Autor Wątek: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?  (Przeczytany 31707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:50:13 »
Jak Ty siedzisz ze lokiec masz w otworze na kubek???

ciekawe jak mam usiąść i trzymać prawą rękę na kierownicy żeby łokieć nie leżał w dziurze na kubek ?
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 10:59:10 wysłana przez on356wawa »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Sierpnia 2018, 11:09:09 »
Mi się to nie udaje. Siedzenie mam opuszczone do samego dołu, kierownicę mam także nisko. Chyba że masz przysunięty fotel do kierownicy najbliżej jak sie da i masz długie ręce :)
No ale przecież sam twierdziłeś że PIII jeżdziłes u kolegi, więc nie przetestowałeś pozycji za kierownicą?
ok, juz sie nie czepiam

Zakup auta zazwyczaj jest sztuką kompromisu. Nie ma problemów jeśli ma się nieograniczony budżet i można pozwolić sobie na wszystko. Zazwyczaj jednak ma się jakieś limity w których chce się kupić auto ładne, użyteczne, ekonomiczne, z nową technologią. Z czegoś trzeba zrezygnować albo obniżyć założoną poprzeczkę.
Ja kupiłem Priusa głównie dla jego ekonomiczności ale wygląd miał także znaczenie chociażby dla żony czy syna :) Przesiadłem się z Peugeota 307. I jestem zadowolony, zmieściłem się w limicie, auto nam się podoba i jest ekonomiczne, spełnia nasze wymagania. Gdybym miał większy fundusz to kupiłbym Priusa Prime'a. Dlaczego nie BEV? Bo minie jeszcze kilka dobrych lat zanim rozwinie się infrastruktura oraz że w trasach kiedy korzysta się z szybkiego ładowania ekonomiczność BEV jest na poziomie diesla a nawet nowoczesnej benzyny. Z racji tego, że moje trasy są krótkie wiejsko-miejskie :) Prius Prime byłby rozwiązaniem idealnym ponieważ mieściłbym się w limicie EV i koszt przejechania 100km osiągnąłbym na poziomie 7pln.

« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 11:49:15 wysłana przez Lehu2 »
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 31 Sierpnia 2018, 11:33:11 »
Ja (choć nie posiadam prusaka ale mutanta Auris I HSD z tym samym układem co PIII - na PIII nie było mnie wtedy stać a II nie chciałem - choć teraz wiem że test to równie dobre auto) zdecydowałem się głównie ze względu na ten układ HSD, niezawodność toyoty (ogólnie pojętą bo o przy zakupie miałem trochę niepewności), powiew nowej technologii (chciałem nowszą generację mazdy ale po jazdach próbnych odniosłem wrażenie że wywalę 40tyś tylko na nową puszkę, bo silnik i technologia ta sama - nie jarało  mnie to), i to, że jest to auto "łatwogazowalne" co przy moich ówczesnych planowanych przebiegach miało największe znaczenie (ponad 100tys km w 2,5 roku, prywatnie+dojazdy do pracy) średnie spalanie 6,5 LPG w porównaniu do 10 mazdy 323f BJ (ta nowsza też by tyle paliła), no i ogólnie konieczność wymiany auta na nowsze (dziury w nadkolach i taki trochę obciach jeździć rzęchem). O kolejnych argumentach za przekonałem się w trakcie użytkowania - automat, prostota obsługi (nie taki diabeł straszny i jedyne rzeczy których bym się samodzielnie nie podjął zrobić to opisywane na forum jednostkowy przypadek wymiany inwertera czy wymiana silnika - remont) i jak dla mnie wystarczająca dynamika 0-120km/h no i prawdziwa niezawodność (czysta eksploatacja), musimy na prawdę mocno zaniedbać auto żeby odmówiła całkowitego posłuszeństwa (pojedziemy nawet z uszkodzonym układem HSD - na samej spalinie ale pojedziemy).
Tak jak już wielu tu zauważyło i ja podsumowałem - każdy ma swój kalkulator - i mój kalkulator sprzed 2 lat ma obecnie inne dane do obliczeń. Mianowicie:
Nie planuję już tak dużych przebiegów (zmiana miejsca pracy z 200km na 20km od domu - w jedna stronę) więc przebiegi już będą znacznie niższe.
Czy kupiłbym prusaka? Na razie nie planuję zmiany bo nadal czerpię profity z poprzedniej decyzji (koszty użytkowania) i obecne auto (co prawda nie w pełni) mi odpowiada. Brakuje mi w priusach możliwości holowania przyczep (kemping) i dla mnie jest to największy minus tych aut  :cry: Czemu zawsze musi być coś za coś  :o
Ale żeby ładnie zakończyć to jeżeli miałbym kupić (jak już pisałem nie planuję) to tak kupiłbym priusa ale już ze względu na inne przebiegi tylko wersję plug-in i oczywiście w tym przypadku bez LPG, chociaż .....  :o nie no żartuję  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 11:46:17 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 31 Sierpnia 2018, 11:41:07 »
No ale przecież sam twierdziłeś że PIII jeżdziłes u kolegi, więc nie przetestowałeś pozycji za kierownicą?
ok, juz sie nie czepiam

jeździłem P3 2010 więc przed liftem a on ma chyba inny podłokietnik ( tak mi się wydaję , zresztą nie pamiętam  ) widocznie nie zwróciłem na to aż takiej uwagi , jak później już w trakcie użytkowania mojego Priusa
sprawdziłem właśnie w necie , P3 przed liftem miał inny podłokietnik

Pewnie się czepiam i nie jestem już obiektywny ( to tylko moje prywatne zdanie po prawie 2 latach użytkowania P3 2014r. )
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 12:05:47 wysłana przez on356wawa »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 31 Sierpnia 2018, 12:09:52 »
I powiem szczerze, że podłokietnik przed liftem bardziej mi się podoba. Otwór na kubek jest schowany pod pokrywą, jak chcę to przesuwam pokrywę i mam miejsce na kubek.   Zachodzę w głowę po kiego czorta to zmienili. Jedyne co mi przechodzi do głowy to może jakaś usterkowość przesuwanej pokrywy?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 31 Sierpnia 2018, 12:30:02 »
do tej pory mieliśmy avensisa T22 2,0 benzyna w automacie[...]
do hybryd poza małym spalaniem przekonała mnie możliwość taniej regeneracji baterii we własnym zakresie (jak ktoś ogarnięty - diagnostyka i wymiana pojedynczej celi baterii za 220 zł) lub zadzwonić po serwis hybryd - przyjeżdżają, zabierają naszą baterię i dają sprawną regenerowaną (ok. 1500 zł).

Ale wiesz, że Avensis jest "troszkę" większy?
W zwykłym aucie z silnikiem benzynowym nie musisz regenerować baterii...

Cytat: jaroWM w Dzisiaj o 09:16:54
mamy ją rok, zrobiliśmy 10 000 km. lubię Priusa w mieście, jak i w trasie.

Musisz być fanem tego auta.
Bo ile zaoszczędziłeś na 10000km na paliwie? 100zł? 200zł?

ave palił zimą w mieście nawet 15 l/100 km, w spokojnej trasie ok. 7 l. tu mam w mieście ok. 5,5l, spokojna trasa ok. 4,5 l/100 km. także w/w oszczędności są przy każdym tankowaniu. ave miałem 8 lat i znudził mi się. bagażnik teraz mam ciut mniejszy, ale wystarczający. tak, jestem fanem hybryd.

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 31 Sierpnia 2018, 12:30:27 »
Witam.
Jestem wybitnie świeżym użytkownikiem TP III (z 2009 roku, z tym lepszym podłokietnikiem  :-)), bo używam go nieco ponad miesiąc. I choć jest parę rzeczy, które mnie nieco denerwują * - to jednak jeżeli już bym wymieniał samochód na nowy/nowszy, to jednak chyba na hybrydę Toyoty. Raczej nie na TP IV (bo nie podoba mi się zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz), nad Priusem + bym się głęboko zastanawiał (bo nie podoba mi się środek), CH-R ostatecznie mógłby być (bo - dla mnie - jest chyba najmniej "brzydka" ze współcześnie dostępnych modeli HSD), ewentualnie Aurisek drugi (ładny, ale środek trochę mniejszy od Priusa). A dlaczego bym kupił? Bo mi pasuje - jeździ mi się wygodnie, koszty ekspoaltacji ogólnie nie są duże (na razie, zobaczymy w przyszlości  :-)), jest dobrze wyposażony (i wszystko z wyposażenia działa  :-)), w mojej okolicy jest raczej wyjątkiem, niż modelem popularnym (a lubię "pod prąd..."). Więc następny byłby albo TP III (najlepiej jak najmłodszy i plug-in) albo Auris, ostatecznie CH-R. Lexus jakoś mnie nie kręci...

* A co mnie denerwuje w moim Priusie:
 (generalnie duperele):
- Żeby zasygnalizować zmianę pasa muszę przytrzymać dźwignię kierunkowskazu, żeby ze trzy razy "migło". Wolę, jak się lekko dotknie tej dźwigni, a kierunki migną trzy razy.
- Mam nawigację B 9016. I na wyświetlaczu "na stałe" wyświetla mi tylko albo okno "Telefon i kalendarz" albo mapę. Jak wcisnę Audio, to po kilku sekundach powraca mapa albo ten telefon (jeśli wcześniej był wybrany). A z chęcią bym został na opcji Audio.
- Mam przedlifta, więc nie mam świateł dziennych. We wcześniejszych samochodach miałem DRL-e na tyle długo, że przyzwyczaiłem się do nie używania włącznika świateł przed jazdą i teraz czasami się zapomnę i jadę bez oświetlenia. Ten problem jest w trakcie rozwiązywania: będę montował DRL-e. Ale nie jako podwójne żarówki w kierunkach (co - zdaje się - praktykuje większość, tylko zdublowane światła przeciwmgielne/DRL).
- Mój Prius, choć wiele potrafi, nie potrafi zrobić mi kawy ani się sam posprzątać i umyć. Nad tym jeszcze popracuję...  :cool: .
A ponieważ cała reszta mi pasuje - więc następcą najprawdopodobniej byłby TP lub Auris II i więcej (znaczy: Auris II, III, IV ...... XXI, XXII - no, chyba, że zbrzydną  :-))
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 31 Sierpnia 2018, 13:17:47 »
to kolego czego Ci brakuje , można sobie dołożyć  ( tak samo jak ja swojego wyciszyłem bo akurat to mi bardzo przeszkadzało )
- uniwersalny moduł kierunkowskazów
https://allegro.pl/modul-kierunkowskazow-komfort-kierunkow-tripling-i7527223249.html
https://allegro.pl/modul-komfortu-kierunkowskazow-1x-3x-1x-4x-i5705181466.html
- czy dołożenie ledów

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 31 Sierpnia 2018, 13:48:55 »
Pewno się skończy na tym, że będzie co i rusz coś dokładane.... :-)
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #99 dnia: 31 Sierpnia 2018, 17:23:29 »
CH-R ostatecznie mógłby być (bo - dla mnie - jest chyba najmniej "brzydka" ze współcześnie dostępnych modeli HSD

Warto sie upewnic ktore modele sa z Japonii a ktore z Europy. Roznice dostrzegam obserwujac watek na niemieckim forum priusa, gdzie uzytkownicy psiocza np. na tarcze hamulcowe, ktore w toyotach z turcji czy innej francji sa do niczego, wichruja sie i skrzywiaja, podczas gdy w japonczykach o wiele trwalsze
auto-niemcy.prv.pl

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 31 Sierpnia 2018, 21:00:25 »
Wracając jeszcze do porównania z Lexusem, to jedna rzecz jest wyraźnie lepsza na jego korzyść i spartaczona w Priusach, Aurisach Corollach i innych normalnym autach. Lexus ma szyby "Barwione szyby atermiczne z filtrem promieniowania ultrafioletowego (UV)", co jak zakładam oznacza że ma wszystkie szyby z filtrem UV. Natomiast Prius 4 ma ten filtr tylko na szybie nad bagażnikiem :) Dobrze że sobie można okleić całe auto folią z filtrem UV, dla zdrowia i dla tapicerki :) 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 31 Sierpnia 2018, 21:08:45 »
Warto sie upewnic ktore modele sa z Japonii a ktore z Europy. Roznice dostrzegam obserwujac watek na niemieckim forum priusa, gdzie uzytkownicy psiocza np. na tarcze hamulcowe, ktore w toyotach z turcji czy innej francji sa do niczego, wichruja sie i skrzywiaja, podczas gdy w japonczykach o wiele trwalsze
Pochodzenie tarcz może być dość luźno związane z lokalizacją montowni.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #102 dnia: 31 Sierpnia 2018, 22:29:17 »
Pochodzenie tarcz może być dość luźno związane z lokalizacją montowni.
Z tym sie nie moge zgodzic, poniewaz dowiedzialem sie z jakiegos zrodla, ze japonskie zaklady toyoty i hondy maja najbardziej wymagajace dzialy kontroli jakosci czesci dostarczanych przez poddostawcow.
Jako wlasciciel 6 toyot z japonii i 1 z turcji mam przypuszczenie, ze tak moze byc w rzeczywistosci
auto-niemcy.prv.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 31 Sierpnia 2018, 22:55:08 »
dowiedzialem sie z jakiegos zrodla, ze japonskie zaklady toyoty i hondy maja najbardziej wymagajace dzialy kontroli jakosci czesci dostarczanych przez poddostawcow
Hmm.  Ja bym jeszcze zapytał to "jakieś" źródło jak sobie wyobraża kontrolę jakości dostaw w systemie Just In Time...

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #104 dnia: 31 Sierpnia 2018, 23:41:54 »
Hmm.  Ja bym jeszcze zapytał to "jakieś" źródło jak sobie wyobraża kontrolę jakości dostaw w systemie Just In Time...
proste, bardzo niewielka czesc dostawy jest przeznaczona nie do montazu a do wyrywkowej kontroli. Przekroczenie norm usterkowosci podzespolow skutkuje ostrzezeniem, pozniej zerwaniem wspolpracy
auto-niemcy.prv.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl