Autor Wątek: Alternator ??  (Przeczytany 2408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam1978

• Toyot Leżący
  • *
Alternator ??
« dnia: 04 Sierpnia 2018, 17:44:09 »
Witam
Mam problem mianowicie podczas jazdy zgasły mi zegary padło wspomaganie kierownicy po dojechaniu do domu już auta nie odpaliłem akumulator padł prawdopodobnie alternator.
Robiłem test mianowicie podłączyłem miernik do akumulatora po starcie silnika wartość jest 12v czy nie powinno wzrosnąć do 14v i trzymać w tej wartości ?? Nie jestem pewny czy alternator ładuje.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Alternator ??
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2018, 23:05:08 »
Nie jestem pewny czy alternator ładuje.
Skąd przypuszczasz, że to alternator? Przecież masz lampkę ładowania na kokpicie. Świeci się?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2018, 19:30:35 »
Robiłem test mianowicie podłączyłem miernik do akumulatora po starcie silnika wartość jest 12v czy nie powinno wzrosnąć do 14v i trzymać w tej wartości ??
W moim Aurisie (2015 1,6) podczas jazdy, ładowania, wskazania voltomierza wahają się w zakresie 12,4V-14,5V (te wahania nie są zależne od tego ile i jakich odbiorników prądu mam w danym momencie włączonych). Byłem z tym w ASO, bo według mnie nie powinno tak być, ale panowie z serwisu po konsultacjach z centralą i podobno dokładnej analizie manuali serwisowych stwierdzili, że jest to normalny zakres pracy alternatora podczas jazdy.

Offline Adam1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2018, 12:01:17 »
Lampka się nie świeci ale po stracie silnika jak podłączam miernik nie  powinno napięcie wzrosnąć ??

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2018, 17:08:55 »
Lampka się nie świeci ale po stracie silnika jak podłączam miernik nie  powinno napięcie wzrosnąć ??
Powinno wzrosnąć. Być może układ ładowania nadaje się do wymiany.
Sprawdzałeś prąd ładowania poprzez diagnostykę komputerową?

Offline gimak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Sierpnia 2018, 20:03:29 »
Lampka ładowania powinna się zaświecić po włączeniu zapłonu i zgasnąć po uruchomieniu silnika. Jeżeli tak nie jest, to może żarówka się spaliła. Nota bene nie wiem, czy fakt spalenia się tej żarówki ma jakiś wpływ na napięcie dawane przez alternator. 

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2018, 00:27:43 »
Robiłem test mianowicie podłączyłem miernik do akumulatora po starcie silnika wartość jest 12v czy nie powinno wzrosnąć do 14v i trzymać w tej wartości ??
W moim Aurisie (2015 1,6) podczas jazdy, ładowania, wskazania voltomierza wahają się w zakresie 12,4V-14,5V (te wahania nie są zależne od tego ile i jakich odbiorników prądu mam w danym momencie włączonych). Byłem z tym w ASO, bo według mnie nie powinno tak być, ale panowie z serwisu po konsultacjach z centralą i podobno dokładnej analizie manuali serwisowych stwierdzili, że jest to normalny zakres pracy alternatora podczas jazdy.
Lipa jakich mało. Jeśli wszystko jest sprawne, napięcie ładowania po kilku sekundach od odpalenia musi przekroczyć 13,8-14V. Mniejsze wskazania świadczą o usterce. Konsultacje z centralą, analiza manuali ... to zwykła ściema. Ziemia nie jest płaska!
Lampka ładowania zapala się kiedy ładowania nie ma, ale nie zawsze. To jest wskaźnik typu "circa about..." i nie jest ostateczną wyrocznią, trzeba zmierzyć.
Niektóre "opinie" ASO są przerażające. Np. pytałem jaki olej mi wleją na przeglądzie do valve 1.6, pan (inżynier ?) powiedział 5w30 ... bo oni leją taki. Ten test dwa razy oblali i teraz już nie pytam. Mam nadzieję, że to tylko takie drobne wyjątki. W serwisach niezależnych bywa dużo gorzej.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl