Autor Wątek: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?  (Przeczytany 31718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
Witam. Jak w temacie.
Wypowiedzcie się. Ja widziałem wiele negatywnych opinii przed zakupem ze strony dziennikarzy jakie to to nie fajne autko jest, ale kupiłem i następne też będzie priusem. A wy jakie macie doświadczenia?

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2018, 20:30:27 »
Niemrawo jest to ja zaczne. Miał być mój Prusak II pojazdem dla rencistów i zupełnie nie wiem dlaczego ale wogole się z tym nie zgadzam, 182 wyciąga i wcale nie trzeba czekać na to wieki, miał być dla mnie nie wygodny bo mam powyżej 185 cm wzrostu a spokojnie robię nim 1200 km i dyskomfortu nie odczuwam, jego wygląd trochę mnie odstraszał ale teraz bardzo mi się podoba, lubię go bo na parkingu pod hipermarketem można straszyć ludzi niespodziewających się że auto się za nimi toczy, spalanie bardzo mi odpowiada bo grand Vitara nie schodziła poniżej 11 litrów, zaczęły mnie wkurwiac klekoczace diesle na światłach więc częściej zamykam okna w aucie, jeżdżę dużo więcej na wycieczki weekendowe dlugodystansowe bo podróże stały się tanie i wygodne.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpnia 2018, 21:09:13 »
A u mnie była 407 1.6 hdi w kombiku. Autko ekonomiczne i bezawaryjne. 250 tyś stuknelo i wizja awarii wtrysków, dwumasy czy turbiny już mnie przytłaczała. Więc podjąłem decyzję o zmianie samochodu. Miał być to wóz kompaktowy w kombiku w benzynie którego dało by się jeszcze zagazować - ekonomia. Niestety ale takiego auta nie udało mi się znaleźć. Moze nie tyle auta co bezpiecznego silnika do gazu. Przy przeszukiwaniu internetu trafiłem na artykuły o hybrydach. Czytałem czytałem i zielone światło. Telefon do kolegi z serwisu Toyoty ktory powiedzial -to sie nie psuje. To było chyba to. W rozważaniach była też Camry w hybrydzie ale mało tych aut u nas na rynku i tylko sprowadzane z USA czyli powypadkowe. Pierwsza przymiarka do PIII i prawie ok tylko bagażnik mi nie pasował. I skończyło się na P+.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2018, 22:50:57 »
Ja też widziałem te negatywne opinie, ale udało mi się również znaleźć pozytywne recenzje, tylko trzeba bardziej szukać :D Większość tych renenzji robiona jest przez gości którzy nie mają zbyt dużego pojęcia o tym aucie.

Trzeba zrozumieć dlaczego CVT i napęd HSD jest [cenzura] fajny, a to wymaga głębszego zbadania tematu. Auto jest genialne :)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2018, 23:51:41 »
Do mariuszs. Nie CVT tylko e-CVT. Brak oznaczenia e przed CVT przy różnych artykułach które czytałem, sprawił że odrzucałem myśl o hybrydach. Dlatego 4 lata temu kupiłem Corolle automat 4 biegi, przekładnia hydrokinetyczna , która w opiniach była najmniej awaryjna. Nawet kolega jeździł na TAXI Auris hsd i bardzo chwalił auto, na co ja mu odpowiadałem , wszystko super ale CVT jest awaryjna więc hsd odpada. Dopiero rok temu trafiłem na sformułowanie E-CVT i od tego czasu zakochałem się w hsd. Żona ma prawko tylko na automat, dlatego teraz biorę pod uwagę automat, choć od kiedy mamy automat, nie mam ochoty wracać do manualnej.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2018, 00:10:15 »
Do mariuszs. Nie CVT tylko e-CVT. Brak oznaczenia e przed CVT przy różnych artykułach które czytałem, sprawił że odrzucałem myśl o hybrydach. Dlatego 4 lata temu kupiłem Corolle automat 4 biegi, przekładnia hydrokinetyczna , która w opiniach była najmniej awaryjna. Nawet kolega jeździł na TAXI Auris hsd i bardzo chwalił auto, na co ja mu odpowiadałem , wszystko super ale CVT jest awaryjna więc hsd odpada. Dopiero rok temu trafiłem na sformułowanie E-CVT i od tego czasu zakochałem się w hsd. Żona ma prawko tylko na automat, dlatego teraz biorę pod uwagę automat, choć od kiedy mamy automat, nie mam ochoty wracać do manualnej.

Jasne że e-CVT, tylko że zwykłe CVT jest bezawaryjne, nie wiem skąd masz inne informacje :) e-CVT (ECVT) to tylko jedna z odmian CVT (jedna z lepszych :)) Jeżeli chodzi o awaryjne automaty to prędzej bałbym się jakiegoś dwusprzęgłowca niż CVT ;)  Podobnie jak bałbym się CVT w wydaniu VW (Multitronic) ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2018, 00:13:11 wysłana przez mariuszs »

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2018, 05:25:52 »
CVT jest bezawaryjne??? Jesteś w wielkim błędzie! Poza tym e-CVT nie jest jedną z odmian CVT. E-CVT jest przekładnią planetarną, a z typowym CVT ma tylko wspólne określenie "bezstopniowa".

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpnia 2018, 08:17:49 »
CVT jest bezawaryjne??? Jesteś w wielkim błędzie!

Ja również poproszę o jakieś linki do informacji o awaryjności CVT, bo trochę szukałem przed zakupem auta i nie natrafiłem na nic konkretnego.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpnia 2018, 09:26:57 »
Toyota mogła bardziej się postarać z wymyślaniem nazwy dla tej przekładni, bo sugerowanie, że to jest "takie trochę inne CVT" nie kojarzy się dobrze. Bardzo fajny opis całego systemu napędowego (HSD) jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=E_xCssR8qQI

Co do tematu. Prius świetnie nadaje się jako samochód miejski, dzięki e-CVT czas między mocnym wciśnięciem pedału gazu a przyspieszeniem samochodu jest minimalny, więc dynamiczna zmiana pasa, czy włączanie się do ruchu jest na prawdę przyjemne, poza tym jest przyjemnie cicho, jak stoi się na światłach to nic nie burczy niepotrzebne. No i oczywiście świetne spalanie.

Natomiast trzeba jasno powiedzieć, że nie jest to samochód do długich tras na autostradzie. Póki jedziemy ze stałą prędkością to wszystko jest ok, problem pojawia się wtedy kiedy jedziemy sobie kulturalnie 140km/h prawym pasem, chcemy wyprzedzić kogoś kto jedzie 135km/h, a lewym pasem samochody jadą 160+km/h. Efekt jest taki, że przy każdej takiej akcji silnik musi wkręcać się na niemiłosiernie wysokie obrony, żeby dało się w miarę dynamicznie wyprzedzić. Nie mówię, że się nie da - po prostu jeździłem samochodami, które radzą sobie z tym dużo lepiej.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Sierpnia 2018, 10:35:33 »
niemiłosiernie wysokie obrony,

To tylko max 5200 obr/min więc nawet mu się przyda takie "przytarcie" od czasu do czasu :) + do tego dokłada swoje elektryk ale tak najlepiej to auto czuje się w rejonach podmiejskich i w umiarkowanych korkach.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Sierpnia 2018, 11:47:46 »
Natomiast trzeba jasno powiedzieć, że nie jest to samochód do długich tras na autostradzie. Póki jedziemy ze stałą prędkością to wszystko jest ok, problem pojawia się wtedy kiedy jedziemy sobie kulturalnie 140km/h prawym pasem, chcemy wyprzedzić kogoś kto jedzie 135km/h, a lewym pasem samochody jadą 160+km/h. Efekt jest taki, że przy każdej takiej akcji silnik musi wkręcać się na niemiłosiernie wysokie obrony, żeby dało się w miarę dynamicznie wyprzedzić. Nie mówię, że się nie da - po prostu jeździłem samochodami, które radzą sobie z tym dużo lepiej.
A ja kupiłem Priusa do jazdy na długich trasach, większość przebiegu to autostrady. Efekt o którym piszesz to normalne zjawisko w silnikach bez turbo. Gdybyś miał manuala to też należy zrzucić bieg aby dynamicznie wyprzedzić. To nie jest diesel, i nie jest to silnik z turbo, więc trzeba go kręcić, tak jak to zwykle bywa w japończykach. Na szczęście jest dodatkowy silnik elektryczne który zwykle się nudzi na autostradzie i w takich chwilach z radością dodaje kopa.

Czy jest jakieś auto które pali mniej przy 140km/h? :P

Co do awaryjności CVT, to możecie podać jakiś konkrenty model który się psuja (poza multritronic). CVT to prosta i niezniszczalna konstrukcja.

https://youtu.be/nqZseFMPooA?t=3m23s

Ten gość np. twierdzi że przez całe swoje życie nie widział NIGDY Corolli z zepsutym CVT ;) A trochę aut widział... jest mechanikiem w USA od 50 lat,  w USA większość aut to automaty.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2018, 12:30:04 wysłana przez mariuszs »

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Sierpnia 2018, 13:18:26 »
O awaryjności  CVT?
Proszę, oto dwa pierwsze z brzegu fragmenty artykułów po wpisaniu w Google "CYT awaryjność":

"Niestety, konstrukcje typu CVT nigdy nie cieszyły się ani przesadnym zainteresowaniem, ani dobrą opinią kierowców i specjalistów. Ich żywotność jest zdecydowanie krótsza, niż znanych od lat automatycznych skrzyń. Dobitnym tego przekładem jest wspomniany Multitronic, któremu nie pomogły nawet nieustanne modernizacje. Każde wcielenie tego mechanizmu sprawia mnóstwo kosztownych problemów właścicielowi. Wśród nich wymienić musimy uszkodzenia sterownika, pękające i rozciągające się łańcuchy, czy defekty zespołu sprzęgieł. Każda z tych usterek daje o sobie znać nieprawidłową pracą skrzyni. Auto zaczyna szarpać, skrzynia wyraźnie gubi się w czasie pracy i bez powodu rosną obroty silnika. Diagnostyka wymaga specjalistycznej wiedzy i sprzętu, co oczywiście musi generować odpowiednio duże koszty. Doprowadzenie bezstopniowej przekładni do poprawnego stanu bez trudu pochłonie ponad 10 tysięcy złotych ? zakładając, że napraw dokonujemy w niezależnym serwisie. Sporym utrudnieniem okazuje się dostępność części zamiennych potrzebnych do ich reanimacji, a także samych fachowców."
Więcej: http://moto.pl/MotoPL/7,88389,22107235,bezstopniowe-skrzynie-cvt-jak-dzialaja-i-co-sie-w-nich-psuje.html

oraz

"O kłopotach Audi ze skrzyniami Multitronic słyszał chyba niemal każdy, kto choć trochę interesuje się motoryzacją. W skrzyniach starszego typu nagminnie dochodziło do uszkodzeń sterownika, zespołu sprzęgieł, zbyt często pękały też łańcuchy.
Z czasem Niemcy znacznie poprawili swoje skrzynie, ale wpadki i tak się zdarzają (patrz ? test długodystansowy Audi A4 2.0 TDI Multitronic). Niby problemów miało już nie być, a w aucie z 2009 r. na gwarancji trzeba było wymienić całą przekładnię.
Znacznie mniej kłopotów niż Multitronic produkowany przez firmę LuK sprawiają japońskie konstrukcje, choć np. skrzynie Jatco stosowane w różnych modelach Nissana (np. Qashqai) też należą do grupy podwyższonego ryzyka z powodu usterek konwerterów. Inny problem ze skrzyniami CVT to niekiedy ograniczony dostęp do części zamiennych i niechęć wielu mechaników do wykonywania jakichkolwiek napraw."

Natomiast zgadzam się,  że  e-CVT wcale nie wyklucza jazdy po autostradach, sam co miesiąc jeżdżę Priusem II Holandia-Polska-Holandia i nie narzekam... To jednak jest dość słabowity silniczek, który musi wejść na obroty, gdy chcemy mocniej przyspieszyć. Da się z tym żyć... Dla mnie ważniejsza jest bezawaryjność i brak generowania kosztów przez e-CVT, bo wcześniej kilka skrzyń manualnych i automatycznych remontowałem i wiem, ile to kosztuje...

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Sierpnia 2018, 13:25:51 »
Ale piszesz o Multitronic. W Europie nie umieją robić CVT ani łańcuchów, dlatego auta mają rozrząd na pasku (łańcuchy się rozciągały) ;) W CVT jest również łańcuch. Mulitronic był tak gówniany w stosunku do reszty CVT, że w USA sąd nakazał producentowi wymianę skrzyni na nową, jeśli ta zepsuła sie w ciągu pierwszych 10 lat użytkowania ;)

http://www.autonews.com/article/20131004/RETAIL05/131009910/audi-cvt-settlement-approved-covers-64000-cars

CVT od Toyoty jest bezobsługowe i nie zniszczalne.

A jeszcze wracając do wycia, pojawia się dlatego że jak depniesz to silnik odrazu jest na maksymalnych obrotach. W innej skrzyni masz konkretne przełożenie i dopiero powoli zwiększasz obroty - co nie jest efektywne, ale przyjemne dla ucha, bo "słyszszy" co się dzieje. Wydaje Ci się że auto przyśpiesza bo obroty rosną. W CVT obroty są optymalne, czyli maksymalne, a rośnie przełożenie - ale tego już nie widać ani nie słychać ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2018, 13:49:12 wysłana przez mariuszs »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Sierpnia 2018, 13:32:57 »
O awaryjności  CVT?
Proszę, oto dwa pierwsze z brzegu fragmenty artykułów po wpisaniu w Google "CYT awaryjność":

Ładnie się Pan przedstawił przed milionami słuchaczy. :)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Sierpnia 2018, 14:28:22 »
Błędem Toyoty było nazwanie rozwiązania stosowanego w Priusie e-CVT. W typowej skrzyni CVT napęd przenoszony jest przez pas lub łańcuch a zmianę przełożenia zapewniają koła stożkowe które są przysuwane lub odsuwane od siebie. Skrzynia posiada sprzęgło i czasami koło dwumasowe.

W Priusie jest przekładnia planetarna a za zmianę przełożenia odpowiada obciążanie lub wspomaganie
silnikami elektrycznymi. Nie ma sprzęgła, jest tylko tłumik drgań. Dokładny opis jak działa przeniesienie
napędu w

P2: https://www.youtube.com/watch?v=ZmHpSyTsfm0
P3: https://www.youtube.com/watch?v=w_mc17CoyJs&t=156s

A co do tematu wątku to na razie nie widzę następcy.
Podoba mi się P2, w P4 wnętrze sprawia wrażenie delikatnego cieniutkiego plastikowego.
Zobaczymy.
Prius 2 /2008

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl