Autor Wątek: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?  (Przeczytany 31740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:48:23 »
Jak Ty siedzisz ze lokiec masz w otworze na kubek???
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Sierpnia 2018, 22:12:34 »
Ktoś tu pisał o najlepszej hybrydzie, a nie o najlepszej hybrydzie z 2011. Patrząc historycznie, CT kiedyś był najlepszy ;)

ten wątek jest o Priusie a nie o hybrydzie , ja nigdy nie mówiłem że hybryda jest zła , owszem jest bardzo dobra ale taka jak jest w RAV4 , GS, LS  , czyli  minimum od 2.5 L 200KM
a wsadzenie silnika 1.8 od zwykłego Priusa , juz do + czy CH-R to  jest całkowita porażka ( wg mnie oczywiście )
ciekawe ilu kolegów z forum którzy tu piszą o ekodraivingu czy ekologi jak by mieli do wyboru Priusa 1.8 i 2.5 wybrali by tego 2.5 ? 
( wtedy może przeżyłbym ten wszędobylski mega twardy plastik w środku )

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Sierpnia 2018, 22:37:20 »
WYDAWAŁO mi się że będę może zadowolony , że ważne jest że jest tani  i że mało pali ,
i co z tego , nie jest to najważniejsze

samochod jest dla mnie maszyna tak samo jak pralka, zelazko czy sprzet hifi. Dlaczego kupujemy pralke miele, wiertarke makity, komputer thinkpad albo hifi onkyo? Przeciez nie dlatego, ze sa najladniejsze (thinkpad sprzed lat ewidentnie jest pozbawiony urody, a uzywaja go na ISS), tylko jako maszyny maja wykonac swoje zadanie, byc trwale i niezawodne i jeszcze miec lepsze parametry pracy od innych. Naturalnie z biegiem czasu producenci roznych maszyn i samochodow zaczeli grac na ludzkich emocjach i dokonywac wielu zbednych poprawek, typu lakierowac zderzaki, ktore sluza przeciez do zderzania, czy wyposazac w kierownice z obracanym wiencem (jak u citroena), a moze jakies porabane ksztalty obrysowego oswietlenia LED zamiast skupic sie na jakosci maszyny (jak w renault talisman), ale ludzie dojrzali nadal wiedza, ze samochod to maszyna i do czego ma sluzyc. No a ludzie dziecinni patrza sie na bzdety zamiast patrzec na jakosc mechaniczna, jak przystalo na NARZEDZIE.

I teraz odzywa sie gosc i mowi: ta maszyna (prius) spelnia wszystkie wymagania stawiane maszynie (czyli jest niezawodna i oszczedna), ale "nie jest to najwazniejsze". Ja takiego podejscia nie rozumiem, bo dojrzaly facet tym sie rozni od kobiety ze zachwyca sie doskonaloscia maszyny i jej solidnoscia, a wygladem w dalszej kolejnosci. Oczywiscie podrozowac mozemy wygodniej lub mniej wygodnie, prasowac, prac i wiercic tez mozna szybciej i wygodniej, ale to nadal nie przekresla solidnej np. wiertarki, ktora przez 30 lat dobrze wierci, choc moglaby miec lepszy uchwyt. I mam takie przekonanie, ze toyota produkuje maszyny, a inni producenci przedmioty popkultury. Cena priusa i golfa jest pewnie zblizona, ale wiadomo, ze w golfie zaplacisz za popularny wyglad, fajne wytlumienie i przyjemny dzwiek zamykanych drzwi a oszczednosci beda znalezione w mechanice (czyli nie tam, gdzie maja byc w maszynie), podczas gdy w toyocie na odwrot.

I jesli swiatowy internet jest pelen relacji o priusach 2, ktore robia po milion km (a ktore inne auto tyle dzis zrobi?), tak jak do dzisiaj zachwyca nas MB W124, to ja mysle, ze dlatego wlasnie twoj glos bedzie na tym forum zakrzyczany i postrzegany jako irytujacy.

Ja swojego priusa plusa kocham przede wszystkim za to, ze spelnia moje marzenie o automatycznej skrzyni a jednoczesnie potrzebe bezpieczenstwa, ze nic sie w niej nie zepsuje. Ze bedac z natury skapym moge spokojnie sobie stac w korku i nie liczyc kazdej zlotowki bo i tak spali mniej niz poza korkiem. Ze moge jezdzic z klima caly rok i i nie zastanawiam sie, o ile wiecej pali i czy nie warto jednak wylaczyc. I autentycznie mam niepokoj, co ja zrobie, jak ktos mi to auto rozwali albo ukradnie? Gdzie ja znajde auto tej jakosci za cene, za ktora go jakims cudem kupilem?
auto-niemcy.prv.pl

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Sierpnia 2018, 22:39:52 »
On356wawa, ty po prostu kupiłeś auto niedopasowane do własnych potrzeb. Podejrzewam, że przy założeniu, że 2,5l palić będzie przynajmniej 2 litry więcej od 1,8 może 1/10 weźmie 2,5. Istotą Priusa jest niewielkie spalanie, a nie przyspieszenie do 100.

Wito, mam wrażenie, że zbyt uprościłeś sprawę. Dzisiejszy rynek (grupa nabywców) jest zdecydowanie bardziej zróżnicowany i skomplikowany, i nie ma to nic wspólnego z "dojrzałością" kupującego. Podejrzewam, że gdyby zrobić jakiś sondaż typu "ładny czy bezawaryjny" moglibyśmy się zdziwić :-) 
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2018, 22:49:00 wysłana przez Jasio »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Sierpnia 2018, 23:58:17 »
To się nazywa zniewieściałość. Mój syn lapie to od zony, ma się swiecic, błyszczeć, ma mieć ładny kolor i ma się podobać
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Sierpnia 2018, 07:42:48 »
To się nazywa zniewieściałość. Mój syn lapie to od zony, ma się swiecic, błyszczeć, ma mieć ładny kolor i ma się podobać
Heh...
Wszystkie moje samochody były ładne. Nawet Cinquecento (żółte ! :) ). Ale sam wygląd nie wystarczy, musi być poparty innymi parametrami. Takimi, które w danym momencie są ważne. I nie ma znaczenia czy to Dacia Duster (miałem) czy Range Rover (miałem). W danym momencie  może to być oszczędzanie paliwa lub dźwięk silnika V8.
I tak, jakby było mnie stać to kupiłbym mocniejszą hybrydę. Póki co cieszę się z jazdy na prądzie i narzekam ,ze mały ten akumulator i na krótko wystarcza. Następne auto to pewnie będzie hybryda plug-in bo nie sądzę aby eletryki staniały wystarczająco lub pojawiła się duża liczba stacji ładowania.
Zostałem skażony...  :grin:
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 07:44:42 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #81 dnia: 31 Sierpnia 2018, 08:31:33 »
samochod jest dla mnie maszyna tak samo jak pralka, zelazko czy sprzet hifi. Dlaczego kupujemy pralke miele, wiertarke makity, komputer thinkpad albo hifi onkyo?

Trochę dziwny dobór marek, ale OK.

Przeciez nie dlatego, ze sa najladniejsze (thinkpad sprzed lat ewidentnie jest pozbawiony urody, a uzywaja go na ISS), tylko jako maszyny maja wykonac swoje zadanie, byc trwale i niezawodne i jeszcze miec lepsze parametry pracy od innych.

Można mieszkać w trwałej jaskini zamiast ciągle coś naprawiać w domu. :)
Są chętni? Widzę las rąk... :)

Naturalnie z biegiem czasu producenci roznych maszyn i samochodow zaczeli grac na ludzkich emocjach i dokonywac wielu zbednych poprawek, typu lakierowac zderzaki, ktore sluza przeciez do zderzania, czy wyposazac w kierownice z obracanym wiencem (jak u citroena), a moze jakies porabane ksztalty obrysowego oswietlenia LED zamiast skupic sie na jakosci maszyny (jak w renault talisman), ale ludzie dojrzali nadal wiedza, ze samochod to maszyna i do czego ma sluzyc.

Takie ulepszanie może tworzyć postęp technologiczny.

No a ludzie dziecinni patrza sie na bzdety zamiast patrzec na jakosc mechaniczna, jak przystalo na NARZEDZIE.

Ja patrzę podobnie, dlatego mam od dłuższego czasu "zwykłe" auta ze zwykłym silnikiem benzynowym bez żadnych kombinacji z wtryskami, turbinami, pompami wysokiego ciśnienia, DPFami, hybrydami i innymi wynalazkami... Ma być względnie tanio i bez zawracania gitary z awariami...

I teraz odzywa sie gosc i mowi: ta maszyna (prius) spelnia wszystkie wymagania stawiane maszynie (czyli jest niezawodna i oszczedna), ale "nie jest to najwazniejsze".

A dlaczego nie można mieć jednego i drugiego?

Cena priusa i golfa jest pewnie zblizona

Złe porównanie - to podobne auta.

I jesli swiatowy internet jest pelen relacji o priusach 2, ktore robia po milion km (a ktore inne auto tyle dzis zrobi?), tak jak do dzisiaj zachwyca nas MB W124, to ja mysle, ze dlatego wlasnie twoj glos bedzie na tym forum zakrzyczany i postrzegany jako irytujacy.

To że auto robi 1Mkm, to się nadaje do księgi rekordów Guinnessa ale przeciętnemu człowiekowi nie jest to potrzebne, to tak jakbyś budował dom aby przetrwał 200 lat. Można ale po co skoro za 10 lat się przeprowadzisz ?

Ja swojego priusa plusa kocham przede wszystkim za to, ze spelnia moje marzenie o automatycznej skrzyni a jednoczesnie potrzebe bezpieczenstwa, ze nic sie w niej nie zepsuje. Ze bedac z natury skapym moge spokojnie sobie stac w korku i nie liczyc kazdej zlotowki bo i tak spali mniej niz poza korkiem. Ze moge jezdzic z klima caly rok i i nie zastanawiam sie, o ile wiecej pali i czy nie warto jednak wylaczyc. I autentycznie mam niepokoj, co ja zrobie, jak ktos mi to auto rozwali albo ukradnie? Gdzie ja znajde auto tej jakosci za cene, za ktora go jakims cudem kupilem?

Ale to samo możesz mieć w innych autach, które zużyją więcej paliwa ale są tańsze w zakupie. Ja, choć też oszczędzam na wszystkim, w autach z automatyczną klimatyzacją mam ją zawsze włączoną, przez 365 dni w roku, bo do tego ona służy. Skoro to tylko maszyna, to jak ktoś Ci auto ukradnie, to kupisz nowe bo dla Ciebie to tylko maszyna... Gdybyś miał auto "z duszą", wtedy OK, można się martwić...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:16:54 »
gdy Prius 2 wszedł na rynek, to nie podobał mi się. ale gdy zacząłem więcej interesować się autem - w polskim internecie przeczytałem chyba większość artykułów o nim - zacząłem się przekonywać do auta. w międzyczasie jego ceny spadły i stało się bardziej dostępne.
do tej pory mieliśmy avensisa T22 2,0 benzyna w automacie i zaczęło nam przeszkadzać wysokie spalanie w mieście, auto też zestarzało się. chciałem kupić P2, ale przez rok szukałem i kilka fajnych sprzątnęli mi sprzed nosa, co się ostało to nie było za ciekawe, a poza tym żonie się nie podobał i wolała P3 (auto głównie dla niej, no i płaciła za nie :) ). w zaprzyjaźnionym komisie, gdzie umknął mi P2 dali cynk, że P3 mają w drodze - umówiłem się z nimi, żeby go nie ogłaszali jeszcze i chcę być pierwszym, który obejrzy auto. jak się dogadamy, to biorę, jak nie to ogłoszą. po wnikliwym sprawdzeniu historii i stanu układu hybrydowego i całego auta w ASO dogadaliśmy się i jeszcze avensisa w rozliczeniu zostawiłem.

do hybryd poza małym spalaniem przekonała mnie możliwość taniej regeneracji baterii we własnym zakresie (jak ktoś ogarnięty - diagnostyka i wymiana pojedynczej celi baterii za 220 zł) lub zadzwonić po serwis hybryd - przyjeżdżają, zabierają naszą baterię i dają sprawną regenerowaną (ok. 1500 zł).

mamy ją rok, zrobiliśmy 10 000 km. lubię Priusa w mieście, jak i w trasie. dla siebie choruję na NX-a, ale na razie za wysokie progi...

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:23:26 »
Jeżeli dla Was samochód to tylko narzędzie to uważam, że Prius nie jest dobrym wyborem. Dla Was polecam Octavię II 1.6 benzyna + LPG, do tego jeszcze w kombi. Duży bagażnik, silnik również nie do zajechania, samochód popularny, każdy pan Mietek go Wam naprawi, na LPG też dużo nie będziecie wydawać i tani w zakupie. Liczyliście przed zakupem ile musicie przejechać kilometrów, żeby opłacało się dopłacać do hybrydy?

Wiem, że wkładam kij w mrowisko, ale skoro mówicie, że samochód to większa wiertarka to może warto wziąć kalkulator i policzyć, czy rzeczywiście Prius był dobrym zakupem.

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:36:26 »
Dla mnie samochód to nie tylko narzędzie. Rocznie z reguły robię  40.000-50.000 km, czyli spędzam w aucie sporo czasu. Oprócz ekonomii i bezawaryjności chciałbym czuć się wygodnie, bezpiecznie, komfortowo i po prostu mieć frajdę z jazdy, żeby za każdym  razem chciało mi się wsiadać i jechać. Wiele z tych priorytetów spełnia Prius, ale jeszcze co nieco zostało do poprawienia, więc prawdopodobnie Lexus mnie zadowoli. Każdy wybiera dla siebie to, co najbardziej mu pasuje. Podoba mi się ta dyskusja i ścieranie się różnych opinii. Nie dojdziemy do wskazania uniwersalnego wzorca jednego dla wszystkich, ale dobrze jest posłuchać zdania innych...

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:49:46 »
co z tego że masz hybrydę , ciche auto , jak stoi na światłach na baterii to jest cisza nic nie słychać , i nagle na tych światłach podjeżdża obok , stary diesel , lub nie daj boże tir i cały czar pryska.
drzwi nie wyciszone wcale , zero , goła cienka blacha , jakość muzyki wydobywająca się z tych głośników fatalna , a dźwięk zamykanych drzwi jak w starym fiacie , lub polonezie , koszmar ( mi przeszkadzało bo zamykam je kilka razy dziennie )
Po dwóch czy trzech tygodniach miałem już dość tego i  go sam osobiście  wyciszyłem  ( polecam , duża zmiana na plus , przy niedużych nakładach finansowych i kilku godzinach pracy )

https://www.bitmat.pl/Wygluszanie-drzwi-w-samochodzie

to poprawiało jakość muzyki i bardzo wyciszyło to auto i zrobiło się dużo lepiej , choć i tak nie idealnie ( jak dla mnie )

wiem,wiem , powiecie  że się czepiam i pewnie tak , macie racje
no przecież jeździ , nie psuje się i mało pali a o to przecież chodzi w autach i to mnie właśnie skusiło , ale kupiłem , pojeździłem i już wiem że to nie jest auto dla mnie!
czy złe  ? pewnie nie , pewnie dla większości jest super , ale juz wiem że nie dla mnie
każdy z nas ma inną percepcję i inaczej postrzega bodźce zewnętrzne , jednym się coś podoba , lub nie przeszkadza innych wkurwia
oczywiście mogę mieć pralkę miele , lub mogę też prać w ręku , mogę mieć wiertarkę makity lub żadnej i pożyczyć od znajomego żeby wywiercić dziurę
ja nie  mówię że Prius jest zły, ja  mówię że mi nie pasuje i więcej go nie kupie.
a najlepsze w tym wszystkim jes to że pierwszego Priusa miałem 12 dni i mi go ukradli spod domu w nocy , ale niestety przez te 12 dni prawie wcale nim nie jeździłem, bo miałem jeszcze stare auto ( Avalona ) i akurat w tym czasie musiałem wyjechać na tydzień więc nie zdążyłem go poznać , gdyby mi go ukradli po 2-3 miesiącach pewnie bym już go drugi raz nie kupił.
wole np. toyotę camry , auto o dwie klasy wyższe w podobnej cenie i roczniku
właśnie przed Priusem miałem Camry 2000 , później Camry 2005 , później Camry 2007 , następnie Avalona 2008 ( oczywiście wszystkie w LPG ) i po takich autach wybrałem Priusa i to na 4 lata !! ( jestem debilem !! )
miałem trochę dość aut z USA, choć one się nie psuły i żadnych problemów z nimi nie miałem , ani z gazem w nich , więc nie wiem sam dlaczego akurat P3 ?
podoba mi się jego linia , może dlatego.
niezawodność Toyot i przywiązanie do marki ? może
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 09:53:29 wysłana przez on356wawa »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:04:01 »
Po Camry i Avalonie, to i nie dziwne, że komuś Prius nie pasuje. Szkoda, że się do Yarisa nie przesiadłeś po Avalonie.

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:23:18 »
Po Camry i Avalonie, to i nie dziwne, że komuś Prius nie pasuje. Szkoda, że się do Yarisa nie przesiadłeś po Avalonie.

mnie nie szkoda.
wtedy potrzebowałem auto z pełna fakturą Vat
camry ani avalona nie znalazłem , zresztą  z autem z USA w leasing był problem.
to też był argument za P3

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:30:45 »
To ja dorzucę moje trzy grosze.
Maszyny to maszyny, ale dobrze aby oprócz najlepszych cech użytecznych miały jeszcze jakąś estetykę i urodę.
W naszym zespole, w programowaniu nadal używamy wiersza poleceń, ale jak dostosowujemy program dla innych ludzi, to robimy przyciski i rozwijane menu.
Priusa+ kupiłem jako kompromis pomiędzy kosztami, wygodą i potrzebą posiadania w miarę dużego pojemnego samochodu.
Właśnie kupiliśmy z żoną nowy samochód, mały, miejski i tani, ale z minimum przydatnej użyteczności (bluetooth, czujniki parkowania) i estetyki (ładny lakier naokoło, przyciemniane szyby i alufelgi). Żałuję tylko, że od ręki nie było samochodu z automatyczną klimatyzacją.
W tym samym salonie, Forda, obejrzałem samochód, który kupiłbym od razu, gdyby mój budżet na to pozwalał. Nie budżet na zakup, bo to daje się pokonać, ale budżet na eksploatację. Mustang v8,5 litrów. Jednak gdyby budżet był jeszcze wyższy to byłaby Tesla model x.
Niestety, muszę wybierać kompromisy więc jest Prius+, Ford Ka+ i stary już SUV Mazdy .... Ta Mazda Tribute 4x4, kiedy ją kupowałem 10 lat temu, była dla mnie świetnym samochodem. Dzisiaj unikam jak ognia jazdy Tribute po mieście...
Kiedy przyszła moda na suvy i pojeździłem paroma nowymi w salonach (Nissan, Mazda...) doszedłem do wniosku, że ta moda to już nie dla mnie.

Każdy kupuje samochód pod swoje potrzeby i rozważając własne kompromisy. Jeśli kupimy samochód bo jest modny, jest eco, bo ma dobre recenzje, to nawet jeśli będzie to technicznie, estetycznie bardzo udany model, my w naszym jednostkowym przypadku możemy być bardzo rozczarowani....

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:35:48 »
do tej pory mieliśmy avensisa T22 2,0 benzyna w automacie[...]
do hybryd poza małym spalaniem przekonała mnie możliwość taniej regeneracji baterii we własnym zakresie (jak ktoś ogarnięty - diagnostyka i wymiana pojedynczej celi baterii za 220 zł) lub zadzwonić po serwis hybryd - przyjeżdżają, zabierają naszą baterię i dają sprawną regenerowaną (ok. 1500 zł).

Ale wiesz, że Avensis jest "troszkę" większy?
W zwykłym aucie z silnikiem benzynowym nie musisz regenerować baterii... ;)

mamy ją rok, zrobiliśmy 10 000 km. lubię Priusa w mieście, jak i w trasie.

Musisz być fanem tego auta.
Bo ile zaoszczędziłeś na 10000km na paliwie? 100zł? 200zł?

Jeżeli dla Was samochód to tylko narzędzie to uważam, że Prius nie jest dobrym wyborem. Dla Was polecam Octavię II 1.6 benzyna + LPG, do tego jeszcze w kombi. Duży bagażnik, silnik również nie do zajechania, samochód popularny, każdy pan Mietek go Wam naprawi[...]

Ta Octavia z automatem? Mi pan Mietek nie jest specjalnie potrzebny...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl