Autor Wątek: AURIS 2017 UPGRADE  (Przeczytany 10925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GranuL

• Prawie Toyot
AURIS 2017 UPGRADE
« dnia: 26 Lipca 2018, 17:07:29 »
Czy ktoś z was odblokowywał ukryte funkcje w aucie? Wie ktoś czy można aktywować wszystko co na multifunkyjnej kierownicy się  znajduje? NAVI dołożyć itp?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: AURIS 2017 UPGRADE
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2018, 17:38:22 »
Jakie ukryte funkcje masz na myśli? Nie wiem jak jest w modelu 2017, ale w 2015 nieaktywne mogą być 2 przyciski  - z lewej strony kierownicy do Układu ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa ruchu (LDA) - o ile mówimy o najuboższej wersji, czyli Active. Tam to było po dołożeniu pakietu Safety. Drugi potencjalnie nieaktywny przycisk to wybieranie głosowe - aby to działało to (przynajmniej w roczniku 2015) musi być Touch 2 with Go Plus. "Plus" dodaje własnie komendy głosowe, nawigację 3D, czytanie SMSów i Wi-Fi. Nie wiem jak jest z dostępem do internetu przez bluetooth - w wersji z Plus jest, czy jest w wersji bez Plus i bez Go nie wiem.

Ta wersja Plus to jakiś epizod był chyba, bo tera tego nie ma.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2018, 19:41:32 »
Wersja z Plusem (cyfrowe radio DAB+, Wi-Fi, komendy głosowe m.in. w języku polskim, nawigacja 3D, czytanie SMSów) jest dostępna na wszystkie rynki europejskie łącznie z Ukrainą z wyłączeniem Polski  :thumbdown: dla Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2018, 19:46:18 wysłana przez laki »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2018, 20:08:59 »
Mam wersję z Plusem, ale nie mam DAB+

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2018, 20:29:34 »
Mam wersję z Plusem, ale nie mam DAB+
Ja mam tą wersję którą nazywacie "Plusem" i to jest wielkie gówno. Nie ma się czym podniecać. Rozpoznawania mowy to jest tragedia, trąci myszką jak cały infotainment. To już lepiej znaleźć dobre radio z androidem, wtedy będzie porządne rozpoznawanie mowy i nowoczesna nawigacja. DAB w Polsce to też taka pokraka aktualnie, także nie warto robić dramatu ;) Wystarczy aplikacja Tune in na tymże androidzie. WiFi tam jest ale w złym kierunku, to nie ma funkcji hotspota tylko się łączy do WiFi. To samo można uzyskać przez bluetooth, a przynajmniej telefon nie padnie z tego powodu (bo hotspot wifi potrzebuje dużo energii) ;)

Ale oczywiście nikt mi nie uwierzy, dlatego warto zobaczyć jak to działa w niezależnym teście :)

https://www.youtube.com/watch?v=KBTKt6RnIrc

« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2018, 20:35:42 wysłana przez mariuszs »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2018, 20:55:05 »
Mariuszs,

nie wiem czy dobrze interpretuję ton twojej wypowiedzi, ale nikt tu się niczym nie podnieca i nie robi dramatu. Tym bardziej nie widzę podstaw, aby nikt Ci nie uwierzył. Chociaż akurat przykład w linku podałeś marny, bo taki kwiatek wszędzie da się znaleźć.

Ja też uważam, że multimedia w Aurisie (i ogólnie w Toyocie) są kilka lat wstecz.
Rozpoznawania mowy używam jedynie do wybierania numeru - działa to nieźle. DAB+ nie działa w ogóle, bo go nie ma w tym radiu. Mapy są, jakie są - drugi raz nie wziąłbym wersji z nawigacją. To, że w takim radiu nie ma muli touch (np. zmniejszanie czy powiększanie mapy dwoma palcami) to porażka. Żeby chociaż MirrorLink albo AndroidAuto na tym działał poprawnie, ale gdzie tam.
Wpisywanie adresu w nawigacji też jest marne i jak nie znasz kodu pocztowego a miejscowości o danej nazwie jest sporo to już losowanie co masz wybrać:(

Generalnie jest to słabe. Opcja z jakimś niezłym zamiennikiem na androidzie jest tu chyba najlepszym wyjściem. Nie wiem tylko czy jest już coś dedykowanego do tego modelu (w hybrydzie), co pełniłoby wszystkie funkcje oryginału i pokazywałoby m.in. przepływ energii, pomiary spalania i całą resztę.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2018, 21:01:45 wysłana przez Jasio »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2018, 21:29:21 »
Chodziło mi o to, że nie warto inwestować w usprawnianie TT&GO, warto zmienić ten system na coś innego ;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2018, 21:55:31 »
Jestem tego samego zdania :good:

Dopłata do navi to teraz 2,5 tys zł. Za taką kasę można kupić porządny zamiennik, który będzie o wiele bardziej funkcjonalny. Póki co nie ma chyba niestety niczego w pełni kompatybilnego i godnego zaufania. "Hitów" z Aliexpres po 150$ nie biorę oczywiście pod uwagę. Hybryd przybywa, gwarancje się kończą więc myślę, że niebawem coś konkretnego pojawi się na naszym rynku :cheesy:

P.S. Właśnie patrzę, że extrasy, które wcześniej kryły się pod dopiskiem Plus, teraz są dostępne dla wersji Prestige wraz z Pakietem JBL.

P.S2. Nie wiem czy to przypadek, ale po podłączeniu dwóch czy trzech pendrivów z muzyką i posłuchaniu kilka dni każdy z nich padł - są zabezpieczone przed zapisem i nie da się ich sformatować w żaden sposób ani nic z nich usunąć czy nagrać. Miał koś taki przypadek???
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2018, 22:07:46 wysłana przez Jasio »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipca 2018, 22:15:48 »
P.S2. Nie wiem czy to przypadek, ale po podłączeniu dwóch czy trzech pendrivów z muzyką i posłuchaniu kilka dni każdy z nich padł - są zabezpieczone przed zapisem i nie da się ich sformatować w żaden sposób ani nic z nich usunąć czy nagrać. Miał koś taki przypadek???

W tamtym roku podczas wakacyjnego wyjazdu u mnie niemal nonstop była muzyka z pendriva - bez żadnych problemów...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2018, 22:23:17 »
W tamtym roku podczas wakacyjnego wyjazdu u mnie niemal nonstop była muzyka z pendriva - bez żadnych problemów...

A podłączałeś tego pendriva potem pod komputer i działał normalnie?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipca 2018, 10:14:28 »
Ja też uważam, że multimedia w Aurisie (i ogólnie w Toyocie) są kilka lat wstecz.
Bo obecny Auris to model z 2012 roku.  Weź telefon z Androidem w wersji 4.2.1 - też będzie słabo. 

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lipca 2018, 11:55:16 »
W nowym Aurisie (2019) będzię już Apple Carplay, ale niestety nie będzie Android Auto (podobno z powodu ochrony naszych danych).

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lipca 2018, 14:16:44 »
Bo obecny Auris to model z 2012 roku.  Weź telefon z Androidem w wersji 4.2.1 - też będzie słabo.
No nie, bo ta wersja multimediów bez pokręteł weszła w 2015. Wtedy już znali multitouch (w 2012 z resztą też)...  :o

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lipca 2018, 14:48:34 »
No nie, bo ta wersja multimediów bez pokręteł weszła w 2015. Wtedy już znali multitouch (w 2012 z resztą też)...  :o
Właśnie o to chodzi że facelifty i aktualizacje nawigacji obejmują tylko sferę kosmetyczną, cała reszta jest na poziomie pierwotnego developmentu.  Niestety rozwiązania typu open source / open hardware to dla automotive wciąż czarna magia, po części jest to podejście uzasadnione ze względów bezpieczeństwa.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lipca 2018, 15:14:50 »
po części jest to podejście uzasadnione ze względów bezpieczeństwa.

No niby tak. Druga sprawa, to to, że musi im się zwrócić nakład na opracowanie takiego sprzętu. Niemniej jednak z punktu widzenia użytkownika jest to mocno słabe i dziwię się trochę, że Japończycy są tak daleko w tyle pod tym względem:( Swoją drogą w Suzuki S-Cross do tej pory chyba niektóre funkcje licznika między zegarami ustawia się jak w dużym fiacie  czy polonezie takim wystającym z licznika obrotowym trzpieniem...  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl