Autor Wątek: Hamowanie silnikiem Auris II  (Przeczytany 14215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Hamowanie silnikiem Auris II
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Sierpnia 2018, 22:02:49 »
Jakby jazda ponizej 2000 obr zabijala silnik to wszystkie v6 v8 w automacie padaly by jak muchy.

Wracajac do tematu to ja mam podobnie ale w yarisie (choc silnik prawie ten sam) - jutro sprawdze na jakich biegach tak wyje.
W verso 1.6 valve tefo nie mam.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Sierpnia 2018, 22:32:51 »
Nie ma co przesadzać. Szkodliwe to może być częste przyspieszanie od 1000rpm na ostatnim biegu. Ale jazda juz nie... W mojej Corolli przy 50km/h obroty, to około 1100rpm. Wczesniej mialem 10 lat inne auto z silnikiem benzynowym (kupione jako piecioletnie z używanym silnikem) i ostatnie 3-4 lata jeździlem po emerycku. Wbrew niektorym opiniom silnik nie wybuchł... Podejrzewam, że auto u nowego właściciela zgnije zanim trzeba będzie remontować silnik...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Sierpnia 2018, 23:58:29 »
Gdyby ktoś miał ochotę posłuchać jak to brzmi (może a nawet na pewno jest to lepsze od tłumaczenia) i wypowiedzieć się to byłby wdzięczny, moim zdaniem trochę przesadka! Oczywiście jak jest włączona klima, coś leci z głośników to nie jest to tak wyraźnie słyszalne ale jak jest cicho to słychać bardzo wyraźnie. https://www.youtube.com/watch?v=63m5FKqFTPk

Na podstawie Twojego nagrania wydaje mi się, że ten dźwięk jest podobny do mojego. Występuje tylko w innych "okolicznościach" i o innym natężeniu - bo też przy innych prędkościach. U mnie chyba aż tak skrzyni nie slychać przy odpuszczaniu gazu przy malych prędkościach ale i tak jest stosunkowo głośna - jak juz pisałem. Poza tym irytująco gwiżdze zwłaszcza przy 90km/h. Bo też to slychać i przy 70km/h i troche 50km/h.
Nie wiem co lepsze/gorsze.
Ale subiektywnie wydaje mi sie, że jest trochę za głośno u Ciebie.
I niestety spodziewam sie, że ASO powie że TTTM i mieści się to w normie.
Pzdr.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Sierpnia 2018, 14:26:48 »
Luxio. Odpowiadając na pytanie czy jest to normalne, uważam że nie jest. Mam do czynienia z silnikiem 1.6 Valvematic i żaden powyższy efekt przy odpuszczaniu gazu nie występuje. Z drugiej strony jeśli to tylko dźwięk czegoś tam, to po co się martwić. No chyba że to wyprowadza Cię z równowagi. Jeśli chodzi o strzałki zmiany biegów, od samego początku zlałem je, bo tez myślę że chcąc przyspieszać po przerzuceniu wg strzałki biegu, silnik jest nieźle przeciążany bo wtedy ma "zero" momentu obrotowego.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Sierpnia 2018, 22:29:02 »
Zróbcie jak Ja, weźcie jeden, drugi samochód w salonie wraz z kierownikiem na pokładzie i zrobią co trzeba. Walczyłem tak o ściąganie auta na prawą stronę i o świst przy 80km/h. Pomogło ;)

Offline luksio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Sierpnia 2018, 23:39:27 »
Zróbcie jak Ja, weźcie jeden, drugi samochód w salonie wraz z kierownikiem na pokładzie i zrobią co trzeba. Walczyłem tak o ściąganie auta na prawą stronę i o świst przy 80km/h. Pomogło

No, czyli można, tylko gów.o burzę trzeba zrobić i wszystko się załatwi! :) Nie wiem, czy mam na to nerwy ale w ostateczności tak zrobię, bo zaczynam się upewniać, że jest to jakiś defekt a gadanie z gatunku TTTM jest zwykłym wykrętem. Zobaczę, czy można na początek napisać w tej sprawie do Toyoty. Opisać problem, pokazać nagranie i powiedzieć, że w ich ASO powiedziano mi, że to normalne i ciekawe co oni na to???

Offline luksio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Sierpnia 2018, 01:00:32 »
Bonifacy 123, też mi się wydaje, że nie jest to normalne, zbyt głośne i wyczuwalne czasami na drążku. Co do strzałek od zmian biegów to też oczywiście jeżdżę raczej na wyczucie i na pewno przeciągam zmiany biegów (utrzymuję wyższe obroty niż te wynikające z podpowiedzi) ale nie wierzę w to, że kolesie, którzy ten samochód zaprojektowali (a tak niektórzy sugerują) stworzyli zupełnie bezsensowną i wręcz destrukcyjną dla silnika i skrzyni biegów organizację zmiany biegów.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Sierpnia 2018, 18:38:27 »
......  ale nie wierzę w to, że kolesie, którzy ten samochód zaprojektowali (a tak niektórzy sugerują) stworzyli zupełnie bezsensowną i wręcz destrukcyjną dla silnika i skrzyni biegów organizację zmiany biegów.
Zapewne strzałki zostały przez inżynierów przemyślane, ale one reagują z opóźnieniem i opierają wskazania na tym co jest dostępne dla komputera. W instrukcji piszą, że strzałki mają na celu eko, o trwałości silnika nic nie ma. Moje obserwacje wskazują, że strzałki uwzględniają nachylenie drogi. I np. jadę pod górkę ze stałymi nie niskimi obrotami - strzałki nie ma, po chwili zapala się "redukuj", przede mną tir więc tylko odpuszczam gaz (spalanie chwilowe 2-3 l/100, obciążenia prawie nie ma, a strzałka "redukuj" jest dalej. A zwykle na płaskim mam strzałkę "w górę". Stąd wnioskuję, że Auris jakąś poziomicę ma, ale górka musi być spora, bo jak nie to strzałki każą katować silnik niskimi obrotami. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Sierpnia 2018, 18:51:31 »
Stąd wnioskuję, że Auris jakąś poziomicę ma

Nie ma :)
Wskazania strzałek "kalkulowane" są na podstawie głębokości wciśnięcia gazu , obrotów silnika , prędkości (a może nawet temperatury silnika i powietrza , kto to wie  :o , ilość czujników jest wystarczająca)

W instrukcji piszą, że strzałki mają na celu eko

I ottto  w tym chodzi :)
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2018, 18:53:56 wysłana przez tomery »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Sierpnia 2018, 08:59:57 »
Nie ma
Akurat ma - koło ręcznego.

A co do tych odgłosów to jak wyłączyłem radio i się przysłuchałem to coś tam minimalnie słychać - ale jest to dzwięk całkowicie pomijalny

Offline luksio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Sierpnia 2018, 17:00:30 »
A co do tych odgłosów to jak wyłączyłem radio i się przysłuchałem to coś tam minimalnie słychać - ale jest to dzwięk całkowicie pomijalny
Zgło

Dzięki za sprawdzenie, po woli wydaje mi się, że sprawa się wyjaśnia. Generalnie odgłos zdaje się występować u innych, w różnym natężeniu (i wrażliwość również jest różna;) ale powtarzalność jest. Chyba trzeba to olać (nie wyłączać radia) i czekać czy coś z tego wyniknie,w końcu jeszcze trochę gwarancji zostało i raczej jak miałoby się coś wysypać, to powinno zdążyć przed jej upływem. Z ciekawości spróbuję gdzieś podesłać (do Toyoty) nagranie, jestem ciekaw czy się tym zainteresują. Jeżeli tylko otrzymam jakąś odpowiedź oczywiście podzielę się z kolegami.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Listopada 2018, 20:19:25 »
Dzięki za sprawdzenie, po woli wydaje mi się, że sprawa się wyjaśnia. Generalnie odgłos zdaje się występować u innych, w różnym natężeniu (i wrażliwość również jest różna;) ale powtarzalność jest. Chyba trzeba to olać (nie wyłączać radia) i czekać czy coś z tego wyniknie,w końcu jeszcze trochę gwarancji zostało i raczej jak miałoby się coś wysypać, to powinno zdążyć przed jej upływem. Z ciekawości spróbuję gdzieś podesłać (do Toyoty) nagranie, jestem ciekaw czy się tym zainteresują. Jeżeli tylko otrzymam jakąś odpowiedź oczywiście podzielę się z kolegami.

Napisałeś do TMP? Odpisali?

Offline luksio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Grudnia 2020, 22:37:16 »
Napisałeś do TMP? Odpisali?

Przepraszam za "opóźnienie" w odpowiedzi. Nie, nie odpisali, bo w końcu zostawiłem temat i od tamtej pory nie pogorszyło się a w międzyczasie miałem przyjemność jechać innym Aurisem i efekt hamowania silnikiem był taki sam, więc najwyraźniej te modele tak mają :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Grudnia 2020, 12:35:32 »
No, nie wiem, czy tak mają. Ja mam też silnik 1,6 valvematic, autko 3letnie i 35 tys. przebiegu i nie zauważyłem żadnych dźwięków przy jakimkolwiek hamowaniu silnikiem, nawet poniżej 1500 obrotów, a hamuję silnikiem dużo i często. Uważam, że hamowanie silnikiem wszędzie, gdzie się tylko da, to jest prawidłowy styl jazdy, bo oszczędza się cenną energię, która marnuje się w znacznym stopniu przy hamowaniu hamulcami.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Grudnia 2020, 13:14:26 »
Uważam, że hamowanie silnikiem wszędzie, gdzie się tylko da, to jest prawidłowy styl jazdy, bo oszczędza się cenną energię, która marnuje się w znacznym stopniu przy hamowaniu hamulcami.
Oszczędzasz to chyba raczej tarcze i klocki bo przecież niehybrydowe Aurisy nie posiadają rekuperatora?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl