Autor Wątek: Koła zimowe  (Przeczytany 18565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Koła zimowe
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Października 2018, 11:09:21 »
Zawodowo kręce kółkiem i jest to opinia moja i moich kolegów po fachu,letnia ma inną gęstość gumy i zimowa inną,jak ktoś jest niedzielnym kierowcą to takie wielosezonowe opony jak najbardziej,jak ktoś poważnie myśli o jeździe i swoim bezpieczeństwie nigdy tego nie założy
Zabrzmiało jakbyś był Kubicą polskich dróg, który nie dostał się na tor więc uprawia swój sport na ulicach :)

Ja bym nie generalizował i nie wrzucał do jednego worka opon wielosezonowych nieznanych marek i opon premium typu crossclimate. Skoro nie potrafisz podać marki opony którą testowałeś, to znaczy że nawet nie wiesz na czym jeździsz....

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Października 2018, 12:30:53 »
Acha zabolało widzę kogoś...jak kolego będziesz miał przejechane ponad milion km to zapraszam do dyskusji o oponach, każda marka wielosezonow to gówno, tańsza,droższa, testowaliśmy kilka firm i nigdy nie wrócimy na wielosezon także nie bądź typowym Januszem który kupil i będzie zachwalał chodzby nie miał racji,to wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie,każdy zrobi jak uważa,mam prawo wyrazić swoją opinię i tyle

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Października 2018, 13:49:39 »
Pewnie że masz prawo, tylko nic konkretnego piszesz. Masz złe odczucia z opon z których korzystałeś ale nie pochwalisz się jakie to opony.

Co do moich opon to kupiłem zimówki w tym roku, ale jak będą tak słabe jak Nokiany, które ślizgały się po dwóch sezonach to się przesiądę na jakieś Micheliny... i będę je zakładał na zimę, a latem jeździł na letnich :) W Polsce mamy takie marne zimy, że typowe zimówki się nie sprawdzają, bo nie zostały stworzone do jazdy w +15C w grudniu ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2018, 13:51:37 wysłana przez mariuszs »

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Października 2018, 15:00:10 »
Ale czy wogóle są już jakieś wielosezony dla C-HR w rozmiarze 225/50 R18 (nie runflaty)?

Ja miałem raz Hankooki wielosezonowe które po 2 latach popękały tak, że uciekało z nich powietrze... Także ten ;-)

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Października 2018, 16:39:20 »
Moja opinia: Używałem opon w moim RAV4: wielosezonowych - marki PIRELLI Scorpion STR 225/65R17 102H M+S przez 8 lat i nie powiem żadnego złego słowa o nich. Sprawdzały się rewelacyjnie zarówno latem jak i zimą.
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2018, 16:45:07 wysłana przez Galanders »
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Października 2018, 17:46:26 »
W poprzednim aucie miałem Hankook H730 195/65 r15 po zużyciu założyłem Vredestein Quatrac 5 w tym samym rozmiarze.Obecnie  do C-HR założyłem Vredestein Quatrac 5 215/60 r17 nie narzekam.Jeśli ktoś jeździ w zimie tylko po mieście, jest to jak najbardziej rozsądne podejście bez co sezonowej wymiany opon.

Offline salat63

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Października 2018, 12:42:40 »
Wymieniłem już na zimowe :-). W ASO RYBNIK (wymiana kół, wywarzanie, programowanie czujników) Letnie miałem na 18, zimowe 17, ale cena  80zł  :good: Godzinka czekania i gotowe :cheesy: Nic już nie świeci na <zolta> jestem zadowolony

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Listopada 2018, 22:02:32 »
do C-HR założyłem Vredestein Quatrac 5 215/60 r17 nie narzekam.
Wymieniłem już na zimowe :-). Letnie miałem na 18, zimowe 17
Pytanie macie wersie z 18stkami czy 17stkami???? z fabryki ?  Co z tym co Toyota mówi o homologacji ??? (CENTRALA)
znaczy się jeśli ja zmienię na 17 stki to co mój samochód nie ma homologacji no i co z tego? musi mieć? każdy after market w sumie nie ma homologacji każde dodane nie ma pozwolenia i homologacji Ledy w tablicach rejestracyjnych przyciemniane szyby etc ale i co może coś się stać stosować sie do tego czy mieć to w dupie? co mówią w ASO ?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Listopada 2018, 22:19:39 »
Generalnie każdy aftermarket ma homologację, jeśli to nie jest jakiś tani chiński import to raczej będzie homologowany i dopuszczony do użytkowania.

W Niemczech mają to porządnie rozwiązane, po montażu części możesz iść na badania lub kupić część z homologacją ABE (homologacja producenta
samochodu) i masz problem z głowy.

https://www.oponylider.pl/porady-opony/certyfikat-tuv-abe

Np.. w sklepie prolinea możesz kupić do CH-R felgi od 16 do 19 cali z certyfikatem ABE.

https://shop.proline-wheels.de/#/rimsearch&tIjeS=eyJiIjoiVG95b3RhIiwiYyI6Ijg3NiIsImQiOiJDLUhSIEFYMVQoRVUsTSkgKDIwMTYgLSApIiwiZyI6IjQiLCJoIjoiNTAxMyIsImkiOiJQMDAwNDE2MDAwOTY2NjkiLCJqIjoiQy1IUiBTVVYiLCJwIjp7fSwiciI6e30sInMiOnsiayI6IjQiLCJzIjoiNDE2MCIsIm0iOiJUb3lvdGEifSwidCI6IkFLWTAwMDAxIiwieiI6M30=

W alcarze po wyborze felgi możesz sobie pobrać homologację Toyoty.
https://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/index.php?lcs=rpkjdhla2a

« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2018, 22:30:57 wysłana przez mariuszs »

Offline sennheiser96

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Listopada 2018, 16:26:46 »
Witam, chciałbym zakupić nowe opony do swojej CH-R 1.2 i nałożyć je na oryginalne alu, gdzieś w którymś wątku przewinął się motyw Nokian' ów WR- D4. Żeby nie mieć żadnych kłopotów homologacyjnych zakładam, że rozmiar jaki mam wybrać to: 225/50 R18 99H XL czy  95H Flat Run? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Offline Banan61

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Listopada 2018, 08:55:27 »
Zna moze ktos te opony?      215/60 R17 96H - KORMORAN by Michelin
Moge je miec za 200zl sztuka. Czy kupic pozadna marke ?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Listopada 2018, 09:40:55 »
Żeby nie mieć żadnych kłopotów homologacyjnych
przecież nic nie zmieniasz co homologacja do tego?
to co to moze jeszcze nie będziemy mogli zmieniać opony z nimy no bez przesady bez przesady  !

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Listopada 2018, 13:03:31 »
225/50 R18 99H XL czy  95H Flat Run?

Tak to jest dobry, rozmiar, olej runflaty - chyba, że chcesz mieć jeszcze twardsze zawieszenie. Mój wulkanizator odradził Runflaty - i polecił trzymanie się tego, na czym wychodziło z fabryki i na logikę to ma to sens :-)

Offline sennheiser96

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Listopada 2018, 14:02:07 »
Dzięki wielkie za odpowiedź. Także wybór pada na Nokiany WR D4 225/50/18 99H XL. 658zl za sztukę.

Offline depalma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Stycznia 2019, 07:01:08 »
Obecnie ASO oferuje komplet takich opon (Nokian WRD4) za 2,900zl

Czy macie plan dokupic drugi zestaw felg do opon zimowych?
Wyglada mi to na spora inwestycje, doliczajac rowniez czujniki cisnienia...

Moja watpliwosc: jak poradza sobie felgi alu oraz nisko-profilowe opony R18 z wymiana dwa razy w roku?
Czy nie spadnie ich wytrzymalosc?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl