Mój 1,4 d4d po mieście pali 5,4 - 5,6l a w trasie 4,5 - 4,9l (140 - 160 km/h). Jeśli chodzi o dynamikę to jest ona większa niż w twojej hybrydzie, ze względu na chip.
Porównaj ceny LPG a ON Vervy
Nie tankuję tej droższej ropy. Wiesz czym się różni verva od zwykłej ropy? Nie tylko cena, a dodatek pseudo "środków" czyszczących. W Żaden sposób nie ma to wpływy na moc i spalanie bo liczba cetanowa jest taka sama jak w tej tańszej. Więc po co przepłacać te 20 - 25 gr? Chyba z głupoty.
Buahahahah!!
Od kiedy to samochód w trasie przy szybkiej jeździe pali mniej niż w mieście ??!! perpetum mobile jakieś...
przejechałem już ~600 000km różnymi osobówkami. Diesle, benzyny, lpg.
Żaden z nich nie miał spalania w trasie mniejszego niż w mieście.
w trasie Twój 1,4 spali około 5,5-6 przy średniej prędkości 140km/h . Mówimy o dystansie kilkuset kilometrów.
Poczytaj ze zrozumieniem mój post, sprawdź jakie odległości pokonywałem w jakim czasie i policz sobie jaka była średnia prędkość i na jakim dystansie.
Mój rekord to 2,9l/100km (realnie 3,6l LPG/100km) na dystansie 40km. włączona klima i radio. Trasa Komańcza- medzilaborce (jakieś okolice, już nie pamiętam)
Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania mogę śmiało powiedzieć że moja hybryda w trasie pali LPG 3,6 l/100 . czyli 8zł/100 km !!!
A dobrze wszyscy wiemy , że tak nie jest.
Przy hybrydzie klocki zmieniasz co 120-150000km ( u mnie oryginalne już się kończą)
Przy dieslu zmieniałem co 30-35000km
olej w hybrydzie można zmieniać śmiało co 30 000km bez obaw. w dieslu nigdy bym się nie odważył zmieniać rzadziej jak 15000km
Hybrydy bez problemów robią po pół miliona km, chociaż na priusie ktoś chcwalił się 800 000km . , diesle trochę mniej.
przy hybrydzie jak ci walnie klima albo układ hybrydowy to będzie kieszeń pusta , przy normalnym samochodzie da się żyć.
Oczywiście pomijam FAP/DPF , dwumasy , wtryski , bo nie kazdy diesel to ma .