Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...
« Odpowiedź #165 dnia: 27 Grudnia 2007, 14:35:24 »
Jakieś nowe info w sprawioe żarówek?? Jakiś nowy sensowny gracz na rynku??
Które na chwilę obecną zakupić.. ??

Ktoś testował x-treme power philipsa? ??

Ja przymierzam się do Osram NIGHT BREAKER, może ktoś testował?
Jakoś mam zaufanie doi firm Osram i Narva

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #166 dnia: 28 Grudnia 2007, 00:57:59 »
[...]A w przeciwmgłowych nadal mam allweather philipsa i nie wyobrażam sobie nic lepszego od nich, niż tylko typowe GOLDY, które obecnie są chyba nie do dostania.

Możesz trochę rozwinąć temat ? Jak wypadają w porównaniu ze "standardem", jakie różnice ?
Jakie znowu GOLDY ? Też Philipsa ?
Póki co, H4 mam NightGuide'y i nie narzekam, a myśle nad czymś solidnym H3.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 28 Grudnia 2007, 02:09:13 »
Ano mogę ;]
Philips AllWeather to ciekawe żarówki mające lekko żółty filtr z kilkoma cienkimi paskami bodaj fioletu. Efekt jest taki, że świecą lekko żółtym światłem (coś pośredniego między normalną żarówką a taką z żółtym filtrem) a na granicy świecenia dają delikatny krótki pasek jasnego białego światła. Od typowo żółtych żarówek odróżnia je to, że filtr jest na tyle delikatny iż zdają się nie tracić na intensywności świecenia względem "standardowych". Gdy podjedziesz do np. białej ściany na nieznaczną odległość kilkunastu cm, zobaczysz na niej fioletowy pasek a po niżej niego żółte światło. Efekt jest taki, że w trudnych warunkach pogodowych (śnieżyca, gęsta mgła) dostajesz "od spodu" miękkie żółtawe światło które nie oślepia i znacznie redukuje efekt "świecącej mgły", natomiast ten cienki "pasek" ładnie doświetla Ci znaki poziome na jezdni.
Problem z tymi żarówkami polega na tym, że chyba już Philips ich nie robi. Mam jeszcze 3 w domu nieużywane (kiedyś kupiłem 5 z czego 2 poszły do Cari w miejsce zwykłych od Boscha).
Natomiast "goldy" to są żarówki z mocnym żółtym filtrem który sprawia, że żarówka świeci na dość intensywny żółty kolor (taki, jak kiedyś był we Francji popularny). Poszukuję takich H3, gdyż na wyspach miałem przyjemność pojeździć we mgle z takimi właśnie przeciwmgłowymi i efekt wydał mi się jeszcze lepszy niż w AllWeather pomimo tego, że światło nie jest z nich aż tak intensywne (ale też w przeciwmgłowych nie musi).
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2007, 02:16:09 wysłana przez Dagon »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #168 dnia: 28 Grudnia 2007, 10:24:55 »
http://www.lighting.philips.com/pl_pl/consumer/carlighting/1_car_lighting/car_which_lamp_to_buy.php?main=pl_pl_consumer_lighting&parent=89083467512&id=pl_pl_car_lighting&lang=pl

oto co udało mi się wygrzebać ze strony Philipsa
Najeżdzając na konkretne modele żarówek mam podaną jakość i żywotność....
najlepiej wypada NightGuide 5 gwiazdek i 5 podziałek żywotności

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 28 Grudnia 2007, 10:44:50 »
Ale chyba nie wierzysz w te gwiazdki? :> To tylko chwyt marketingowy :P

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #170 dnia: 28 Grudnia 2007, 10:49:30 »
Ale chyba nie wierzysz w te gwiazdki? :> To tylko chwyt marketingowy :P

nie no bez przesady... trudno żeby producent na swojej stronie zrobił coś wbrew jego produktom, zresztą podobnie jest z testami Auto Swiata... są mało obiektywne a wręcz odwrotnie...

co nie zmienia faktu że nadal nie wiem za bardzo jakie żarówki zakupić...
od żarówki oczekuję przedewszystkim właściwego  swiatła na drodze, wyglądu reflektora, a żywotniść to sprawa drugorzędna..
Jeździłem kiedyś na Blue Vision ale one niestety nie najlepiej wypadają w mokre dni, padający deszcz itd, światło niknie poprostu...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #171 dnia: 28 Grudnia 2007, 12:33:51 »
Kryspin, a nowy model Osram NIGHT BREAKER?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Grudnia 2007, 12:45:51 »
no właśnie gdzieś przeczytałem opinie o Osram NIGHT BREAKER i bardzo pozytywne ( w dzień ciut żółtawo a w nocy już białe światło i sporo mocniejsze.. podobnie jak philips x-treme)
tylko też mi się wydaje że różne żarówki różnie świecą w zależności od reflektora danego auta...

Wczoraj zestaw xenonów na próbę wrzuciłem do focusa i pomimo standardowej lampy odcięcie jest naprawdę wyśmienite a granica cienia jest praktycznie identyczna jak na zwykłej żarówce.. a dodam że opinię na ten temat mam surową, podobne testy robiłem w soczewce nissana almery i tam świeci naprawdę idealnie ale pojawiają się rozwarstwienia i przekolorowienia na granicy odcięcia co także dyskwalifikuje sprawę

Myślę że podobnie jest z żarówkami, świecą róznie w zależności od reflektora... i tam gdzie spiesze się idealnie Osram tam wyłozy się philips i na odwrót... pytanie jak trafić na coś właściwego...

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Grudnia 2007, 15:37:09 »
Zmieniłem Philipsy na Tungsram +30% dawno temu. Różnica w świeceniu i cenie na korzyść Tungsram. H4 oczywiście. Po pół roku świecą gorzej ale wymieniam na takie same. Światło jest białe.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #174 dnia: 28 Grudnia 2007, 22:50:01 »
Ano mogę ;]

Dzięki za oświecenie mnie :)

Cytuj (zaznaczone)
Philips AllWeather to ciekawe żarówki[...]Problem z tymi żarówkami polega na tym, że chyba już Philips ich nie robi.

Wczoraj widziałem H3 na Allegro - jedna aukcja :) Spiesz się, bo skoro takie dobre, to ręka mnie świeżbi, ale muszę poczekać do 2-go ;)

Cytuj (zaznaczone)
[...]Natomiast "goldy" to są żarówki z mocnym żółtym filtrem który sprawia, że żarówka świeci na dość intensywny żółty kolor (taki, jak kiedyś był we Francji popularny).[...]

Aha, czyli takie standardowe, że tak powiem, żółte żarówy. Dawno temu nawet H4 robili żółte. Trochę pojazdów klasy FSO na takich jeździło. ;)

Tak czytam co nieco ten wątek i zastanawiam się czy jako jedyny tu jeżdżę z NightGuide'ami ? :O
Kryspin, próbowałeś te wynalazki ? Może Ci przypadną do gustu ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 29 Grudnia 2007, 00:02:03 »
Tak czytam co nieco ten wątek i zastanawiam się czy jako jedyny tu jeżdżę z NightGuide'ami ? :O
W ogóle jak się sprawiają NightGuide? Jak te strefy wyglądają w rzeczywistości na drodze (szczególnie interesuje mnie noc). Jak wygląda reflektor przy zapalonej żarówce?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #176 dnia: 29 Grudnia 2007, 16:14:51 »
W ogóle jak się sprawiają NightGuide?

Dobrze :)  Poprzednia generacja (teraz są jakieś 2x lifetime) świeci mi od września ub. roku. W stosunku do zwykłych zdecydowanie lepiej. Linia cienia wyraźna (lampy Carello), pobocze ładnie doświetlone.

Cytuj (zaznaczone)
Jak te strefy wyglądają w rzeczywistości na drodze (szczególnie interesuje mnie noc).

Lewa strona blisko auta wygląda na niedoświetloną. Dalej jest jakby jaśniej. Faktycznie widać te strefy. Centralnie jest mocny snop jasnego światła natomiast na poboczu też jakby ciemnawo, ale tam jest inna barwa światła i jak coś się dzieje po prawej to zaraz widać :)
Jak stoi się blisko kogoś albo ściany to wyraźnie widać te kolory. Żółty z lewej, biały centralnie i niebieski a raczej nawet lekko fioletowy z prawej. Niebieski wchodzi trochę w centralny punkt więc jest wrażenie jakby bardziej białego. W większej odległości te kolory zanikają, nie widać ich tylko odnosisz wrażenie mocniejszego i słabszego doświetlenia.

Cytuj (zaznaczone)
Jak wygląda reflektor przy zapalonej żarówce?

Kolorowo ;)  Serio. Niebieskiego raczej nie widać za to jest jakby przebarwienie żółtego. Wygląda to jakby hmm... lustro było przegrzane mocno. Taki kolor jak przygrzany mocno chrom. Jak ktoś leci z naprzeciwka to od razu widać że ma NightGuide'y :)
Jak dam radę to spróbuję cyknąć fotkę.
Pozdro.
*
*
*
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: 29 Grudnia 2007, 18:11:58 »
Dzięki ;]
Z tego wynika, że widziałem kilka pojazdów w nie wyposażonych. ;]

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #178 dnia: 30 Grudnia 2007, 16:53:25 »
Dzisiaj widziałem fajne lampki w golfie iV chodzi o kolorek światła ale niestety nie miałem czasu ścignąć gościa może innym razem ;D ;D

Co do wynalazków to potestuję conieco, mam zbiór najróżniejszych żarówek nawet taki wynalazek jak żarówka firmy wurth ;D
Porobię foteczki i powklejam jak tylko będę miał chwilę żeby potestować ;)

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 02 Stycznia 2008, 21:14:55 »
a mi świeca tungsram +60% i jest znacznie lepiej od standardowych !!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl