Autor Wątek: Koszt całoroczny Priusa lub innego samochodu  (Przeczytany 6712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rkon1

• Gość
Koszt całoroczny Priusa lub innego samochodu
« dnia: 20 Sierpnia 2018, 14:01:47 »
Pozwoliłem sobie rzetelnie zapisywać przez 1 rok wydatki poniesione na użytkowanie Priusa. Przy okazji wyszło tez srednie zużycie paliwa, nie okazjonalne w sprzyjajacych warunkach ale takie życiowe. Nie powiem,  ale wynik poniesionych wydatków trochę mnie zdziwił. Samochód przejechał ten rok bezawaryjnie, poza wydatkami na paliwo reszta poszła przede wszystkim na ubezpieczenie, serwisy olejowe, klimatyzacji, wymiany opon kilka wjazdow na autostrady.
Ps
Jeśli ktoś poszukuję przyczyny ciągle pustego konta w banku to być może znalazł przyczynę

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Koszt całoroczny Priusa lub innego samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2018, 15:57:15 »
Dodaj jeszcze utrate wartosci auta, oplaty parkingowe a okaze sie, ze miesiecznie masz ponad 1000zl do dyspozycji na np. jazde taksowkami :)

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2018, 17:09:05 »
To pomyślcie sobie ile wydają ci ci im się ciągle psują samochody i palą o wiele więcej  <taniec>

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2018, 22:24:26 »
Szacunek za takie wyliczenia  :good. Tak, oplaty parkingowe to też dość istotne, jeżeli uwzglednileś to ok. Czekam na kolejnu rok. Jaka to aplikacja?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2018, 06:23:10 »
Apka nazywa się fuelio i była darmowa przynajmniej rok temu. Z ciekawostek to powiem Wam że dwóch moich kolegów Seat Leon 1.4 i Opel Zafira 1.8 gaz też poinstslowali tę apkę i sprawdziliśmy jaki rodzaj napędu jest najbardziej ekonomiczny (Szkoda że nie mamy jeszcze diesla) i rywalizację wygrywa gaz następnie hybryda a na końcu benzyna.

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2018, 07:05:08 »
Apka nazywa się fuelio

..też używam Fuelio - aktualne ceny paliw na stacjach za granicą też i możliwość ich uaktualnienia samemu + mapka wszystkich stacji benzynowych - przydatne w podróży

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2018, 10:35:54 »
P2 lub P3 pali ok litr mniej od PLUSA czyli 5 litrów zafira 1.8 wezmie 10 lpg jak nic czyli praktycznie to samo a koszt instalacji miejsce w bagazniku i inne historie na plus hybrydy a jak po tańości ma być to gaz do hybrydy  :song: :song:
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2018, 11:48:00 »
P2 lub P3 pali ok litr mniej od PLUSA czyli 5 litrów zafira 1.8 wezmie 10 lpg jak nic czyli praktycznie to samo a koszt instalacji miejsce w bagazniku i inne historie na plus hybrydy a jak po tańości ma być to gaz do hybrydy  :song: :song:

Zapomniałeś o różnicy w cenie zakupu. Bo pewnie koszty napraw zrównoważą koszty ubezpieczeń.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2018, 15:01:01 »
te inne koszty to jakieś naprawy, czy autocasco priusa? trochę dużo wydatków jak na rok  jeżdżenia.
RAV4 2.5 hybrid

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia 2018, 17:21:21 »
Wszytko zapisane w programie . Jak widzisz trochę żarówek poszło jak to w priusie, no i profilaktyka kosztuje tzn testy baterii czy klima ... i się uzbierało.

Dopiero po zebraniu tych danych widać ile samochód kosztuje. Myślę że każdy z nas ma podobne wydatki tylko nie jest do końca tego świadomy.

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpnia 2018, 18:28:55 »
Ja robiąc 8 tys. Km w roku nie jestem w stanie wygenerować takich kosztów. Kupiłem pierwszego diesla bonna fakturę mogę wziac diesla , a o awarię grubsza też raczej będzie trudno. Więc puki co kosztów dużych nie ponoszę, przy zwykłej eksploatacji. Hitem dla mnie była Honda Civic VIII gen. Która jeździłem pięć lat i sprzedałem że strata 5 tys zł. Wymieniłem tylko przeguby , komplet tarcze i klocki, komplet opon zimowych , akumulator, i czujnik chłodnicy za 200 zł i 5 wymian oleju plus filtry.
Palac w koło komina 8,5 l benzyny przeniosłem nawet chwilowa jej cenę 5,90 . Mało jeżdżę ale przez 5 równych lat zrobiłem 38600 km. Także auto było tanie w eksploatacji.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpnia 2018, 12:47:58 »
fajna sprawa  :good:
apka zainstalowana i od 1 września zaczynam prowadzic analizę  :-)
na sam poczatek pojdzie OC+AC  <zalamka>
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sierpnia 2018, 16:55:32 »
Honda Jazz - 15-letnia, kupiona ponad 3 lata temu. Nie licząc mandatów, myjni i parkingów (z tych usług nie korzystam) a licząc wszystko oprócz benzyny (w tym przeglądy okresowe, wymiany kół, ubezpieczenie OC+Ass, radyjko, opony, felgi) - wychodzi za 36 miesięcy 6660zł czyli rocznie 2220zł a miesięcznie 185zł. Gdyby odliczyć zachcianki i normalny serwis (opony, płyny, filtry i robocizna), to nadprogramowe wizyty w serwisie kosztowały mnie 1518zł czyli 506zł rocznie czyli ponad 42zł miesięcznie przy przebiego 40kkm w ciągu 36 miesięcy. Z tego punktu widzenia zakup nowego auta jest kompletnie nieopłacalny - owszem brakuje mi w moim aucie np. tempomatu czy automatu ale jeszcze przez parę lat będę musiał przeboleć te niedogodności.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Sierpnia 2018, 17:42:48 »
Powiem Wam Panowie jedno.
Wasze wyliczenia są nic nie warte.

Jak można do porównania kosztów utrzymania samochodów uwzględniać polisę OC AC (każdy płaci inna stawkę), indywidualnie wymyślone wg potrzeb koszty eksploatacyjne (jeden wymieni olej co 5kkm a drugi co 30kkm i twierdzi ze to jest w normie), jeden wymienia w ASO w warszawie a drugi na zadupiu u Miesia... itd...

Teoretycznie można porównać tylko podstawowe koszty eksploatacyjne.
Biorąc katalog danego auta z info o eksploatacji co i kiedy się robi, dzwonisz do 3 rożnych ASO i pytasz ile co kosztuje z tych czynności (wpisujesz  średnią).
Rzeczy, które wyjdą poza eksploatacją nie wymyślisz, bo jeden używa auto z głową i dba i nic mu się nie zepsuje. Drugi będzie jeździł jak przedstawiciel handlowy, a trzeci będzie miał pecha i od nowości będzie miał ciągle awarie. No nie ma takiej opcji aby nawet jakaś średnią wyliczyć.

Znam nawet takich ludzi, co twierdzą, że ich auta w ogóle się nie psują, przez 10 lat nic nie robią i mówią, że wszystko jest jak z fabryki, natomiast po przejechaniu się takim autem wychodzi, że trzeba w nie włożyć drugie tyle co jest warte.

To wszystko jest nie mierzalne, zbyt dużo zależnych.
Każdy z nas jeździ inaczej, po innych drogach, inne odcinki itd itp....

Temat do zamknięcia moim zdaniem.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sierpnia 2018, 18:11:25 »
Wtyku moim celem nie bylo aby porównywać się z innymi jakie mają  koszty utrzymania samochodu a pokazanie ile faktycznie nasze auta nas kosztują. Niestety ale nie zdajemy sobie z tego sprawy. Każdy z nas wydaje tyle na samochód na ile go stać. Choć w moim przypadku sam jestem zaskoczony że takie koszty mam .  Myślę że samo pokazanie jednego z narzędzi jakim jest Fuelio (A takich narzędzi jest mnóstwo) dzięki któremu można tę koszty ewidencjonowac i analizować jest wartością dodaną tego postu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl