Autor Wątek: systemy wspomagania ....które nie działają  (Przeczytany 10353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czajnior

• Prawie Toyot
systemy wspomagania ....które nie działają
« dnia: 10 Sierpnia 2018, 09:58:15 »
po kilku dniach spędzony z testową CHR doszedłem do wniosku że systemy które Toyota tam włożyła to jedna wielka kupa :wallbash:
1. System wspomagania pasa ruchu - nie działa kompletnie. Czasem bez sensu szarpnie kierownicą i tyle. Kompletna porażka
2. System automatycznego parkowania - wpakowałby mnie na zaparkowany samochód - nawet sprzedawca powiedział że lepiej samemu parkować.
3. Radar i urzymywanie odległości - działa dziwnie robi co chce ale odległości to on napewno nie trzyma. Strasznie dziwna obsługa.
4. czytanie znaków - pokazuje idiotyczne odczyty.

Jeździłem chwile XC60 nowym i tam te systemy działały doskonale.
W toyocie mam wrażenie że te systemy muszą być bo tego wymaga rynek ale kompletnie nie spełniają swojej roli
Jakei są wasze spostrzeżenia ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: systemy wspomagania ....które nie działają
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2018, 11:51:16 »
po kilku dniach spędzony z testową CHR doszedłem do wniosku że systemy które Toyota tam włożyła to jedna wielka kupa :wallbash:
1. System wspomagania pasa ruchu - nie działa kompletnie. Czasem bez sensu szarpnie kierownicą i tyle. Kompletna porażka
To bym zgłosił do serwisu, bo wygląda na zwyczajnie niesprawne.

Cytuj (zaznaczone)
2. System automatycznego parkowania - wpakowałby mnie na zaparkowany samochód - nawet sprzedawca powiedział że lepiej samemu parkować.
Ale wiesz że to tylko kręci kierownicą a gaz i hamulec sam wciskasz?  Jak dla mnie to jest nieprzydatne, bo jak jest miejsce to mając czujniki przód tył i kamerę wjeżdżam sam, a jak nie ma to i SIPA nie pomoże.

Cytuj (zaznaczone)
Odczytuje naklejki z autobusów i ciężarówek.  W Polsce to jest mało użyteczna funkcja bo nie rozpoznaje znaków obszaru zabudowanego a większość ograniczeń kasowanych jest przez skrzyżowanie, znaki końca ograniczenia są rzadkością.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2018, 11:08:07 »
U mnie działa OK

Nie mam

3. Radar i urzymywanie odległości - działa dziwnie robi co chce ale odległości to on napewno nie trzyma. Strasznie dziwna obsługa.
Działa świetnie

Faktycznie bzdurne i zbędne
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2018, 21:31:53 »
1 System wspomagania pasa ruchu,działa bardzo dobrze,tylko białe pasy.
2 Nie posiadam,dla mnie to zbędny gadżet.
3 Radar też super,chcesz pominąć radar wciśnij gaz.
4 Czytanie znaków ograniczeń prędkości,dosyć dobrze w zasadzie to zbędny gadżet.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2018, 21:36:53 wysłana przez zbych »

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2018, 23:03:19 »
Ad.1. Sytem wspomagania pasa ruchu.Według mnie bardzo przydatny i ważny system. Na codzien może przeszkadzać ale jest nieceniony  na długich trasach. U mnie działa poprawnie, czasami glupieje na pasach tymczasowych lub innych wytworach polskich drogowców, ale można to przewidzieć

Ad.2. nie mam, ale mojej żonie może by się przydał :grin:

Ad.3. Radar, czyli tempomat z utrzymaniem odległości. Mój ulubiony system. Trzyma odległość aż za dobrze, potrafi mocno przychamowac gdy się za bardzo zbliżysz. Działa bardzo dobrze. Rewelacyjny. Obsługa łatwa i jednym paluszkiem

Ad.4. Tu przyznam kolędzie razcje. Jest słabo.Soft wymaga dopracowania. Błędne odczyty . Wyłączylem to już na początku.

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Października 2018, 23:44:21 »
A co powiecie na system Wykrywania zmęczenia kierowcy ?  :grin:
To chyba jakaś ściema marketingowa. Wracałem 18 godzin z Chorwacji zmeczony że padałem na ryj oczy na zapałki.. a ten systemu nic, nawet jednej kreski nie pokazał co by mnie ostrzec przed zagrożeniem. :wallbash:  Bo że nie jechałem slalomem między pasami i nie najezdzalem na linię to już znaczy że kierowca nie zmęczony. Jak widać czas jazdy na konstruktorach Toyoty nie zrobił wrażenia ... :grin:

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2018, 10:58:52 »
To chyba jakaś ściema marketingowa. Wracałem 18 godzin z Chorwacji zmeczony że padałem na ryj oczy na zapałki.. a ten systemu nic, nawet jednej kreski nie pokazał co by mnie ostrzec przed zagrożeniem. :wallbash:  Bo że nie jechałem slalomem między pasami i nie najezdzalem na linię to już znaczy że kierowca nie zmęczony. Jak widać czas jazdy na konstruktorach Toyoty nie zrobił wrażenia ... :grin:
Bo ten system nie analizuje czasu jazdy.

https://www.youtube.com/watch?v=HcZprwkCXpQ

Cytuj (zaznaczone)
Układ wykrywania zmęczenia kierowcy (SWS) ? system monitoruje tor poruszania się pojazdu. W momencie niestabilnej jazdy mogącej być symptomem zmęczenia kierowcy, auto wydaje ostrzegawczy znak dźwiękowy oraz wyświetla na ekranie TFT ikonę sugerującą zrobienie przerwy w prowadzeniu.

Z ciekawostek, miałem u siebie komunikat abym trzymał kierownicę :)
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2018, 11:00:25 wysłana przez mariuszs »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2018, 19:32:49 »
potrafi przychamowac

Nie mam CH-R (i wiem że nigdy nie kupię bo to nie moja bajka)  <taniec>
Mam Aurisa II FL  bez tego systemu  :good:  :good:
Jeździłem wystarczająco długo najnowszym RAV Hybrid  z tym systemem  :-)
I nigdy mi nie "przychamował"  :grin:
Może gdybym HAMOWAŁ to by zadziałał ???  :o
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2018, 19:35:04 wysłana przez tomery »

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Października 2018, 19:54:53 »
Bo ten system nie analizuje czasu jazdy.

<zalamka> nie sądziłem że czas jazdy nie jest uwzględniany, zresztą kierowcy przecież mogą się zmieniać... :-P  :good:

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Października 2018, 20:05:21 »
potrafi przychamowac

Nie mam CH-R (i wiem że nigdy nie kupię bo to nie moja bajka)  <taniec>
Mam Aurisa II FL  bez tego systemu  :good:  :good:
Jeździłem wystarczająco długo najnowszym RAV Hybrid  z tym systemem  :-)
I nigdy mi nie "przychamował"  :grin:
Może gdybym HAMOWAŁ to by zadziałał ???  :o

nie umiałeś go włączyć bądź włączyłeś tempomat bez użycia radaru... :shock:
potrafi przyhamować a nawet zahamować do zera... <taniec>

ps. proszę się nie obrażać za błędy ortograficznie  :-P

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Października 2018, 11:38:08 »
nie umiałeś go włączyć bądź włączyłeś tempomat bez użycia radaru...

Umiałem  :grin:

ps. proszę się nie obrażać za błędy ortograficznie

Nie obrażam się  :good:
Tylko aż mnie oczy szczypały jak to czytałem  :wallbash:

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Października 2018, 12:10:48 »
potrafi przyhamować a nawet zahamować do zera...

Jeśli chodzi o to, w jaki sposób działa system automatycznego hamowania to zostało to wytłumaczone w Automaniaku: (od 18 minuty) https://player.pl/programy-online/automaniak-odcinki,139/odcinek-2,S18E02,71660 Przy okazji porównania Audi Q2, Suzuki Vitary i właśnie C-HRki.

U mnie wszystkie te systemy działają - gdyby nie działały zgłosiłbym to do serwisu i tyle  <taniec> ... No dobra, system czytania znaków czyta sobie co chce ;-).

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Października 2018, 17:15:33 »
po okolo dwoch latach uzytkowania stwierdzam ze
1.system dzialal poprawnie przez okolo 90% czasu jazdy i mysle ze to bardzo dobry wynik,super sprawa chociaz na poczatku mialem dziwne uczucie kiedy kierownica sobie sama naprowadzala auto na srodek drogi,super tez sa komunikaty o trzymaniu kierownicy
2. nie moja bajka nie bralbym nawet w gratisie
3. ciezko stwierdzic czy dziala zawsze,dzisiaj na przyklad wyswietlil mi dwa razy hamuj i faktycznie szybko zblizalem sie do skrzyzowania z autami,mam ciezka noge takze czesto i gesto widze ten komunikacik <zalamka>
4. dziala idealnie chodz bywaja chwile ze nie widzial ,pilnuje predkosci i czesto drze morde,dla mnie fajny gadzet,przypomina mi zeby zdjac nozke z gazu :good:

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Października 2018, 20:50:42 »
systemy mam wyłączone nie wiem jak sie nazywa to ze nie można skręcić kierownicą a w autostradzie i ominąć coś bez kierunkowskazu ,
potem światła wyłączone  " auto długie "
raczej nie używam tempomat bo w PL trochę jest  Gęsto i nie działa jak powinno cały czas hamuje gwałtownie etc jak przeszkoda się pojawi na pasie

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Października 2018, 21:15:07 »
Jak dokładnie działa ta "funkcją powrotu na zadany tor jazdy". Robiłem próbę na autostradzie, auto mi normalnie zjeżdza z pasa i wjeżdza na pas awaryjny. Jedyne co jest to ostrzeżenie. To normalne?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl