-max  :abadgrin

Cytat: Iceman

Nie wiem czy wiesz ale np w Angli tylko 7% wypadków powoduje nadmierna prędkość. Jeden z kierowców wyscigowych powiedział kiedyś ze to nie prędkość zabija a brak wyobrażni. To jest prawdziwy problem.

w anglii to przede wszystkim maja DROGI :) i to jedne z najbezpieczniejszych jesli nie najbezpieczniejsze w europie pod wzgledem konstrukcyjnym (same ronda itd), no i budy z fotoradarami co doslownie kilka mil, wiec nie ma tam tak duzo amatorow predkosci :)
a miedzy nadmierna predkoscia a brakiem wyobrazni bardzo czesto mozna postawic znak rownosci.
gwoli wyjasnienia ja jeszcze jestem jak najbardziej amatorem predkosci, ale widze ze z wiekiem mi to zaczyna przechodzic, jestem po prostu samokrytyczny )

Bartek72

• Gość
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Maja 2005, 07:45:45 »
Cytuj (zaznaczone)
A co do kolegi który pisa? o oleju w g?owie to jest to sprawa kazdego indywidualnie

Owszem, ale skad masz pewnosc ze zawiniesz sie na drzewie a nie wjedziesz na mnie?
Pierwszy przypadek to Twoja sprawa, drugi juz nie...

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Maja 2005, 08:27:42 »
Wiecie co tak poczytałem te wasze wypowiedzi i mam kilka obserwacji.

Co ilości wypadków i Angli to tak fotoradary oczywiscie cała masa z czego tylko 4 w czarnych punktach reszta głównie na przejściach dla pieszych. Ilość ofiar w wypadkach nie zmieniła sie mimo istalacji tych fotoradarów ale wpływy z manadatów znacznie wzrosły.

Co do prędkości samej w sobie dla mnie np prędkość 150 Km/h na autostradzie to nic strasznego ale nie jezdze tak na wąskich drogach. Dla kogoś innego to 150 może być v max a dla innego rozgrzewka.

Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Dlaczego nikt nie mówi o tym ze wiekszość ludzi biorących udział w tych "wyścigach" zazwyczaj jeżdzą bardzo dobrze i doskonale znają możliwości swoje i swojego samochdu.

Dlaczego prasa potrafi rozdmuchac sprawe ze ścigant poleciał ileś tam metrów w pole i sie zabił ale jak sie okazuje ze to nie on spowodował ten wypadek a gość który przywalił w niego to o tym już sie nie mówi.

Wszyscy krzyczą ze to prędkość zabija nie zabija ludzka głupota i brak wyobrażni kazdy potrafi depnąć pedał do podłogi mało kto potrafi powiedzieć dość. To jest prawdziwy powód wypadków.

A co do tatusiów to mam nadzieje ze zmądrzeją bo ostatnio taki jeden z 2 z tyłu i zoną z boku Pandą usiłował sie przepychać na trzeciego na trasie do Konina.

Tak jak napisałem nie pochwalam wyścigów przez miasto bo może zginąc ktoś nie winny chcesz sie ganiać znajdz miejsce bezpieczne.
BMW E46 320d
Mini Cooper

JarekThorn

• Gość
ile wyciaga wasza rolka?
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Maja 2005, 09:50:02 »
jechałem tak szybko raz, na nowej drodze, którą dobrze znam (dwupasmowa), opony 195 /50 na liczniku wskazówka lekko przebiła 180 , myślę, że realna była ok. 172-175, gdybym miał miejsce chyba jeszcze troche by wyciągnęła

a co do "prędkości bezpiecznych" - jako przykład podajętaką sytuację:
jechałem kiedyś z Olsztyna w kierunku Ostródy - teraz ta trasa jest wyprostowana, wtedy było przed przebudową - gdzieś na wysokości Gietrzwałdu dogoniłem długą kolumne samochodów - na jej czele jechały trzy litewskie TIRy blokując pozostałych. Ale jechały ok. 80-90 km/h - więc można przeżyć. W kolumnie jechały za mną/ przede mną różne samochody - nowe Audi A6, Volvo, Mercedesy, wszyscy grzecznie, w rządku czekając na możliwość wyprzedzenia. Ale znalazł siękozak, który musiał pokazać jak sięjeździ - tatuś, z boku żona, z tyłu dwójka dzieci nie przypięta pasami. Wyprzedził nas, wyprzedził TIRy i pognał w siną dal. Jego prędkość oscylowała gdzieś w okolicach 100 km/h. No bo ile można wyciągnąć Cinqecento.......

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl