Witam.
Jestem wybitnie świeżym użytkownikiem TP III (z 2009 roku, z tym lepszym podłokietnikiem

), bo używam go nieco ponad miesiąc. I choć jest parę rzeczy, które mnie nieco denerwują * - to jednak jeżeli już bym wymieniał samochód na nowy/nowszy, to jednak chyba na hybrydę Toyoty. Raczej nie na TP IV (bo nie podoba mi się zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz), nad Priusem + bym się głęboko zastanawiał (bo nie podoba mi się środek), CH-R ostatecznie mógłby być (bo - dla mnie - jest chyba najmniej "brzydka" ze współcześnie dostępnych modeli HSD), ewentualnie Aurisek drugi (ładny, ale środek trochę mniejszy od Priusa). A dlaczego bym kupił? Bo mi pasuje - jeździ mi się wygodnie, koszty ekspoaltacji ogólnie nie są duże (na razie, zobaczymy w przyszlości

), jest dobrze wyposażony (i wszystko z wyposażenia działa

), w mojej okolicy jest raczej wyjątkiem, niż modelem popularnym (a lubię "pod prąd..."). Więc następny byłby albo TP III (najlepiej jak najmłodszy i plug-in) albo Auris, ostatecznie CH-R. Lexus jakoś mnie nie kręci...
* A co mnie denerwuje w moim Priusie:
(generalnie duperele):
- Żeby zasygnalizować zmianę pasa muszę przytrzymać dźwignię kierunkowskazu, żeby ze trzy razy "migło". Wolę, jak się lekko dotknie tej dźwigni, a kierunki migną trzy razy.
- Mam nawigację B 9016. I na wyświetlaczu "na stałe" wyświetla mi tylko albo okno "Telefon i kalendarz" albo mapę. Jak wcisnę Audio, to po kilku sekundach powraca mapa albo ten telefon (jeśli wcześniej był wybrany). A z chęcią bym został na opcji Audio.
- Mam przedlifta, więc nie mam świateł dziennych. We wcześniejszych samochodach miałem DRL-e na tyle długo, że przyzwyczaiłem się do nie używania włącznika świateł przed jazdą i teraz czasami się zapomnę i jadę bez oświetlenia. Ten problem jest w trakcie rozwiązywania: będę montował DRL-e. Ale nie jako podwójne żarówki w kierunkach (co - zdaje się - praktykuje większość, tylko zdublowane światła przeciwmgielne/DRL).
- Mój Prius, choć wiele potrafi, nie potrafi zrobić mi kawy ani się sam posprzątać i umyć. Nad tym jeszcze popracuję...

.
A ponieważ cała reszta mi pasuje - więc następcą najprawdopodobniej byłby TP lub Auris II i więcej (znaczy: Auris II, III, IV ...... XXI, XXII - no, chyba, że zbrzydną

)
Pozdrawiam