Autor Wątek: Chek hubryd system auris Hybryd  (Przeczytany 12233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mario2013

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Chek hubryd system auris Hybryd
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Sierpnia 2018, 16:15:02 »
Auto zabrałem ale to usłyszałem i jak mnie obsluzono to brak slow. Tak naprawdę to moja wina jest bo mam hybryde tylko szkoda że jak przyjmował kierownik P to twierdził że są autoryzowanym serwisem Toyoty i mają wszystko narzędzia niezbędne do diagnozy takich aut. Nigdy już moja noga nie powstanie w salonie Nowak  zakopiańska Kraków

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Sierpnia 2018, 16:57:01 »
No ale naprawili czy nie?

Offline mario2013

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Sierpnia 2018, 20:24:20 »
Nie 

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Sierpnia 2018, 22:01:53 »
Spróbuj u Dobrygowskiegi na Jasnogórskiej 9. Może jednak coś pomoze
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline mario2013

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Sierpnia 2018, 17:47:45 »
Przepraszam że nie pisałem ale rodzinne problemy miałem. Więc tak jak pisałem już auto zabrałem rozebrane w kartonie niektóre części z salonu Nowak zakopiańska i przewiozlem do Romanowski Bora Komorowskiego Krakowie na drugi dzień już było wiadomo co się stało FALOWNIK spalony nowa część lub używana i wybrałem ta drugą bo nowa 8500tys a używana akurat do mojego 1300zl. Więc w czwarty dzień odebrałem auto zrobione i cieszę się z jazdy

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Sierpnia 2018, 20:59:17 »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Sierpnia 2018, 15:53:59 »
Przepraszam że nie pisałem ale rodzinne problemy miałem. Więc tak jak pisałem już auto zabrałem rozebrane w kartonie niektóre części z salonu Nowak zakopiańska i przewiozlem do Romanowski Bora Komorowskiego Krakowie na drugi dzień już było wiadomo co się stało FALOWNIK spalony nowa część lub używana i wybrałem ta drugą bo nowa 8500tys a używana akurat do mojego 1300zl. Więc w czwarty dzień odebrałem auto zrobione i cieszę się z jazdy

dobrze że wreszcie sprawa załatwiona  :good:
Prius 2

Offline mario2013

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Sierpnia 2018, 20:32:19 »
Odpowiadam na pytania prywatne to podałem cenę części oczywiście do tego trzeba doliczyć niestety cenę godzin robocza salonu i wtedy wychodzi inna suma naprawy

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Sierpnia 2018, 20:51:05 »
Wiem, ze temat tutaj dotyczy Aurisa, ale na priuschat jest ciekawy watek dotyczacy priusa i przegrzewajacego sie invertera :

Lawsuit Against Toyota on Prius Inverters (failure in 2010-2014 models)
Toyota failed to fix defect that can cause Prius to overheat and lose power, dealer claims in lawsuit
USA = 800 inverter failures <2 months
https://priuschat.com/threads/lawsuit-against-toyota-on-prius-inverters.190501/

Ciekawe jak to sie skonczy

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Sierpnia 2018, 21:30:57 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Sierpnia 2018, 10:06:40 »

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Sierpnia 2018, 11:28:11 »
W linku ktory podalem chodzi o to, ze Dealer Toyota Hogan pozwal Toyote o to, ze recall /  software fix nie wyeliminowal problemu, inverter nadal sie grzeje. Klienci wracaja i zglaszaja problem, byly przypadki, ze inverter padl na autostradzie i ktos sie bardzo zdenerwowal bo moglo dojsc do tragedii.  Podobno nie jest to jednostkowy przypadek dlatego pozew wyladowal w sadzie. Wedlug Toyota Hogan problemu nie idzie wyeliminowac softem "The dealer claims it is a design issue with the inverter ".

USA = 800 inverter failures <2 months
ZE3 reactionary repair - doesnt prevent - after inverter failure

Dealer Toyota Hogan odmawia/wstrzymuje sprzedaz uzywanych priusow z  2010 to 2014 do czasu wyjasnienia sprawy:

Software fix for inverters?
Toyota has agreed to recall an estimated 800,000 Prius cars that stall due to burnt-out inverters. But Hogan and consumers say that the Priuses are still dying on the road, even after undergoing repairs.
The problem, as Hogan alleges in his lawsuit against Toyota and in a petition to federal regulators, is that Toyota is not addressing the root of the problem -- the inverter itself. Instead, Toyota says that the problem can be fixed with a software adjustment in the car?s computer.
A software fix costs corporate about $80 per car, Hogan says, far less than the estimated $2,000 cost of a new inverter. He is now refusing to sell Prius cars from the model year 2010 to 2014 that have the problem until Toyota agrees to replace the part.

Tu przemyslenia jednego z forumowiczow:

"Failure is caused by overheating of the active semiconductors, not some bulk material. Cooling is needed, not heat resistant material. The implication is the area of the semiconductor that is used to transfer the heat is not large enough for the heat being generated, but there is another issue with semiconductors running close to the limit, the "safe operating area". To extend this you pretty much need to replace the device with one that is larger. This does two things, it increases the "safe operating area" (this is the area under a graphed power vs temperature plot) because the power is shared by more material, and because the device is larger, it also increases the area through which heat may be transported to the "heat sink", in this case the liquid cooled heat sink.

Whether there is enough room to replace the devices in the current design inverter or replace the entire inverter with a newer design or whether there is even a device available to do so, or whether there is a better basic design I cannot determine. But Toyota can!"

Hybrid assistant pokazuje temp invertera wiec warto zwrocic na to uwage.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Sierpnia 2018, 12:02:33 »
Hybrid assistant pokazuje temp invertera wiec warto zwrocic na to uwage.

Dokładnie, też miałem (w Aurisie I HSD tą akcję serwisową) ale jak widać problem nadal istnieje. Szczególnie podczas upałów i szybkiej jazdy autostradą.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Mariobaran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Kwietnia 2019, 19:35:08 »
Czes mam taki sam problem i szukam pomocy w Krakowie. Czy kolega co kiedyś rozmawiałem 08.09. 2018r z Bochni może napisać domenie Maciek chyba miał naimie

Offline Mariobaran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Kwietnia 2019, 19:50:19 »
Na meila mariuszfirek2013@gmail.com

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl